Vladescu: Programul de acordare a garantiilor guvernamentale pentru cofinantarea proiectelor europene devine functional

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 3 martie 2010, 14:44 Economie | EuROfonduri

Guvernul a aprobat normele de implementare a programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii economice prioritare, finantate din fondurile Uniunii Europene alocate Romaniei. Beneficiarii programului vor putea lua imprumuturi bancare cu garantii guvernamentale, in vederea cofinantarii proiectelor europene. In urma cu doua saptamani, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta in vederea acordarii acestor garantii guvernamentale. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a precizat ca prin adoptarea normelor, "programul devine functional".

Acesta a precizat ca plafonul de garantare pentru beneficiari este de 300 de milioane de euro, in 2010. Finantarea garantata in cadrul programului este de 80% din credit, care poate fi in lei sau in euro. Pentru a obtine garantiile guvernamentale, autoritatile locale trebuie sa aiba un contract castigat si finantat din fonduri europene.

"Fiecare beneficiar de program european va organiza o procedura de selectie a finantatorului, pe ordonanta 34, dupa care dosarul va fi trimis la fond pentru aprobare, urmand ca institutia financiara sa finanteze proiectul", a precizat Sebastian Vladescu. Potrivit acestuia, programul de garantare a creditelor pentru proiecte europene se va desfasura prin Fondul de garantare, la fel ca si programul "Prima casa".

In cadrul programului sunt incluse trei tipuri de beneficiari: autoritatile publice locale, asocieri legate de infrastructura de apa, universitatile si unitatile de cercetare. Plafonul de garantii se refera la perioada 2009-2010. Domeniile pentru care se acorda sunt: infrastructura rutiera, infrastructura din energie, apa, canalizare, managementul deseurilor, infrastructura din domeniul sanatatii.

"Ne asiguram ca banii europeni nu vor sta la poarta Romaniei. (...) Se obtin mai usor imprumuturi daca ai astfel de garantii guvernamentale, iar banii nu vor intra pe deficit bugetar. Garantia guvernamentala este un instrument modern si poate duce la marirea gradului de absorbtie a fondurilor europene", a declarat, recent, premierul.


Citeste mai multe despre   [P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

702 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Trei intrebari: (Miercuri, 3 martie 2010, 15:50)

  Daniel [anonim]

  1. Cat credeti ca vor castiga bancile in urma acestor garantii prin taxe si comisioane? Uite, ce frumos mai reusesc bancile sa castige un ban cinstit din lipsa de organizare a sectorului public.
  2. In ce mod aceste garantii guvernamentale contribuie la imbunatatirea calitatii proiectelor care urmeaza a fi implementate si cum este posibil ca doar unii dintre posibilii beneficiari ai acestor finantari sa beneficieze de garantii si altii nu? Mai precis cand ai mai multe tipuri de beneficiari posibili, nu cumva reprezinta un avantaj neconcurential sa oferi garantii unor posibili beneficiari, dar nu si altora.
  3. Cum vor putea beneficiarii garantiilor guvernamentale rambursa costurile serviciilor finaniare oferite de catre banci, daca acestia nu au resurse pentru a-si co-finanta proiectele? Adica, n-au 1 leu pentru contributie prorie, dar in rma acestei reglementari se pare ca vor avea acel leu si un plus sumele necesare eptnru acoperirea taxelor si comisinale bancare. Hmm?


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică