​Premierul Viorica Dăncilă l-a schimbat luni din funcția de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene pe Dan Paxino, un diplomat care a lucrat în comerțul exterior de pe vremea comunismului. Dan Paxino fusese numit în august 2017 secretar de stat la Fonduri Europene, de către premierul de atunci, Mihai Tudose. Anterior, Paxino a obtinut gradul diplomatic de ministru-consilier in Ministerul de Externe si apoi pe cel de ministru plenipotențiar.

PaxinoFoto: Hotnews

În 2010 a fost desemnat reprezentant permanent al României la UN Habitat.

Dan Paxino fusese numit în august 2017 secretar de stat la Fonduri Europene, de către premierul de atunci, Mihai Tudose. Anterior, Paxino a obtinut gradul diplomatic de ministru-consilier in Ministerul de Externe si apoi pe cel de ministru plenipotentiar. În 2010 a fost desemnat reprezentant permanent al României la UN Habitat.

Dan Paxino lucra în administrația de stat încă de pe vremea lui Ceaușescu, după cum el a spus. „Eu vă spun că sunt specialist, că am intrat în activitate în anul 1980, fiind ultimul an când au fost repartiții în București și în ministere, respectiv în comerț exterior. Am o activitate realmente de notorietate, știu ce înseamnă să derulezi contracte, am răspuns de departamentul America din partea firmei care era la acea perioadă cea mai reprezentativă în cadrul sistemului de comerț exterior, respectiv Romanoexport, pe relația SUA-Canada și am derulat contracte de peste 3 miliarde de dolari”, se lăuda Paxino în aprilie 2017, la o dezbatere despre fondurile europene.

În locul lui Paxino, premierul Dăncilă l-a numit vineri în funcția de secretar de stat la Fonduri Europene pe Cezar Caleap. Inginer constructor de profesie, Caleap (57 de ani) este vicepreședinte executiv al Asociației Zero Energy, care promovează eficiența energetică. El a fost și director executiv al Asociaţiei Internaţionale a Întreprinderilor Creative din Belgia, o organizație pentru promovarea intereselor antreprenorilor români în România și Belgia. Cezar Caleap provine din mediul privat și este susținut de ALDE, dar deocamdată nu este membru al partidului.

Tot vineri, Dăncilă l-a eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului pe Laurențiu Neculaescu, iar în locul lui l-a numit pe Iulian Stana, care provine de la ALDE Arad.