Datoria publica a Frantei a scazut in trimestrul III, insa se mentine cu mult peste pragul de 60% din PIB
Datoria publica se mentine insa peste cea inregistrata in 2010, cand aceasta a atins 82,3% din PIB.
Tratatele europene prevad un prag maxim de 60% din PIB pentru datoria publica, insa acest nivel este depasit de cele mai multe tari din zona euro. Depasirea acestui prag de statele din zona euro se afla si la baza crizei care afecteaza in prezent aceasta regiune.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Statele europene nu pot iesi din cercul asta vicios al datoriei suverane decat daca iau masuri drastice de economie, de control al cheltuielilor, de reducere semnificativa a asistanatului social si evaziunii fiscale.
Inevitabil, asta trece prin intarirea aparatelor judiciare si de informatii, pt ca altfel nu ai cum sa afli cine fraudeaza.
Stanga nu pare capabila de asemenea decizii, pentru ca ii afecteaza direct bazinul electoral, ea asa a castigat alegeri, dand pomeni electorale si redistribuind generos veniturile statului.
Deocamdata Franta e paralizata de faptul ca la nivel local si regional domina stanga in consilii, in timp ce la nivel national dreapta domina parlamentul, formeaza guvernul si da presedintele.
Dreapta ar castiga orice alegeri daca nationalistii ar fi acceptati in coalitie cu partidul liberal-conservator al lui Sarkozy, pt ca circa 55% din electorat voteaza sistematic cu diverse formatiuni de dreapta.
Numai ca in Franta exista un sistem uninominal care permite avantaj pt marile partide (sau cele mici intrate in coalitie cu alea mari, pt candidaturi unice).
In consecinta, circa 30% din voturile electorilor sunt pur si simplu ignorate, inclusiv cele ale nationalistilor sau extremistilor de stanga (troztkisti sau anarhisti, comunistii intra la pachet cu socialistii).
Principala sursa de pierderi la buget pt Franta e legata de sistemul de protectie sociala si asigurari medicale, acolo deficitul anual e de 20 de miliarde euro, in medie.
Desi s-au declansat mai multe anchete in ultimii ani si s-au descoperit sute de cazuri de frauda printre medicii de familie, farmacisti, asigurati, imigranti, etc. rezistenta din partea sindicatelor si partidelor stangiste e foarte mare, la fel si demagogia ONG-urilor 'umaniste'.
Datoria Frantei e imensa si nu va putea fi platita decat in cateva generatii. Daca se fac reforme!