Toti micii producatori de legume, fructe, flori, cereale si material lemnos vor plati impozit de 16% din veniturile nete, fiind in continuare exceptati de la taxare crescatorii de animale si pasari, apicultorii si crescatorii de viermi de matase care nu vand catre colectori sau procesatori, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal al Ministerului Finantelor, citat de Mediafax. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca propunerea nu poate fi aplicata, pentru ca va bloca productia interna, el mentionand totodata ca nu a fost consultat in privinta modificarii legislatiei.

Producatorii agricoli vor fi nevoiti sa faca plati anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe baza de norma de venit sau in sistem real, iar Guvernul propune ca pentru persoanele care vand catre firme de colectare, producatori industriali, sau alte entitati obligate sa tina evidenta contabila, sa fie retinut la sursa un impozit de 2% din valoarea inscrisa in contracte la momentul platii, urmand ca impozitul sa fie regularizat la final de an.

Termenul de virare a impozitului retinut la sursa este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Aceasta prevedere ar putea avea un impact semnificativ in pretul produselor agricole, intrucat colectorii, producatorii si celelalte entitati incluse in lantul de distributie vor contabiliza costuri directe in crestere cu 2%, daca producatorii nu-si vor asuma o reducere a preturilor de vanzare. Acest impact se va recepta in toate produsele agricole, nu doar cele vegetale.

Pana la finele acestui an sunt impozitate doar veniturile obtinute din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat; cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea; valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

Astfel, prin Codul Fiscal actual se impoziteaza doar veniturile obtinute in spatii de productie care sugereaza realizarea unor investitii, pentru organizarea mai eficienta a productiei, precum si cele realizate de producatorii care vand catre unitati specializate de colectare sau productie, fiind exceptati de la plata impozitului micii producatori care valorifica produsele in piete sau direct catre consumatorii finali.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, sunt scutite de la impozitare veniturile provenite din cresterea animalelor si pasarilor, apicultura si sericicultura, precum si veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala, prin unitati specializate, cum ar fi centre sau puncte de achizitie, a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatica.

Sunt considerate in stare naturala: produsele agricole obtinute dupa recoltare, materialul lemnos pe picior sau transformat in busteni ori in bile, precum si produsele de origine animala (cum ar fi laptele, lana, ouale, pieile crude si altele asemenea), plante si animale din flora si fauna salbatica, cum ar fi plante medicinale, fructe de padure, ciuperci, melci, scoici, serpi, broaste si altele asemenea.

Valeriu Tabara: Impozitarea cu 16% a micilor producatori nu poate fi aplicata, pentru ca ar bloca productia interna

Propunerea prin care toti micii producatori agricoli vor plati impozit de 16% din veniturile nete nu poate fi aplicata, pentru ca va bloca productia interna, a declarat pentru Mediafax ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, mentionand ca nu a fost consultat in privinta modificarii legislatiei.

"Nu stiu de acest proiect si nu am fost consultat in privinta lui. Nu cred insa ca prevederea poate fi aplicata, pentru ca nu poti face o evaluare exacta a cat vinde un om intr-o zi sau intr-o luna. Un astfel de impozit nu se potriveste pentru micii agricultori. Cum sa le iei de la inceput banii, cand ei trebuie sa astepte un an ca sa incaseze? Nu cred ca un asmenea proiect ar creste pretul alimentelor, dar se poate bloca productia interna printr-un sistem de fiscalizare neadecvat. Profiturile agricultorilor sunt mai mici ca in alte domenii, plus ca bancile acorda foarte greu credite pentru agricultura", a spus Tabara.

Tabara este de acord cu fiscalizarea micilor producatori, insa crede ca o metoda mai potrivita ar fi un impozit forfetar. Ministrul estimeaza la sute de mii numarul micilor producatori agricoli care vand direct in piete.