Parlamentul grec a votat duminica noaptea in favoarea adoptarii programului economic de austeritate, solicitat de Uniunea Europeana si FMI in schimbul eliberarii unui pachet de asistenta financiara internationala in valoare de 130 de miliarde de euro, de care Grecia are nevoie cruciala pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor si pentru a putea ramane in zona euro, anunta AFP.

Dupa o seara marcata de manifestatii violente anti-austeritate, la Atena si in mai multe orase ale tarii, programul economic - care cuprinde un pachet de masuri de austeritate in schimbul acordarii unui nou plan de salvare financiara a tarii din partea creditorilor sai institutionali si unei operatiuni de stergere a datoriei suportata de creditorii sai privati - a fost adoptat cu majoritate de voturi, cu putin timp inainte de ora locala 1.00.

"Din cei 278 de deputati prezenti, 199 au votat pentru, 74 impotriva", a anuntat presedintele legislativului grec, Philippos Petsalnikos, la finalul votului.

Textul a primit aprobarea principalelor doua partide, socialistii din Pasok si cei de centru-dreapta din Noua Democratie, care participa la guvernul de coalitie al premierului Lucas Papademos.

Cu toate acestea, peste 20 dintre cei 153 de deputati socialisti au votat impotriva proiectului, ei fiind exclusi imediat din grupul parlamentar al Pasok, in urma unei decizii scrise a liderului partidului, Giorgios Papandreou, adresata presedintelui Parlamentului.

La fel, 21 de deputati de dreapta, dintr-un total de 83, au votat impotriva, fiind de asemenea exclusi din randul parlamentarilor de dreapta, in urma unei decizii a liderului formatiunii Antonis Samaras.

Doi dintre cei 16 deputati ai partidului de extrema dreapta Laos, care s-a retras saptamana aceasta din Guvern in semn de protest fata de masurile drastice de ajustare a economiei grecesti, s-au pronuntat, in schimb, in favoarea programului de austeritate. Acesti doi deputati au fost exclusi din grupul parlamentar al Laos.

Chiar inaintea votului, premierul Lucas Papademos a insistat in mod solemn asupra importantei optiunii prezentate parlamentarilor, si anume "avansarea impreuna cu Europa si moneda unica" sau precipitarea tarii in "mizerie, faliment, marginalizare si excluderea din zona euro".

Girul deputatilor asupra acestui plan de austeritate era indinspensabil pentru a deschide calea deblocarii unui imprumut european in valoare de 130 de miliarde de euro, necesar pentru evitarea intrarii Greciei in incapacitate de plata a datoriilor in luna martie, cand urmeaza sa ramburseze 14,5 miliarde de euro.

Incluzand o reducere de 22% a salariului minim (si de 32% pentru tinerii sub 25 de ani), o liberalizare a pietei muncii, o reforma a pensiilor complementare, dar si reforme in domeniile fiscalitatii si justitiei, noile masuri au fost contestate in strada de sindicate, ample proteste avand loc duminica in capitala Atena si alte orase ale tarii.