Mai multe state europene cer Germaniei sa renunte la modificarea tratatului UE
Germania a sustinut de la inceputul lunii septembrie modificarea tratatului UE, fiind de parere ca singura modalitate de a impune o disciplina bugetara mult mai stricta celor 17 state din zona euro este ca aceste norme sa fie cuprinse in legislatia comunitara.
Multe state din interiorul si din afara zonei euro se opun insa modificarii tratatului, reprezentantii acestora declarand ca aceasta va dura prea mult si va avea efecte negative asupra tuturor partilor implicate si au cerut Berlinului sa renunte la cererile sale.
Astfel, statele membre si negociatorii UE incearca sa convinga autoritatile de la Berlin ca marea majoritate a solicitarilor in ceea ce priveste integrarea fiscala pot fi atinse prin intermediul legislatiei existente, fara modificarea Tratatului de la Lisabona.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Inainte exporturile Germaniei deveneau din ce in ce mai scumpe datorita cresterii preturilor serviciilor interne si a salariilor. Prin adoptarea Euro, o moneda mult mai slaba decat marca germana, exporturile au redevenit competitive si nu intamplator Germania a fost exportatorul nr 1 in lume timp de vreo 10 ani. Germania a devenit competitiva pentru ca moneda Euro este (si a fost) evaluata tinand cont si de economiile neperformante ale Greciei, Portugaliei, tarilor din "est" si “sud”.
Lasand la o parte datoria morala, Germania chiar nu are de ales. Trebuie sa sustina moneda europeana, pentru ca o destramare a zonei Euro si o revenire la Marca i-ar scumpi toate exporturile.
Este drept ca nu poti sa sustii cateva sute de milioane de oamani din sudul si estul Europei fara sa fie ordine in Euro. Prin integrare fiscala a tarilor membre, Euro s-ar intari cu siguranta si va scumpi exporturile tuturor, dar cele nemtesti nu vor fi afectate intr-o masura atat de mare incat sa nu ramana competitive. Din nou celelalte tari cu productivitati scazute vor suferi cel mai mult, pentru ca si competitivitatea exporturilor lor va fi afectata. Implicit si cresterile economice pe care se bazeaza planificarile bugetare. In atari conditii devine sadica impunerea unui deficit de maxim 3% din PIB din partea celui care urmeaza sa culeaga beneficiile cooperarii monetare.
Franta? Economia "socialista" a produs gauri mult mai mari decat ale Italiei, iar participarea la summituri alaturi de Germania nu este meritul ei. Germania doar are nevoie sa para ca nu decide si conditioneaza singura soarta Europei. Germania a ales Franta ca partener din motive strategice si nu pentru luciditatea si performantele ei. Nimic nu poate fi mai periculos pentru Europa decat o atatare a nationalismului aparent stins dintre francezi si nemti.