De ce a cheltuit Romania numai 176 milioane de euro in 2007+2008? Ministerul Finantelor Publice raspunde intrebarilor HotNews.ro 

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 12 februarie 2009, 13:36 Economie | EuROfonduri


Bogdan Dragoi; Stefan Ciobanu
Foto: Agerpres / HotNews.ro
"Cum a fost posibil acest lucru, de doi ani sa fim in Uniunea Europeana si sa avem 176 de milioane de euro? O sa va spun foarte direct: datorita incompetentei acelor oameni si a acelor structuri care au lucrat cu fonduri europene", a declarat recent premierul Emil Boc.

Bogdan Dragoi, noul secretar de stat responsabil cu gestionarea fondurilor europene si Stefan Ciobanu, noul director al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale vor acorda un interviu HotNews.ro in cadrul caruia vor raspunde mai multor intrebari legate de rezultatele si perspectivele atragerii de fonduri UE in mediul public si privat.

Va invitam sa transmiteti intrebari pana la ora 17.00. Intrebarile vor fi incluse in interviul care va fi publicat in zilele urmatoare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2683 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  cv (Joi, 12 februarie 2009, 15:03)

  o [anonim]

  Buna ziua

  ma gandeam ca ar fi o idee buna sa prezentati poate si o carte de vizita, un cv al celor doi domni. Si mai apoi al fiecarui invitat.

  Asta ca sa ne facem o imagine mai clara

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns cv (Duminică, 15 februarie 2009, 23:23)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui o

   ambele cv-uri erau postate pe situl MEF.
 • +1 (1 vot)    
  bun venit (Joi, 12 februarie 2009, 15:17)

  cristian [anonim]

  Cand aud despre fonduri structurale am mereu in minte intarzieri, blocaje ... probleme intr-un limbaj civilizat.
  Intrebari :
  1. Se foloseste un sistem informatic pentru gestionarea proiectelor? Stiti in orice moment cat se utilizeaza din fiecare proiect si in ce stadiu este? Sper ca nu se lucreaza cu fise manuale si scrieri de mana... Aveti rapoarte online (centralizatoare etc?) prin care vedeti in orice moment situatia reala?
  2. Aud mereu de vina autoritatilor locale pentru nedepuneara/neurmarirea etc proiectelor.
  Cum veti reusi sa-i impingeti de la spate?
  3. Care sunt fondurile alocate anul acesta si cat credeti ca vor fi utilizate pana la sfarsitul anului?

  Va multumesc
 • +1 (1 vot)    
  cauze mici, efecte mari... (Joi, 12 februarie 2009, 15:26)

  Dedalus [anonim]

  1) De ce nu se interzice ADR-urilor sa tot verifice documentatiile de licitatie in proiectele PHARE? Introduc tot felul de clauze, sub pretextul "trebuie sa fim atenti ca sunt fonduri europene", clauze care se potrivesc numai anumite firme. In plus, personalul ADR nu are nici un fel de competenta in verificarea acestor documetnatii, nici legala, nici profesionala.

  Am vazut cazuri in care beneficarii erau "convinsi" de ADR ca numai cum vor ele e bine, asa ca puneau conditii aberante sau numai pentru anumite firme.

  Vorbesc de licitatiile de bunuri, servicii si lucrari din implementare. Interferenta acestor structuri lipsite de competenta a intarziat si a distorsionat zeci de proiecte. De ce insista oare aceste ADR-uri sa verifice ele documentatiile? Din moment ce nu au competenta si nici temei legal, care e cauza acestei aprobari?
  2) Ce verificari s-au facut in privinta asistentelor tehnice straine, palteite pe milioane de eur, pentru servicii care costa pe piata de 10 ori mai putin? A verificat vreodata ministerul de finante subcontractarile acestor consultanti internationali? Din informatiile mele, practic numia subcontractantii romani lucreaza in aceste asistente tehnice, pe 10% din contract. Acele subcontractari nu sunt nici macar declarate.

  Nu imi spuneti de auditul Comisiei Europene. Acela verifica corespondenta dintre proeict si contractul principal, nu si pretul de piata si subcontractarile. Alea sunt treaba noastra, ar trebui controlate.

  Ce anchete s-au facut pana acum si cu ce rezultate, de catre autoritatile romanesti, in ce priveste suvbocntractarile si corespondenta cu valoarea de piata?

  3) Ce masuri veti lua pentru ca personalul ADR si al altor OI sa nu mai interpreteze SF si CF ca pe Sfanta Biblie, si sa lase beneficarii sa modifice ce-i scris acolo, in momentul in care se dovedeste ca modificarea este minora si este in interesul proiectului? Ppeste 25% din timp si energie se pierde cu aceasta incapatanare de a face totul milimetric.
 • +1 (1 vot)    
  Axa 6 - POSDRU (Joi, 12 februarie 2009, 15:29)

  Alexandru [anonim]

  Când anticipaţi să lansaţi grant-urile pe axa 6 POSDRU, având în vedere că programul este ptr.perioada 2007-2013.
  De ce nu au fost lansate până la data prezentei.
  Vă mulţumesc.
 • +1 (1 vot)    
  The Big Loser Romania (Joi, 12 februarie 2009, 15:37)

  rodion [anonim]

  Fondurile europene? Alea 30 DE MILIARDE DE EURO?!? Alea care se vanturau de Basescu & Co romanilor naivi in toate hahaielile lui publice inainte de Marea INTRARE? Totul nu este decat un mare BS!

  1 ian 2007 - ziua condamnarii Romaniei la ANEANTIZARE ACCELERATA.

  Fonduri europene? What a joke!

  UE se va dezintegra in urmatorii cinci ani. UE27 o utopie. Atentie, la spargere vor rezulta mult mai mult decat 27 de cioburi!

  La fel ca si NATO, alta cacealma pentru Romania! Urmariti actul I al dezmembrarii NATO la summit-ul din aprilie, cand, ironie, se implinesc fix 60 de ani de la inventarea sa.

  Romania - un luzer de profesie!
 • +1 (1 vot)    
  detalii accesare fonduri (Joi, 12 februarie 2009, 15:39)

  EdyB [anonim]

  1. Ce demers trebuie urmat pentru accesarea acestor fonduri?

  2. Caror domenii se adreseaza ele?

  3. Cine le poate accesa, in ce conditii si intre ce limite?

  4. In ce consta analiza si evaluarea unui dosar depus de o persoana fizica/juridica?

  5. Ce masuri de analiza, consiliere, supraveghere a celor ce au primit fonduri, sunt luate?

  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Joi, 12 februarie 2009, 15:40)

  CNeghina [anonim]

  1. multe dintre proiectele finantate cu bani europeni sunt in domeniul infrastructurii rutiere. in ce conditii se poate implica in acest tip de proiecte o firma romaneasca medie din domeniul constructii, care nu a dat niciodata spagi si nu a avut contracte preferentiale cu vreo autoritate a statului? concret, ce trebuie facut? s-au licitat deja principalele proiecte de autostrazi, iar firma poate doar sa subcontracteze de la castigatori? daca nu s-au licitat, care sunt conditiile de participare si ce documente sunt necesare? la nivelul judetelor, exista cineva in sectorul public care sa poata explica si indruma exact cum este nevoie pentru a castiga un proiect sau trebuie apelat la firme private de consultanta?

  2. din cate inteleg, finantarea europeana inseamna ca firma vine cu o parte din bani, eventual imprumut de la banca, iar statul si UE vin cu fonduri nerambursabile daca faci exact ceea ce scrie in planul de afaceri. care sunt responsabilitatile ministerului finantelor si ale celorlalte institutii publice in derularea proiectelor, in afara de faptul ca dau banii la inceput? adica daca proiectele sunt private, ce cauta statul la mijloc?

  3. unde se pot afla informatii detaliate despre beneficiarii proiectelor care au primit deja finantare? eventual se publica proiectele lor pe internet, ca sa serveasca drept model altora?

  4. posibilitatea de a intra cu firma mea in proiecte finantate de UE in alte tari este reala sau doar teoretica? (adica ma voi lovi de tot felul de bariere juridice si lingvistice). daca exista bariere cand vreau sa particip eu de ex. in Franta, de ce firmele franceze au liber sa participe cum vor ele in Romania?

  multumesc,
  Constantin Neghina
 • +2 (2 voturi)    
  cum de ce? (Joi, 12 februarie 2009, 15:41)

  bullet dodger [anonim]

  e la mintea gainii de ce nu s-au cheltuit mai multi bani de la UE: pentru ca nu pot fura asa usor ca aia de la buget!!!!!!!!
 • 0 (2 voturi)    
  21-22 de atunci Trageti tot pe noi (Joi, 12 februarie 2009, 15:42)

  Functionaru parlit [anonim]

  Bogdanel nu stie el prea multe ca era mic la celebrul 21-22 dec '89, dar poate ca ar trebui sa afle toata tara ca nu MFP-ul este devina pt lipsa absorbtiei de fonduci, ci oficialii de la comisie care trag de timp si potentialii beneficiari care fac prioecte gresite sau de slaba calitate neputand fi astfel aprobate de AM- uri si Comisie
  Starea de spirit a Bruxellului cam asa suna : ceeee mai vrea si romania asta? dupa cresterile record ale economiei inregistrate anii trecuti iaca acum vrea si toate fondurile - eeee i-a sa-si mai puna pofta in cui !
  Asa ca tot "poporul" trebuie sa o incaseze - recte MFP si structurile specializate. Mai bine ati face pressing si loby constant si agresiv decat sa ciuntiti salariile oamenilor care saracii (mai ales astia tineri - ferice de mine ca nu mai este cazul) sunt bagati in credite pana la gat si vor fi nevoiti sa plece pe posturile (din ce in ce mai abundente) de la bruxell si sa va vad atunci cu cine mai faceti treba, mai ales ca pana acum cei care lucreaza au bagat ceva la cap si stiu cum trebuie sa mearga treaba.
  • +1 (1 vot)    
   exemplul poloniei (Vineri, 13 februarie 2009, 12:04)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui Functionaru parlit

   Am putea urma exemplul Poloniei, care a blocat relatiile UE cu Rusia pana i-au mai slabit putin si au inceput sa le vina bani. Noua nu ne-a ramas decat sa amenintam ca acordam cetatenie in masa turcilor si ukrainienilor, ca nu mai avem cu ce sa ii speriem cu altceva.

   Cand dureaza intre sase luni si trei ani sa inceapa sa vina banii pe un proieect, timp in care trebuie sa tii in banca contributia personala de minim 10% din valoarea totala si sa tii cel putin doi sau trei angajati sa alerge cu hartiile sau sa platesti o firma occidentala sa ti le invarta, mai bine lipsa.

   Daca ar fi pe bune, Romania ar avea optiunea sa nu ia nici un ban de la uniune si sa fie scutita de tribut pana considera ei ca ne ajunge.

   Urmariti presa din vest: de cate ori se ia Base de cate unul din tunarii din PSD sau de "petrolisti", imediat se agita Deutsche Welle, The Guardian, BBC si inca cateva "institutii" si isi aduc aminte de "coruptia din romania".
 • +1 (1 vot)    
  totusi, tristetea... (Joi, 12 februarie 2009, 15:45)

  Dedalus [anonim]

  E ora 15.30 si numai eu am pus doua intrebari. Nimeni altcineva...

  Nu cumva aceasta lipsa de reactie denota exact convingerea intima a oamenilor ca nu se mai poate interveni in nici un fel, ca de fapt "gulerele albe" din finantarile europene au ajuns sa controleze mecanismul de finantare? Si atunci la ce bun sa lattri la Luna pe forumuri... E mai simplu sa intri in cardashie cu unii, sa-ti iei banii si sa taci.

  Practic, numai cine nu vrea sa vada nu vede ca, de fapt, nu e vorba numai de incompetenta ci si de interese mari, innodate sus de tot.

  Spre exemplu, nimic nu e mai usor decat sa cauti nod in papura unui proiect, astfel incat sa ramana in cursa numai cele care "trebuie". Am vazut cazuri cand documentatiile au fost respinse numai pentru ca formularul pishpe'n batz nu era pus... toate informatiile erau in cerere, nici nu era nevoie de formularul ala, dar...

  Sa nu vina nimeni sa spuna ca "asa vrea Comisia Europeana"- nu vrea nimeni asa ceva - doar ca unele parti interesate au last sa se intelegea asemenea lucruri, bazandu-se pe faptul ca nimeni nu verifica daca intr-adevar Comisia cere asa ceva...

  Ati verificat pana acum, macar prin sondaj, daca nu sunt legaturi intre evaluatori si propunatori?

  Cum se face ca nimeni nu a observat ca mai multe proiecte sunt facute de aceesi mana, si mai si castiga finantarea?

  Si-a pus cineva intrebarea daca nu cumva imposibilitatea de a cheltui fondurile vine exact din elaborarea de SF si CF ilogice si lipsite de sens, din simplul motiv ca evaluatorii sunt "specializati" in evaluare, dar nu cunosc realitatea?

  Sunt zeci de mecanisme prin care cheltuirea fondurilor este facuta imposibila. Toata lumea s-a prins ca dintr-un proiect care ajunge la constructie nu se poate fura prea mult. In schimb, din fazele pregatitoare...
  --------------
  O sa incetez si eu sa mai scriu, la un moment dat. La ce bun, pana la urma? Ca sa primesc raspunsuri formale, sau si mai grav - doar tacere?
  • 0 (0 voturi)    
   poi, de... (Vineri, 13 februarie 2009, 9:33)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Asta pentru ca Ioana a pus anuntul la 13,36 - si a zis ca "inchide" la 17,00 - de parca am sta toti cu nasu-n Internet toata ziua...

   Intrebari:

   1 - de CE ADR-urile sunt acceptate si pentru depundrea proiectului - si sunt si "finantate"? MF zice ca le considera "ONG" - dar uneori sunt tratate si ca "autoritati" - pai, sa se hotarasca! ori sunt ONG ori sunt "autoritati"!

   Modul in care sunt tratate acum contureaza fara probleme un acut "conflict de interese"!

   Nu mai vorbesc ca ADR-urile sunt "politice" la greu!

   2 - de CE, pentru "evaluare", in loc sa se apeleze la evaluatori ADEVARATI (si INDEPENDENTI!!!), se contracteaza niste "firme" (???) care, de multe ori, baga ca "evaluatori" niste persoane cu cv-uri "subtirele" (nici macar NU sunt "angajati" ai firmelor respective) care nici macar nu se stie daca nu cumva lucreaza chiar cu unii dintre potentialii beneficiari?

   Daca tot baga "firme" - sa DEMONSTREZE alea ca "evaluatorii" sunt ANGAJATI la firma respectiva, macar de vreun an!

   Altfel - pot f. bine (si chiar e de preferat) sa plateasca Autoritatea de contractare DIRECT evaluatorii!

   - de CE aceasta birocratie CRUNTA, pe care UE nici macar NU O CERE???
   De ce, d.ex. (dat fiind comportamentul jegos al unor "autoritati", vezi Ministerul Justitiei, adica mesajul pe care l-am pus eu pe liste mai deunazi ref. la "timbrele judiciare") nu se reduce la minimum nr. de acte necesare? Sau de ce nu se accepta ca unele sa fie prezentate DUPA termenul-limita (adica in intervalul de pana la semnarea contractului)???

   - de CE s-au pierdut cativa ani cu elaborarea Ghidurilor (intarziind, astfel, la maximum faza de operationalitate a programelor) cand, in toata Europa, se lucreaza cu Fonduri - si se puteau prelua (aducandu-se doar un minimum de adaptari) Ghiduri folosite in alte tari?
  • 0 (0 voturi)    
   continuare.. (Vineri, 13 februarie 2009, 9:40)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   dragii nostri functionari au consumat o gramada de bani, plimbarindu-se pe la cele briucseluri sau prin diverse tazri, pentru "training", "schimburi de bune practici", "stagii" samd.! banii aceia au fost cheltuiti degeaba! au fost acei functionari sanctionati???

   cum s-a prevenit ca multi functionari sa plece pe bani publici prin "vizite", "stagii" samd. - iar la o luna de la intoarcere sa plece de la institutia care le-a platit (din banii nostri!!!) deplasarile - si sa solicite fonduri prin propria lor firma (sau ong)???

   - de ce nu se lucreaza "in flux continuu", in sensul ca, dupa ce fiecare proiect trece de evaluarea "administrativa" si "juridica" el sa mearga imediat la evaluatorul "tehnic" - in loc sa se procedeze ca pana acum, adica: proiectele se stocheaza (dreq stie pe unde) si abia dupa ce au trecut toate prin primele 2 faze sunt date in bloc la evaluatori, sufocandu-i pe acestia ca, vezi-doamne, sa respecte "termene limita"?

   pai in halul asta - nu l-ar duce mintea pe orice prost ca evaluarile vor fi facute superficial???

   si as ma avea intrebari - dar n-am timp, ca tocmai lucrez la oarece "proiecte"! :-p
   • 0 (0 voturi)    
    continuare (Vineri, 13 februarie 2009, 12:52)

    fonctionaru! [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Flux continuu se poata daca ai ahgajati permaneti evaluatori.
    Selectarea evaluatorilor (tehnici, economic) presupune onorarii care presupun o incarcare de proiecte intr/un interval de timp.
    Adica angajezi evaluator sa iti faca evaluarea a x proiecte in z zile.
    Daca ii dai azi unul miine 2 poimine trei nu poate sa garanteze repectarea termenului de timp.

    daca ai evaluatori interni (deci angajatii tai) nu poti si tii doar pentru ceva ce se face o fractiune din timpul unui ana si nu tot anul. nu poti mereg poe colaborari pe asa ceva
    • 0 (0 voturi)    
     da' de unde! (Vineri, 13 februarie 2009, 14:50)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui fonctionaru!

     Se plateste "la bucata" - cum fac alte institutii - CE mare scofala?

     NU SE VREA!!! ca sistemul exista, si functioneaza! nu-i mare lucru sa-l adopte!

     "Flux continuu" SE POATE - d.ex., sa dai cate un set de proiecte in fiecare saptamana - NU toate, la gramada, cu 1 luna inainte sa expire termenul!

     Da' io TARE as crede ca se asteapta atat, pt. ca sa:

     - mai vada daca dintre "ai lor" intra? sau sunt in pericol sa "pice"?
     - mai ceara (pe shestache) cate o "completare", daca n-au existat toate actele la dosar;
     - samd.

     Iese MULT mai ieftin daca se platesc "la bucata" evaluatori independenti (ca la aceia nu mai intra si cheltuieli "de regie" si nici nu trebuie sa faca "profit" sau sa plateasca TVA) - dar deh! cu astia "independenti" nu stii niciodata! Unei firme ii mai dai "instructiuni", mai vrea bani si la sesiunea urmatoare? nu mai vrea? :-p
  • 0 (0 voturi)    
   ai f mare dreptate, din pacate (Duminică, 15 februarie 2009, 15:43)

   liviu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Cu toate ca ai dreptate, trebe sa actionam conform curbei lui Gauss. Asta e daca nu ne-am nascut cu un nume mai excentric si sub o alta ginta cu totul diferita de cea latina
 • +1 (1 vot)    
  fonduri europene (Joi, 12 februarie 2009, 15:55)

  radu [anonim]

  Cum ne poate convinge domnul Boc ca va rezolva problema fondurilor europene cand la primaria din Cluj-Napoca - in 2007 cred - au fost proiecte de 100.000€?

  Va multumesc.
 • +1 (1 vot)    
  De ce am cheltuit putin? (Joi, 12 februarie 2009, 15:56)

  fonctionaru! [anonim]

  Pentru ca procedurile saracele nu se fac peste noapte.

  Pentru ca certificarea sistemului de implementare a si management al fondurilor nu se face de catre organizatii romanesti ci de functionari europeni care au de certificat zeci de sisteme si POS/uri asa ca nao sa ne bucuram ca avem 3 din 8 pos certificate (asistenta tehnica, competitivitate si mediu).

  Pentru ca dupa ce abia am ajuns sa incepem derularea si se gaseste un populist sa taie in stinga si dreapta la veniturile celor implicati in derularea fonduri structuralem, de o sa plece pe capete spre sjulbe mai bien platite si cu mai putina bataie de cap. Vezi presiuni sa faci mai mult fiind platit mai putin, sa accelerezi procese ce tin de proceduri europene samd.
  • +1 (1 vot)    
   oare? (Joi, 12 februarie 2009, 16:13)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui fonctionaru!

   POS Mediu? E ala in care au fost grupate proiectele pentru a fi pregatite documentatiile doar de firme straine mari, chiar si in situatiile in care era clar imposibil sa se realizeze acele proiecte?

   E ala in care nimeni nu stie ce au de facut firmele angajate pe bani uriasi, inclusiv din imprumut de la BM, sa faca nimeni nu stie ce, ca pe web-siteul ministerului nu e decat o lista sumara cu numele firmelor si zonele unde ele actioneaza?

   Unde sunt Master-Planurile elaborate de acestea? Cum se face ca, in materie de deseuri, de exemplu, s-au facut deja planuri de gestionare judetene si , practic de catre toata tara, la care se adauga studii de prefezabilitate, dar sunt angajate alte firme sa pregateasca ... Mater Planuri?

   De ce au fost angajate acele firme sa faca documetnatii in regiuni si judete unde colectarea dfeseurilor era demult concesionata si, prin urmare, era imposbil de finantat sistemul de gestiune a deseurilor? Asta se stia clar inca din momentul licitatiei, dar firmele au fost totusi angajate...

   Diavolul este in detalii. Dar nimeni nu-i dispus sa scurme in detalii, ca asta cere efort si cunoastere.

   In ISPA de-abia ne taraim, si porcedurile erau mai simple si mai flexibile (vezi tot articolul de pe Hotnews pe aceasta tema). Nu reusim sa le terminam pe alea de le avem, in care s-a pompat la greu in asistente tehnice, crezi ca o sa ne descurcam in POS-Mediu?

   Sau, cel mai probabil, o sa cheltuim si acolo 50% din bani pe pregatire si asistenta, pentru infrastructura cu bugete supradimensionate...

   Prima miscare ar trebui sa fie de-mantelarea acestor ... manevrari de fonduri.

   Sunt de acord cu ideea de a plati mai bine pe cei care lucreaza cu fonduri europene, dar nu pentru ca sunt fonduri europene, ci pentru ca acolo esti obligat sa faci ceva.

   Spui de asistenta tehnica? Pai, cum naiba sa nu o agreeze?!! Acolo sunt bani multi si, mai ales incontrolabili. Sa nu credem ca in Comisia Europeana s-a mutat Vaticanul... Sa nu zic mai mult.
  • +1 (1 vot)    
   Ce gargara ieftina de bugetar smecher (Vineri, 13 februarie 2009, 1:27)

   Antifunctionarul [anonim] i-a raspuns lui fonctionaru!

   Textul asta cu functionarii romani care ”o sa plece pe capete spre slujbe mai bine platite si cu mai putina bataie de cap” - eventual ”pe posturile (din ce in ce mai abundente) de la bruxell” e o prostie abisala! Pai ce-i tine sa plece? Si de ce nu au plecat pana acum? Trebuiau sa fie acolo deja! De ce nu i-am vazut incolonati in usa aeroportului?
   Aaaaa... imi cer scuze... am inteles... din patriotism au ales sa munceasca din greu si pe bani foarte putini, nu? Sa infloreasca si tarisoara asta batuta de soarta, nu? Aceasta e si explicatia pentru faptul ca nu au stors pana acum nici macar un euro de le UE dar au luat prime lunare de 3 ori salariul, + al 13 salariu, sau bonuri de masa si mai stiu eu ce. Tot patriotismul e de vina! Si daca se intampla, vai de mine, sa plece vreo 2... dezastru... o sa ramana tarisoara fara specialisti in fonduri... sau erau funduri?!
   Hehehehehe... Ce gargara ieftina... Drum bun, cale batuta!
 • +1 (1 vot)    
  ......a, intrebare catre redactie, va rog! (Joi, 12 februarie 2009, 18:13)

  nedumeritu [anonim]

  scuzati off-topicul dar nu cumva domnul din poza e domnul din urmatorul articol?

  "Dar cea mai tare coincidenta este urmatoarea: cine credeti ca a fost persoana din Ministerul Finantelor care a acceptat sa plateasca aceasta suma si chiar a platit-o? Raspuns: secretarul de stat PD Bogdan Dragoi, nimeni altul decit fiul lui Dan Dragoi, care este SEFUL BALLI ROMANIA!"

  sursa
  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1097758-sidex-cum-ramas-vinduti-banii-luati.htm

  domnul dragoi senior era un gradat parca....

  daca bat campii imi cer scuze anticipat
  • +1 (1 vot)    
   bravo nedumeritu! (Joi, 12 februarie 2009, 23:57)

   revelatu [anonim] i-a raspuns lui nedumeritu

   Bag mana-n foc ca Bogdan Dragoi din poza este acelasi Bogdan Dragoi din articolul din 2007 despre Sidex Galati cu tepuirea statului roman. Carevaszica au pus lupul paznic la stana!

   Sunt curios daca celalat borfas mentionat in articol, Gheorghe Bebe Ionescu, este si ala tot secretar de stat in acest moment. Hai Hotnews, cerceteaza chestiunea si dezvolta.
 • -1 (1 vot)    
  Falsa problema, vane intrebari (Joi, 12 februarie 2009, 23:15)

  depressed one [anonim]

  Ce rost au intrebarile ? Pai o tara care nu isi propune si nu este in stare sa-si dezvolte economia interna, cum ar putea fi in stare sa absoarba bani europeni ? Si de ce ar fi aceasta politica prioritara ? Noi nu mai suntem capabili de nimic ?
 • +1 (1 vot)    
  Boc asta... (Vineri, 13 februarie 2009, 8:37)

  hector ramirez [anonim]

  Pacat ca nu era asa vehement si cand era primar la Cluj-Napoca, orasul fiind pe ultimele locuri la atragerea de fonduri europene. De vreun 1 an de zile se tot negociaza acordarea unui contract de consultanta pe fonduri europene la primarie, care are Directie pentru integrare europeana. Si el ii numeste pe altii incompetenti cand habar nu are despre subiect. Si si-a adus aceiasi colaboratori cu care lucra la primarie.
 • 0 (0 voturi)    
  pahre 2006 (Vineri, 13 februarie 2009, 8:43)

  rusu [anonim]

  cind au de gind sa respecte prevederile unui contract-aici ma refer la proiectele aprobate , contractate si notificate pentru linia PHARE 2006 Masuri active....Au trecut aproape 80 de zile, iar in contract se stipuleaza ca plata se face in 45 de zile? cine raspunde/plateste diferenta?
 • 0 (0 voturi)    
  POSDRU (Vineri, 13 februarie 2009, 9:45)

  Anca-Andreea Calugaru [anonim]

  1. Care sunt principalele cauze ale intarzierii cu care se face evaluarea proiectelor pe POSDRU?

  2. Cat estimati ca va dura procedura de evaluare a unui proiect pe POSDRUin 2009?

  3. In 2008, s-au lansat ultimele liniide finantare in iulie, iar inchiderea sesiunilor de depunere a fost amanata de 5/6 ori pana in decembrie. Ce masuri aveti in vedere pentru evitarea unei astfel de situatii? Poate urmarea exemplului fondurilor pentru Agricultura, unde o linie de finantare beneficiaza de mai multe sesiuni pe an?
 • +1 (1 vot)    
  management fonduri structurale (Vineri, 13 februarie 2009, 10:53)

  Anonim [anonim]

  De ceva timp ACIS foloseste un sistem informatic de management al fondurilor structurale (SMIS).Nenumarati functionari din administratie care sant nevoiti sa il foloseasca se plang de functionarea acestui sistem.Totusi,toate licitatiile de la ACIS legate de dezvoltarea acestui sistem sant castigate de consortiul grecesc care l-a produs.
  Daca cantitatea de fonduri accesate si implicit numarul de proiecte din SMIS va creste (cel putin asa se sustine oficial) cat credeti ca va dura pana cand se va ajunge in situatia critica a sistemului informatic de la APIA?
 • +1 (1 vot)    
  lipsa de transparenta (Vineri, 13 februarie 2009, 11:06)

  Andrei [anonim]

  Pe POS DRU in sesiunea din 2008 au fost alocate cateva sute de miloane de euro unor diferite organizatii, fundatii si institutii publice si private. Iar aceasta este doar una din liniile disponibile din FS pentru Romania.

  Nu exista nici un raport public privind stadiul proiectelor la care s-au angajat 'castigatorii', modul in care se cheltuie acele sume, licitatiile angajate etc
  Aceste finantari sunt bani PUBLICI din contributiile cetatenilor europeni, fie ei romani, suedezi sau italieni.

  Unde putem gasi informatii detaliate despre progresul acestor proiecte - in 2009 astfel de informatii publice ar trebui sa fie disponibile online si fara restrictii?
 • +1 (1 vot)    
  incompetenta (Vineri, 13 februarie 2009, 12:28)

  bibi [anonim]

  autoritatile locale sint intesate de fostii dinozauri, inclusiv echipele de proiect din cadrul regiilor (vorbesc de proiectele ISPA). firmele de consultanta vin cu recomandari "de sus", la randul lor fiind reprezentate de fosti angajati ai ministerului finantelor (uneori dati afara pentru luare de mita etc.); iar la acelasi minister - si la opcp - s-au transferat fosti angajati ai autoritatilor locale in cauza.
  o increngatura care numai rezultate onorabile nu poate sa produca...
  doriti exemple?
  • 0 (0 voturi)    
   da, da exemple (Luni, 16 februarie 2009, 17:51)

   coca [anonim] i-a raspuns lui bibi

   da exemple sa stie toata lumea...
   • 0 (0 voturi)    
    exemple (Marţi, 17 februarie 2009, 19:45)

    bibi [anonim] i-a raspuns lui coca

    rm valcea - proiect apa-canal.
 • +1 (1 vot)    
  Boc il face INCOMPETENT pe Bogdan Dragoi (Vineri, 13 februarie 2009, 12:34)

  observator [anonim]

  Emil Boc: "Cum a fost posibil acest lucru, de doi ani sa fim in Uniunea Europeana si sa avem 176 de milioane de euro? O sa va spun foarte direct: datorita incompetentei acelor oameni si a acelor structuri care au lucrat cu fonduri europene."

  Pai "incompetentul" Bogdan Dragoi se ocupa de gestionarea fondurilor inca din 2007!!! Si atunci era secretar de stat la Finante din partea PD. Iata confirmarea in interviul din 17.01.2007 de pe situl Euroactiv.ro

  http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_9180/'Avem-nevoie-de-proiecte'.html
 • +1 (1 vot)    
  Nu dupa vorbe, dupa fapte sa-i apreciati (Vineri, 13 februarie 2009, 16:22)

  lupul [anonim]

  Ca absolvent al unor cursuri organizate de CCIB pe tema fondurilor europene, familiarizat si cu birocratia occidentala prin 25 ani in functii de conducere ale unei banci de dezvoltare din vest, imi permit aprecierea, ca ceea ce au facut organele abilitate in Romania in materie de accesare a unor fonduri europene ce se cuvin de drept tarii, poate fi calificat nu numai ca incompetentza adusa la paroxism, ci aceasta condimentata cu intentzia clara, de a mulge, de catre cine trebuie, aceasta noua sursa, in sistem. Cit de oarba poate fi o agentzie nationala, special creata, ca abia dupa trecerea a doi ani, in care s-au platit miliarde la bugetul CE, sa se constate, ca s-au accesat 156 milioane?. Dar autoritatea tutelara, Min.Finantelor
  Publice, ce-a pazit? Dar Presedintia despre ce se lasa informata? Nu este un caz clar de subminare a intereselor natzionale? Cind mai citesc, ca se numeste un secretar de stat, deja "minjit" si dovedit incompetent, nu ma mai mir de nimic! Turcul ar zice: HALAL guverne, parlamente, comitete si "comitzii", "autoritati nationale", "autoritatzi de management", a ce?
  Am o propunere constructiva pentru ROMANIA: sa renuntze la accesarea oricaror fonduri europene in schimbul a nu mai vira nimic la bugetul CE. ROMANIA ar iesi mult mai cistigata, pina acum, si cu sigurantza si in viitorul previzibil.
  Cu stima fatza de cei ce au participat la dezbatere si dispretz profund pentru tartorii mizeriei dovedite.
  • -1 (1 vot)    
   Dupa apte! (Vineri, 13 februarie 2009, 20:03)

   iii [anonim] i-a raspuns lui lupul

   Contributia romanie la bugetul ue e mai mica decit avem alocat prin fondurile structurale.

   acum platim cc 1 miliar anual si pentru 2007-20123 vom primi DACA AVEM PROIECTE pest 20 miliarde. asa ca...
   • 0 (0 voturi)    
    fonduri efectiv accesate verso contributii la buge (Sâmbătă, 14 februarie 2009, 9:40)

    lupul [anonim] i-a raspuns lui iii

    Propunerea mea se referea bineintzeles la sumele efectiv atrase in conditziile haosului creat de puzderia de autoritatzi de management afiliate la alta puzderie de ministere, pe orizontala si pe verticala. Cel putzin pe primii doi ani de la aderare soldul sumelor accesate, fatza de cele virate este de nici 10%!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Asistenta Tehnica si capacitate institutionala (Vineri, 13 februarie 2009, 19:45)

  Calin Alexandru [anonim]

  In primul rand va doresc mult succes in coordonarea atator institutii. care la randul lor au in coordonare altele (am-uri). care coordoneaza altele (oi-uri), care unele din ele coordoneaza si ele alte institutii (regionale). si toate au cam acelasi statut institutional ceea ce face coordonarea asta cam foarte dificila cu toate acordurile.

  1 de ce se cer expertilor cheie disponibilitate si exclusivitate pe toata perioada implementarii proiectelor de AT? intreb asta ptr ca in unele cazuri activitatea lor se concentreaza doar in anumite faze ale proiectului.

  2 in ceea ce priveste evaluarea proiectelor, de ce nu exista niste linii generale trasate de ACIS? pentru ca acum ficare face cum vrea el. si rezultatele vor fi pe masura.

  3 de ce nu s'a facut o analiza de jos in sus care sa arate ca anumite categorii de stake-holderi, care prin definitie ar trebui sa fie eligibili ptr fondurile europene, nu sunt nicaieri cuprinsi. (ma refer aici in primul rand ptr ajutorul de stat in sectoarele care nu sunt cuprinse in programul de competitivitate ex : mediu)

  4 cine nu vrea sa acceptate faptul ca piata muncii functioneaza ca orice piata si atunci cand e vorba despre autoritatile care implementeaza IS? se fac economii la stimulentele ptr fuctionarii publici ptr fonduri, evident ca oamenii buni dispar. in curand vor ramane voluntarii in acest sistem. si cei care evident nu ar putea sa faca fata in mediul privat . mai este o categorie care se "adapteaza" . atitudinea fata de functionari este total gresita si nedreapta. sper ca dvs intelegeti asta si veti actiona in consecinta pentru a nu diminua si mai mult calitatea hr din domeniu.

  cu deosebita stima
 • 0 (0 voturi)    
  responsabilitate MFP (Duminică, 15 februarie 2009, 10:31)

  anonim [anonim]

  1. Despre coordonare. Cum a coordonat MEF interpretarea si aplicarea legislatiei in mod coerent la toate Agentiile de Implementare si / sau AM-uri? De ce procedurile sunt diferite la fiecare dintre ele?
  2. Despre performantele concrete al MEF. Cate licitatii, cate proiecte si cate contracte au fost semnate din PO Asistenta Tehnica, gestionat de ACIS? Cate cheltuieli au fost angajate din acest PO, pana la 31.12.2008, din totalul alocarilor financiare pentru 2007 si 2008?
  3. Despre evaluarea greoaie. Fiecare PO are un specific, de aceea si procesul de evaluare este diferit. De ce la unele AM-uri procesul de evaluare se desfasoara ca pe Phare, cu tone de hartie? Ce strategie are MEF pentru a coordona pro-activ, profesionist, prin implicare directa si sprijin public cu privire la dificultatile intampinate de AM-uri?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari/propuneri (Duminică, 15 februarie 2009, 14:15)

  Stefan G [anonim]

  1.Prezentati pe scurt mecanismul finantarii Fondurilor Structurale ; am auzit tot mai multe pareri pesimiste ca tot mecanismul nu se mai derula - pentru ca nu mai sunt bani( sau sunt foarte scumpi); exista acest pericol - in aceasta perioadade criza?

  2.Cum se acceseaza banii pe Proiecte Structurale in alte tari care au succes in aceasta directie? Prin aceeasi structura organizatorica si teritoriala ca si in Romania?Prin aceeasi procedura?

  3.Suntprea putine emisiuni la tv si radio - la ora de maxima audienta;ar trebui sa se se deruleze proiecte media - finantate din donduri structurale - care sadezbata aceste subiecte la ore de maxima audienta.
 • 0 (0 voturi)    
  cine isi bate joc de noi toti? (Luni, 16 februarie 2009, 14:43)

  Dedalus [anonim]

  a) Cine a dat ADR-urilor indicatia sa oblige beneficiarii PHARE sa liciteze numai un contract pe fiecare linie de buget?

  Chestia asta blocheaza cu lunile toate achizitiile, pentru ca liniile de buget contin adesea produse si/sau servicii care nu pot fi (legal sau economic) licitate impreuna!

  O astfel de idee a licitarii liniiilor de buget este cel putin bizara, ca sa nu spun prosteasca.....

  b) Cine a semnat "circulara" catre toate ADR-urile si toti beneficarii cum ca "taote documentele de licitatie trebuie vazuet inainte si dupa licitatie de catre ADR si minister, unde exista o firma de consultanta angajata pentru asta?

  Stie domnul ministru care a semnat aceasta circulara:
  1) ca ea contravine legislatiei de achizitie publica din ROmania, care nu prevede existenta unei asemenea parti in procedura de achizitie?
  2) ca ea intarzie cu lunile licitatiile respective, fara a aduce nimic in plus actualului sistem de verificare a legalitatii achizitiilor publice?
  3) ca ea a dus la circulatia documentelor inca 1-2 luni, termene care nu aveau cum sa fie luate in considerare la planificare in cerere de finantare?
  4) ca nu are nici temei legal nici contractual?
 • 0 (0 voturi)    
  Mirare?!?! (Miercuri, 25 februarie 2009, 10:11)

  Gabriel Constantin [anonim]

  Intrebati pe distinsii domni cat la suta din sumele atrase au fost pentru firme private!
  ZERO! Cam asa stau lucrurile!
  Banii atrasi pana acum tot de stat au fost papati, pe cursuri de"pregatire", reclama la televizor, proiecte de-ale lor! Ca sa nu spun ca noi am platit mult mai mult catre UE decat am incasat de la ei!
  Asa s-a putut! In rest isi bat joc de noi!
  Multi am si renuntat sa mai incercam macar sa gasim idei pentru finantare!
  Daca lucrurile merg asa cu statul roman mai bine iesim din UE si ne vedem de ale noastre!
  Fara cote la agricultura, fara cote la lapte, fara branza ambalata, fara fara fara etc.
  Dar cu taxe protectioniste etc.
  Ca asta mai era singura noastre speranta, cum ca UE o sa ne ajute sa scapam de lipitorile ce s-au suit la putere. Si cum asta nu se intampla si nu mai sunt sperante, sa ne lasa in pace.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by