APIA: "Multi dintre micii agricultori probabil vor renunta la banii UE"
"Ne putem astepta ca, in cativa ani, sa depuna cereri numai cateva sunte de mii de fermieri cu suprafete medii si mari, precum in alte tari", a adaugat Gherghelas.
Cu doua saptamani inainte de deadline, numai 700.000 de fermieri au depus cereri pentru subventiile aferente anului 2008, fata de 1.240.000, la finalul perioadei limita din 2007.
In opinia directorului APIA, numarul scazut de cereri depuse mai are o explicatie. "Din feedback-ul primit pana in prezent, anul acesta a fost marcat de o concentrare agresiva a suprafetelor. Asa ca, ma astept la maximum un milion de cereri depuse in 2008", spune directorul APIA.
Cu alte cuvinte, acesta sustine ca peste 200.000 de fermieri s-au asociat intre ei si astfel a scazut numarul cererilor, dar nu si al suprafetei pentru care se solicita subventiile. Cifrele exacte se pot afla numai la momentul final al depunerii cererilor.
Gherghelas spune ca anul acesta depunerea cererilor este mult mai simpla pentru solicitanti: "Pentru fiecare exista acum formulare personalizate si harti, pe baza situatiei de anul trecut. Ei trebuie numai sa anunte daca exista modificari", adauga acesta.
Daca totusi suprafata totala va fi mai mica decat cea eligibila, suma alocata Romaniei in 2008 va scadea si ea, direct proportional.
Situatia este, in continuare, incerta si in privinta efectuarii platilor aferente anului 2008. Potrivit situatiei oficiale, pana acum au ajuns peste 60 de milioane de euro in buzunarele a circa 320.000 de fermieri. "Am inceput sa efectuam platile catre cei cu suprafete mici, unde calculul era simplu, si sistemul a functionat fara probleme. Acolo unde situatia este mai complicata am lasat calculul spre final", explica directorul APIA.
Termenul limita pentru efectuarea platilor este 30 iunie. Sumele care nu ajung in contul fermierilor pana la acea data trebuie returnate Comisiei Europene.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
P.S. Il invit pe dl. director al APIA intr-o vizita la unul din aceste centre zonale. Acolo va vedea cum se vorbeste cu angajatii agentiei (asta daca este norocos si vreunul dintre ei iese afara din spatele usilor incuiate).
La APIA aduci dosar cu sina, copie dupa actul de identitate, extras de cont bancar activ (in care primiti banii) si completezi formularele. Iei banii mai tarziu dar nu mai rambursezi nimic. Conditia este ca pe o perioada de 1 an sa indeplinesti conditiile pe care ti le-ai luat prin angajamentul semnat.
In decembrie 2005 cotizatia anuala medie pe perioada 2007-2013 a fost estimata la 860 milioane euro, o crestere simtitoare (2005: 278 mil, 2006: 302 mil) datorita largirii UE. Din datele pentru anul 2007 reiese insa o injumatatire a sumei, si anume la 427 milioane, pe motiv ca noile tari membre din grupul celor opt din 2004, nu s-au dovedit in stare sa absoarba banii ce li s-ar fi cuvenit (doar 57%). In raport sunt mentionate tari ca Cehia, Letonia, Cipru cu rata de absorbtie sub 50%. Trebuie sa te apleci pentru a ridica banii de pe strada...
2. Nu s-au concentrat suprafetele ci oamenii nu mai au incredere; de ce sa mai faca o cerere daca nu au venit banii pe anul trecut?
3. Multe cereri au fost facute aiurea, fara sa se respecte realitatea. Ma refer la cei care au prezentat contracte de arenda FALSE ( si nu cred ca in Priponesti, Galati este singurul caz din Romania), iar cei care detin si isi exploateaza terenurile, au fost chemati la APIA, unde au fost pusi sa semneze formularul "S" (ca au luat la cunostinta de neconcordante in declaratii) iar a doua zi au aflat ca prin semnarea acelui formular "au renuntat de buna voie" la plata directa in favoarea arendasului, desi cu o zi inainte nu li s-a spus acest lucru.
4. Ca se intorc banii de la UE, pe d-ul Gherghelas, oricum nu-l intereseaza, cu cat depun mai putin cereri, cu atat este mai putina bataie de cap pentru APIA.
5. "pana acum au ajuns peste 60 de milioane de euro in buzunarele a circa 320.000 de fermieri."
Daca d-ului Gherghelas i se pare o realizare mare, ii aduc la cunostinta ca in Registrul Fermelor sunt inregistrati peste 1.500.000 de fermieri, adica proprietari de teren, adica mai are mult de munca si bani de impartit.
Manole Silviu,
Secretarul Sindicatului Agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania
2.De ce nu va implicati in ajutorarea fermierilor pentru a depune cererile si a indica exact blocurile fizice in care au terenul. In tarile care sunt deja in UE sindicatele din agricultura ii ajuta pe fermieri sa depuna cererile sa-si valorifice produsele (consultati site-urile pentru agentiile similare din tarile membre UE).
3.Procedura de depunere a cererii nu presupune decat consiliere angajatului APIA in ceea ce priveste modul de completare al cererii. Consultati pe Intructiunile de pe site-ul www.apia.org.ro sau vizionati filmul in care este foarte clar aratat procedeul.
4. La supradeclarare s-a descoperit ca unii fermieri au declarat mai mult pamant decat au pe acte sau trei frati au mostenit 1 ha de teren si fiecare a declarat ca detine 1 ha si s-au facut 3 ha (2 ha sunt in plus si a aparut supradeclararea).
5. Un contract de arenda este inregistrat la Registrul Agricol. Daca exista aceasta inregistrare este valabil.
6. La depunerea cererii fermierii au fost informati sa inscrie doar parcelele pe care le utilizeaza, deci se exclud cele arendate, pe acelea le lucreaza arendasul. Arendatorul primeste arenda. Sprijinul financiar se acorda utilizatorului.
7. Este usor sa stai pe margine si sa critici. Este de dorit sa va implicati mai mult, sa ajutati fermierii asa cum fac sindicatele fermierilor din celelalte tari membre ale UE.
La indrumarea celor angajati in APIA.
2.De ce nu va implicati in ajutorarea fermierilor pentru a depune cererile si a indica exact blocurile fizice in care au terenul. In tarile care sunt deja in UE sindicatele din agricultura ii ajuta pe fermieri sa depuna cererile sa-si valorifice produsele (consultati site-urile pentru agentiile similare din tarile membre UE).
Noi nu suntem inregistrati legal deoarece Legea 54/2003 a fost modificata, de mult iubitii si stimatii nostri politicieni, iar agricultotilor li s-a luat dreptul de a se organiza in propriile sindicate. Acum suntem cu recursul la CEDO. Avand in vedere situatia noastra, ii ajutam asa cum putem. Cat despre activitatea sindicatelor din UE... stim destule. Printre altele avem un protocol de colaborare cu sindicatul agricultorilor CONFEDERAZIONE ITALIANA AGRICOLTORI si am fost invitati sa aderam la COPA-COGECA.
5. Un contract de arenda este inregistrat la Registrul Agricol. Daca exista aceasta inregistrare este valabil.
Si daca semnatura arendasului este FALSA ???
7. Este usor sa stai pe margine si sa critici. Este de dorit sa va implicati mai mult, sa ajutati fermierii asa cum fac sindicatele fermierilor din celelalte tari membre ale UE.
Noi nu stam pe margine; de mai bine de 3 ani ne implicam si cerem mai multe drepturi pentru membrii nostri. Dreptul la pensie, asistenta sociala, asistenta contabila si juridica, sunt doar cateva capitole.
Pentru mai multe detalii, vezi:
cultivatoriidirectidinromania.blogspot.com
groups.yahoo.com/group/taranul_roman
groups.yahoo.com/group/cult_dir