Acordul convenit saptamana trecuta de liderii europeni pentru o mai profunda integrare fiscala reprezinta un pas in directia corecta, dar nu o solutie completa pentru criza datoriilor din zona euro, a declarat Olivier Blanchard, economistul sef al Fondului Monetar International, citat de Reuters.

"Sunt mai optimist decat in urma cu o luna, cred ca s-au facut progrese. Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta este important: este parte a unei solutii, dar nu reprezinta solutia completa", a declarat Olivier Blanchard in cadrul unei conferinte la Tel Aviv.

El nu a aratat insa ce masuri ar mai trebui adoptate.

Liderii europeni au convenit vineri la Bruxelles asupra unui acord pentru o mai mare integrare economica in zona euro si in UE, desi Marea Britanie - a treia mare economie a UE, a refuzat sa se alature acordului.

Intrebat daca declaratiile liderilor europeni provoaca volatilitate pe piete, Blanchard a spus ca "o buna parte din volatilitate provine din declaratiile din Europa, care arata gama de opinii si incapacitatea de a ajunge la un proces decizional logic".

De asemenea, liderii europeni au convenit ca statele UE sa acorde FMI imprumuturi bilaterale de pana la 200 miliarde de euro pentru a ajuta la contracararea crizei.

"Angajamentul de a ne furniza 200 miliarde de euro face o diferenta majora, pentru ca acum putem merge la alte tari sa le spunem: 'europenii ne-au dat bani, voi puteti ajuta?'", a spus Blanchard.

Intrebat de Reuters daca decizia Marii Britanii de a se izola este favorabila pentru economia tarii, el a precizat ca "este o problema pe care trebuie sa o decida europenii".