Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat ca luni va avea loc semnarea acordului de finantare pentru demararea programului european JEREMIE. Prin acest program, 100 de milioane de euro trebuie alocati unor scheme de finantare si de garantare, pentru IMM-uri.

Semnarea acordului marcheaza debutul programului JEREMIE, asteptat de mai bine de jumatate de an.

"Vom putea imediat transfera aceasta suma de la bugetul de stat in contul FEI, dupa care banii vor fi rambursati Romaniei de Comisia Europeana. Practic, inseamna primele <> in contul fondurilor structurale, efectuate de Comisie", a explicat Teodorovici.

Guvernul a aprobat joi o ordonanta care reglementeaza modalitatea transfer a fondurilor implicate in programul JEREMIE intre Executiv si Fondul European de Investitii.

Pentru detalii despre program, citeste: JEREMIE: 100 milioane de euro, destinaţi IMM-urilor (sinteza realizata de publicatia euROpeanul, in octombrie 2007)

Urmatoarele etape in implementarea programului:

- semnarea acordului de finantare intre Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii (FEI)

- selectarea de catre FEI a unei banci care sa "gazduiasca" un cont al acestui program

- transferul unui avans din bugetul de stat, in contul FEI

- stabilirea unui birou al FEI la Bucuresti, pentru gestionarea programului

- selectia de catre FEI a intermediarilor (instituţii financiare de garantare şi de investiţii) care sa deruleze schemele de finantare

- lansarea schemelor de finantare