Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a descris eroarea Standard and Poor's privind retrogradarea ratingului Frantei ca fiind un "incident grav", potrivit AFP.

"Acest incident este grav si arata ca pe pietele extrem de tensionate si volatile din prezent jucatorii trebuie sa demonstreze o rigoare si un simt special al responsabilitatii", a declarat Barnier.

Agentia Standard and Poor's a recunoscut joi ca a difuzat din greseala anumitor abonati un "mesaj" care anunta ca Franta a fost retrogradata.

"Nu este cazul: ratingul Republicii franceze este neschimbat, AAA, insotit de o perspectiva stabila, si acest incident nu este legat de vreo activitate de supraveghere a ratingului", precizeaza agentia, intr-un comunicat.

Autoritatea franceza de supraveghere a pietelor financiare (AMF) a reactionat si a anuntat ca va deschide o ancheta. "Secretarul general al Autoritatii a deschis o ancheta", a transmis AMF, dupa ce ministrul francez de finante, Francois Baroin, a cerut in mod expres o investigatie in acest sens.

Autoritatea franceza precizeaza ca a contactat si Autoritatea Europeana a Pietelor si Titlurilor de Valoare (ESMA), care "are competente de supraveghere a obligatiilor profesionale ale agentiilor de rating".

Aceasta eroare, pe care Standard and Poor's a promis ca o va lamuri, intervine in momentul in care ecartul intre dobanda obligatiunilor pe zece ani intre Germania si Franta pe piata datoriilor a atins un nou record joi, la 170 puncte.