Contractele semnate, pentru proiecte de resurse umane cu finantare UE, insumeaza 487 milioane euro. Platile - 50 milioane euro

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 14 septembrie 2009, 16:24 Economie | EuROfonduri


Ministerul Muncii anunta ca valoarea totala a contractelor de finantare semnate pentru proiectele din cadrul POS Dezvoltarea Resurselor Umane este de 487 de milioane de euro. In acelasi timp, platile efectuate catre beneficiari se ridica la o valoare totala de 49,76 de milioane de euro, dintre care 47,11 de milioane de euro reprezinta prefinantari si 2,65 de milioane de euro reprezinta rambursari. Tehnic vorbind, aceste cifre indica o rata de absorbtie de aproximativ 10%.

Informatiile legate de proiecte si contracte, transmise de Ministerul Muncii:
 • Pentru liniile de finantare deschise in 2008 au fost depuse 2.842 de proiecte, cu o valoare totala de 2,6 miliarde de euro. Dupa evaluare, 733 de proiecte, cu o valoare totala de 757 milioane de euro, au indeplinit criteriile necesare pentru a fi selectate pentru finantare.
 • Dintre acestea, 99 de proiecte au fost selectate ca rezerve. Altfel spus, aceste proiecte au indeplinit criteriile pentru a fi selectate pentru finantare, dar deoarece suma totala a fondurilor alocate in 2008 pe domeniile majore de interventie in cadrul carora au fost depuse aceste proiecte este mai mica decat suma totala a proiectelor selectate pe aceste componente, proiectele vor fi finantate din fondurile alocate in anul 2009.
 • Pana in prezent, dintre cele 634 de proiecte selectate pentru a fi finantate din fondurile alocate pe 2008, au fost semnate contracte de finantare pentru 446 de proiecte, in valoare totala de 487 milioane de euro.
 • Pentru celelalte 88 de proiecte situatia este urmatoarea:
 • 40% se afla in proces de contractare (verificarea documentelor primite, obtinerea avizelor ex-ante, Control Financiar Preventiv Propriu);
 • Pentru 60% dintre proiectele ale caror contracte nu au fost inca semnate, potentialii beneficiari nu au depus, deocamdata, documentele necesare, aceasta desi AMPOSDRU a trimis notificari inca din luna iulie catre toti potentialii beneficiari ai caror proiecte au fost selectate.
 • In ceea ce priveste tipul proiectelor selectate pentru finantare, din totalul de  733 de proiecte, 244 au fost proiecte strategice (cu o valoare eligibila cuprinsa intre 500.000 si 5.000.000 de euro) si 489 au fost proiecte de tip grant (cu o valoare cuprinsa intre 10.000 si 500.000 de euro).
 • In ceea ce priveste tipul beneficiarilor, distributia este urmatoarea:
proiecte strategice selectate:

- institutii publice – 141 de proiecte, cu o valoare totala de 417 de milioane de euro;
- organizatii neguvernamentale, patronate si sindicate – 71 de proiecte, cu o valoare totala de 139 de milioane de euro;
- companii private – 19 proiecte, cu o valoare totala de 35 de milioane de euro;
- persoane juridice de drept privat si utilitate publica – 13 proiecte, cu o valoare totala de 24 de milioane de euro.

proiecte de tip grant
:

- institutii publice – 253 de proiecte, cu o valoare totala de 74 de milioane de euro;
- organizatii neguvernamentale, patronate si sindicate – 128 de proiecte, cu o valoare totala de 37 de milioane de euro;
-  companii private – 90 de proiecte, cu o valoare totala de 24 de milioane de euro;
-  persoane juridice de drept privat si utilitate publica – 18 proiecte, cu o valoare totala de 5 milioane de euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2044 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Pe cine pacalesc ei oare? (Marţi, 15 septembrie 2009, 23:08)

  Unul care mai stie [anonim]

  Una buna circula in mediul "underground" POSDRU.... Cica valoarea totala a proiectelor pentru care PSD si PDL a pus pile serioase depaseste alocarea financiara pentru aceste cereri de propuneri de proiecte. La acestea se mai adauga si pilele directe ale triumfiratului care patroneaza AMPOSDRU: Iova, Dir.Gen, Daniela Nedelcu director coordonare FSE (are un trecut interesant si pile foarte puternice in securitate - baietii cu dosarele -. Asa se explica si longevitatea lui Iova) si Dana Sardarescu (prietena cu PSD-istul Nica de le interne). Va intrebati de ce oare nu se ia nici o masura de reglementare a situatiei in AMPOSDRU? Foarte simplu, patroana este sustinuta de "baietii cu ochi albastrii", fara de care nimeni, din indiferent ce partid, nu misca. De altfel, toti au interese, atat PSD (incepand de la Sarbu,care e uns cu toate alifiile, a se vedea scandalul de pe vremea cand era tot ministru al muncii, scandal in care se pune problema unor spagi pentru contracte de lucrari. In urma acelui scandal a fost incriminat un functionar amarat al M Muncii, pe nume Purde, tap ispasitor, dupa care s-a musamalizat tot, cu toate ca Sarbu era in spate). Oare de ce Sarbu is va fi schimbat metehnele acum, mai ales cand vorbim de mult mai multi bani? Cum se pot maslui proiectele.... foarte simplu! ActionWeb este gestionata de Archidata. Toate aplicatiile se depun online. Fata de cererile de propuneri de proiecte depuse anterior, s-a scimbat procedura. Daca inainte, adica pentru call-urile din 2008, dupa incheierea termenului limita de depunere, AMPOSDRU primea o baza de date cu toate aplicatiile transmise, acum AMPOSDRU (adica institutia publica romaneasca responsabila de managementul programului) nu mai primeste aceasta baza de date, decat dupa incheierea evaluarii. Ce inseamna aceasta? Inseamna ca, teoretic, exista posibilitatea ca, in functie de rezultatele evaluarii unor anumite proiecte, favorizate de PSD sau altii, sa se modifice online acele proiecte. (va continua)
  • 0 (0 voturi)    
   AMPOSDRU = FRAUDA FONDURI EUROPENE (Vineri, 18 septembrie 2009, 17:40)

   blackbeauty [anonim] i-a raspuns lui Unul care mai stie

   sa facem o simulare a evaluarii conform celor descrise in masajul de mai sus: se depun proiectele fain frumos de beneficiari, atat de cei favorizati cat si de ceilalti beneficiari. firmele care realizeaza evaluarea, european profiles si archidata, firme cu state vechi in amposdru, au un corpus de evaluatori selectati nu se stie pe ce criterii si competente profesionale, sau poate dupa ce alte interese. acestia realizeaza evaluarea cererilor de finantare. pe parcursul evaluarii, proiectele evaluate sunt ajustate in functie de interesele lui fratean, iova si nedelcu, care au alte “liste”. in cazul in care bine presupune blogerul de mai sus, proiectele de pe “liste” sunt respinse in vederea obtinerii de finantare, atunci se intervine iar proiectele sunt "corectate" de expertii externi supusi contractual directoarei generale, coreturile sunt aplicate si in actionweb, prin bunavointa archidata, proiectul este retrimis la evaluare si.... este finantat. toate se intampla in “evaluarea independenta externalizata”. mai departe, expertii din amposdru primesc aceasta baza de date modificata, dupa incheierea evaluarii “externe” in vederea verificarii corectitudinii evaluari. trebuie sa retinem, caci acesti experti din amposdru care verifica si efectueaza controlul evaluarii sunt directi subordonati tot directorului general iova, deci nimeni nu va putea realiza un control de calitate asupra evaluarii externe. si, iata arhitectura evaluarii externe a proiectelor depuse prin actionweb, aceasta mareata capodopera de fraudat si furat fonduri europene.
 • 0 (0 voturi)    
  Pe cine pacalesc ei oare? - continuare (Marţi, 15 septembrie 2009, 23:23)

  Cineca care mai stie [anonim]

  Stimata doamna Morovan. Sunt curios daca "EI", au reusit sa va puna cu botul pe labe. Daca nu este asa, comentariul meu anterior va aparea online. Toate cele scrise sunt adevarate. Se bazeaza pe surse din diverse medii de profil, surse foarte nemultumite de ce se intampla. CONTINUARE....
  Deci, baza de date a proiectelor depuse se afla in stapanirea Archidata. Archidata doreste sa mai primeasca si alte proiecte de asistenta tehnica din sfera MMuncii, deci Archidata va fi foarte docila. Prin urmare, in cazul in care un domna Fratean (secretar de stat), la ordine de mai sus (Sirbu, etc.) sau din proprie initiativa, va "promova" un proiect POSDRU, se pot intampla urmatoareale:
  Proiectul promovat intra in evaluare, proiectul este prost si :pica", proiectul este "corectat" de experti din preajma directoarei generale, coreturile sunt aplicate si in actionweb, prin bunavointa Archidata, proiectul este retrimis la evaluare si.... este finantat. Acesta este un scenariu foarte probabil, tinand cont de lipsa de transparenta a AMPOSDRU si de toate cele intamplate de cand PSD a pus pana pe FSE din POSDRU. Deocamdata cam atat. Din pacate, nu am nici cea mai vaga speranta ca sistemul va fi pus la punct. Sunt convins ca si in continure vor fi promovate non-valorile si pilele, indiferent de costurile pe care le vom plati.
 • 0 (0 voturi)    
  avem novoie de haiduci (Miercuri, 16 septembrie 2009, 0:08)

  Pintea [anonim]

  Cele spuse mai sus sunt adevarate. Din pacate, la ora actuala, indiferent cat de bine elaborezi un proiect posdru, nu ai nici o sansa. Achidata primeste aplicatiile online, archidata are si drepturile depline pentru evaluare. Cu alte cuivinte, tot archidata gestioneaza si evaluarea online. Este bataie mare pe eceste proeicte, cu toate ca nu prea inteleg de ce. AMPOSDRU, in stangacia profana de pana in prezent, nici macar nu a fost in stare sa elaboreze un manual al beneficiarului, astfel incat, beneficiarii sa stie cum sa implementeze un proiect FSE. Totul este o nebuloasa si o stangacie. Este hilar ca un beneficiar care implementeaza un proeict pentru someri, de exemplu, somajul fiind o problema a statului, sa scoata si bani din buzunar. Este ca si cum Guvernul liciteaza serviciul de tuns iarba din fata caldirii acestuia, iar prestatorului de servicii de tuns iarba care a castigat, ii solicita 2-5% contributie proprie pentru "onoarea" pe prestatorul o are de a lucra pentru Guvern. Am un singur lucru de spus: Sunteti COMUNISTI pana in maduva oaselor! Dar era mai bine pe vremea lor. Macar stiam cine sunt si cu cine avem de lucru. Toti va dati mari democrati, insa nu faceti alceva decat sa aveti grija sa va umpleti burdihanele. PSD si PNL = COMUNISTI!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   ERATA (Miercuri, 16 septembrie 2009, 0:34)

   Pintea [anonim] i-a raspuns lui Pintea

   A se citi PSD+PDL = COMUNISTI. Imi cer scuze PNL pentru greseala de tipar!
  • 0 (0 voturi)    
   Care PNL e comunist mai? (Miercuri, 16 septembrie 2009, 0:42)

   Un Oarecare [anonim] i-a raspuns lui Pintea

   Esti timpit? Cum poti spune ca PNL e comunist? Ce, PNL da bani pentru a facilita trandavia sau PSD?
   Am pierdut in ipocrizie, dobitocie si tampenie un mare actor: FLORIN CALINESCU! Cred ca a pus botu' pe bani si a uitat de altele!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   AMPOSDRU si e-guvernanta (Vineri, 18 septembrie 2009, 17:43)

   liviu brad [anonim] i-a raspuns lui Pintea

   directorul general iova, la fel ca udrea sprijina partidele politice, ca de se apropie cu pasi repezi campaniile partidelor pentru prezidentiale si tre’ vreo 50 de milioane de euro pentru campania fiecarui candidat. banii deci pentru prezidentiale intra in visteria partidelor politice din orice sursa posibila, chiar fiind ea fondurile europene. astfel promovand e-guvernanta, inteleasa diferit fata de realitate de directorul general iova, dar si datorita faptului ca pana la inceputul anului 2008 nu a fost deschise finantari din fondul social european, archidata a sarit in sprijinul directorului general iova prin oferirea unei aplicatii actionweb dezvoltata in italia. astfel, “atuuurile” (descrise in mesajul de mai sus) sistemului actionweb au fost repede insusite de amposdru. urmatorul pas a fost rezolvarea problemelor interne de gazduire a site-urilor actionweb si www.fseromania.ro , la fel ca in cazul udrea , unde site-ul ministerului turismului este gazduit theplanet.com internet services, inc., houston, texas, sua, potrivit raportului comisiei udrea. astfel, gazduirea site-urilor actionweb si www.fseromania.ro se realizeaza in italia, milano prin firma zero computing s.r.l. care detine 2 servere icaro.stcom.com si wheelchair.zero.it. de regulã persoana care asigurã "technical contact" este ºi administratorul site-ului, respectiv alberto tarantino din partea archidata srl. orice modificare a cererilor de finantare depuse electronic se face in deci in italia, iar serviciul de telecomunicatii speciale nu poate contoriza decat traficul de date. in cazul in care asa cum este descris in mesajul de mai sus sistemul de evaluare se realizeaza de firme contractate de amposdru, atunci sistemul este fraudat.
   actionweb este un program care nu promoveaza transparenta si eficienta, folosirea eficienta a fondurilor guvernamentale si nu reduce coruptia, ci o promoveaza.
   principiile care stau la baza actionweb sunt: nontransparenta în furnizarea de informatii si servicii publice.
  • 0 (0 voturi)    
   mai citeste (Vineri, 18 septembrie 2009, 22:11)

   pentru Pintea [anonim] i-a raspuns lui Pintea

   contributia beneficiarului la proiect este o conditie obligatorie. iar contributia de 2-5% este una foarte mica, in comparatie cu regulile de pe alte fonduri europene din Romania sau din alte state membre.
 • 0 (0 voturi)    
  DNA, Parchet,DLAF, Guvern, etc. nimic? (Miercuri, 16 septembrie 2009, 0:21)

  Teo Kti Tu [anonim]

  Mai frustratilor!!!! Aveti dovezi la cele spuse? Daca da, dati totul public!!!
  Catre DNA, Guvern, Curtea de Conturi, DLAF. etc.: Verificati cele mentionate mai sus. Asta in cazul in care nu sunteti si voi corupti. Chiar avem nevoie de ceva actiune. In ultima vreme cam toate merg prost. Oare chiar in halul asta suntem? Oare in Romania nu mai exista nici un fel de oameni cu (macar 1 pic de) coloana vertebrala?
 • 0 (0 voturi)    
  Date statistice depuneri POSDRU (Miercuri, 16 septembrie 2009, 0:28)

  Un curios [anonim]

  Intr-un interviu la Money Channel, dl Meleca de la AMPOSDRU a declarat ca ultimul termen a fost decalat datorita faptului ca nu au fost suficient de multe proiecte depuse. SOLICITAM: publicarea situatiei proiectelor depuse pana la 31. august 2009, inclusiv valoarea totala a finantarii solicitate de acestea.
  Este curios faptul ca in ultima declaratie pe fseromania.ro, se mentioneaza ca au fost solicitate proiecte in valoare de 5,5 miliarde euro. Sa nu uitam ca total POSDRU 2007-2013 are cam 4,2 miliarde. La ordinele cui a fost amanat termenul de depunere?
 • 0 (0 voturi)    
  Pintea isi cere scuze PNL (Miercuri, 16 septembrie 2009, 0:59)

  Pintea [anonim]

  Cand am scris "PSD si PNL = COMUNISTI!!!!!!" am efectuat o greseala de tipat. De fapt este vorba de "PSD si PDL = COMUNISTI!!!!!!"
 • 0 (0 voturi)    
  PUSCARIE (Miercuri, 16 septembrie 2009, 21:32)

  ANONIM [anonim]

  aceasta doamna DG cat mai rezista, chiar nu se iau masuri?! rusine, ne mai vrem europeni!!!!!! rusine domna....va considerati intelectuala.....
 • 0 (0 voturi)    
  indignare (Miercuri, 16 septembrie 2009, 21:37)

  ps [anonim]

  Mergeti de curiozitate la AM, sa vedeti in ce mizerie isi desfasoara activitatea aceasta doamna, cu ghilimelele de rigoare, se vede ce manager bun este, oamenii stau acolo ca in cocina, rusine sa va fie. Mai grav este ca oamenii s au obisnuit...vorba proverbului: stai cu porcii, laturi mananci.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by