Recesiunea s-a agravat in Spania in trimestrul IV din 2012, cu un recul al Produsului Intern Brut de 0,8% in raport cu trimestrul precedent, ca efect al contractiei cererii interne, potrivit cifrelor oficiale definitive publicate joi si citate de AFP.

Pe ansamblul anului, economia spaniola a scazut cu 1,4%, respectiv usor mai bine decat estimarea guvernului conservator, care miza pe un recul de 1,5%.

Dar, dupa o scadere de 0,3% in trimestrul trei, reculul PIB-ului s-a accentuat in ultimele trei luni, la 0,8%, precizeaza Institutul national de statistica (Ine).

Aceasta accelerare a scaderii economiei spaniole, care a reintrat in recesiune la finele lui 2011, se explica printr-o "mai mare contractie a cererii interne", precizeaza Ine, intr-un comunicat.

In conditiile in care tare, care afiseaza un somaj record de peste 26%, este supusa unui program de economii fara precedent care urmeaza sa atinga 150 de miliarde de euro pana la finele lui 2014, recesiunea ar urma sa continue in 2013.

Daca guvernul prevede pentru acest an un recul al PIB-ului de 0,5%, Comisia Europeana este mult mai pesimista si se asteapta la o contractie de 1,4% si o revenire la crestere in 2014.

O noua veste proasta a venit din Spania in aceeasi zi: salvata de la faliment de un ajutor european de 18 miliarde de euro in decembrie, banca spaniola nationalizata Bankia a anuntat joi o pierdere record de 19,193 miliarde de euro in 2012 si de 21,238 miliarde euro pentru ansamblul grupului BFA-Bankia.

Grupul a precizat ca isi mentine obiectivul de a realiza profit in acest an.