4,6 milioane de euro, fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeana prin programul de finantare Phare CES - pentru o infrastructura performanta, dar lipsita insa de utilitati si de cai de acces viabile, in judetul Bacau. Proiectul este Hemeius Information Technology (HIT Park) din judetul Bacau, iar in perioada 2003 - 2005 a ajuns la costuri de peste 7,2 milioane de euro, arata o ancheta realizata in cadrul proiectului Transparenta fondurilor europene in Romania 2010, derulat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si finantat prin Programul PHARE.

Hemeius Information TechnologyFoto: www.afaceripublice.ro

Investitia costisitoare a figurat pe lista neagra a obiectivelor finantate prin Phare 2000-2004, proiectul HIT Park fiind criticat in raportul controlului din iulie 2007 al Curtii Europeane de Conturi referitor la gestionarea fondurilor Phare. Discrepante majore sunt inregistrate si la capitolul dezvoltare si clienti, parcul bacauan fiind de departe cel mai prost clasat comparativ cu parcul industrial din Cluj si cel din Iasi.

Costuri enorme pentru o infrastructura cu utilitati lipsa

HIT Park depaseste proiectele similare finantate de Uniunea Europeana in judetele Iasi si Cluj la nivelul costurilor. Uniunea Europeana a suportat 4,6 milioane de euro prin programul de finantare Phare CES, Guvernului Romaniei a contribuit cu 1,5 milioane de euro, Consiliului Judetean Bacau cu alti 1,15 milioane de euro. La final, H.I.T. Park a valorat 7,27 milioane de euro.

Citeste articolul integral aici.

Investigatiile vor fi publicate integral sub forma unui serial pe portalul www.afaceripublice.ro si vor fi preluate in timp real de HotNews.ro & EurActiv.ro.