Cancelarul german Angela Merkel a respins duminica seara perspectiva unui razboi comercial chino-european, dupa l-a primit pentru prima oara la Berlin pe premierul Li Keqiang, cei doi lideri angajandu-se sa depaseasca actualele dispute prin dialog, scrie AFP.

Evocand diferendurile dintre Uniunea Europeana si China asupra panourilor solare si a echipamentelor de telecomunicatii, Angela Merkel a declarat ca Berlinul si Beijingul resping protectionismul, intr-o conferinta comuna de presa.

Presata de industriasii germani, care ar avea mult de pierdut in cazul unui razboi comercial cu China, cancelarul a oferit asigurari ca "va face totul pentru a gasi o solutie prin discutii si a nu cadea intr-un fel de confruntare care s-ar termina prin aplicarea de drepturi de vama reciproce".

"Respingem asta. O sa ma angajez, atat in calitate de sef de guvern cat si la nivel european, vom angaja cat mai curand posibil discutii intensive cu partea chineza", a adaugat ea, vorbind despre "relatiile foarte stranse" dintre Berlin si Beijing.

Comisia Europeana a propus recent statelor UE sa aprobe in 5 iunie o taxare provizorie cu 47%, in medie, a panourilor solare importate din China pentru a proteja firmele europene din domeniu, amenintate cu disparitia si care denunta o concurenta neloiala.

De asemenea, Bruxellesul a decis sa lanseze o ancheta antidumping in privinta echipamentelor chineze de telecomunicatii.

Beijingul a anuntat in replica o ancheta antidumping asupra "tuburilor fara sudura" importate in special din UE.

Seful guvernului chinez, care efectueaza pana luni prima sa vizita oficiala in Germania dupa ce si-a preluat atributiile in martie, si-a reafirmat dezacordul fata de decizia UE de a taxa panourile solare chineze.

Acesta a afirmat ca o astfel de decizie "nu va pune in pericol doar locurile de munca din China, dar va afecta interesele firmelor si ale consumatorilor europeni".

"De aceea speram sa depasim prin (...) dialog diferendul comercial dintre China si UE", a adaugat el.

Comertul bilateral dintre UE si China a atins 546 miliarde dolari in 2012, dar deficitul comercial el europenilor in aceasta relatie nu a incetat sa creasca, depasind 122 miliarde.

Germania este singura tara din UE care este vizitata de premierul chinez, un semn ca Beijingul doreste sa promoveze o relatie speciala cu ceam mai mare economie europeana, apreciaza analistii.

Germania este de departe cel mai mare partener comercial european al Chinei. Piata chineza reprezinta un debuseu esential pentru industria sa auto si pentru masinile unelte.

Schimburile comerciale dintre cele doua tari au atins 187 miliarde dolari in 2012.