Mai multe state membre ale Uniunii Europene au cerut Germaniei sa renunte la cererile sale de modificare a tratatului UE, aratand ca o integrare fiscala mai profunda poate fi realizata fara revizuirea legii fundamentale europene, au declarat surse europene citate de Reuters.

Germania a sustinut de la inceputul lunii septembrie modificarea tratatului UE, fiind de parere ca singura modalitate de a impune o disciplina bugetara mult mai stricta celor 17 state din zona euro este ca aceste norme sa fie cuprinse in legislatia comunitara.

Multe state din interiorul si din afara zonei euro se opun insa modificarii tratatului, reprezentantii acestora declarand ca aceasta va dura prea mult si va avea efecte negative asupra tuturor partilor implicate si au cerut Berlinului sa renunte la cererile sale.

Astfel, statele membre si negociatorii UE incearca sa convinga autoritatile de la Berlin ca marea majoritate a solicitarilor in ceea ce priveste integrarea fiscala pot fi atinse prin intermediul legislatiei existente, fara modificarea Tratatului de la Lisabona.