UPDATE Varianta a scrisorii de intentie cu FMI: Contributii de sanatate la veniturile din chirii, impozit diferentiat in functie de destinatia cladirilor. Ministerul Finantelor confirma introducerea CASS pentru chirii
"In acest scop, pana la mijlocul lunii septembrie 2013 (actiune prealabila) vom aproba o Ordonanta de Guvern, de largire a bazei de contributie, spre exemplu, prin care sa se aplice o taxa obligatorie (contributie la fondul de sanatate) asupra veniturilor obtinute de persoanele fizice din chirii, care sa fie implementata de la 1 ianuarie 2014", se arata in aceasta scrisoare.
UPDATE Ministerul Finantelor confirma, intr-un comunicat, ca se vor introduce contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din chirii.
"Referitor la introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, precizam ca aceasta masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala".
De asemenea, guvernul are in vedere reducerea diferentelor care exista in "baza de pensii pentru diferitele activitati derulate (activitate de natura salariala, activitati de tipul PFA, drepturi de autor etc)". Executivul se angajeaza ca sa se consulte cu echipele FMI si CE inainte de a face "orice fel de modificari sistemului fiscal".
De asemenea, guvernul se angajeaza ca, inainte de finalizarea bugetului pe anul 2014, sa revizuiasca baza de impunere pentru taxele pe proprietate, care "va varia in functie de destinatia proprietatii si nu de statutul juridic al proprietarului". Cu alte cuvinte, se vor plati impozite mai mari pentru imobilele inchiriate.
Guvernul arata, in aceasta varianta a scrisorii de intentie, ca doreste sa elaboreze un nou regim de taxare si de redevente pentru petrol si gaze care sa intre in vigoare din 2015 pana in 2024, "daca toate partile implicate vor fi de acord".

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
USL-istii comunistii vor sa mareasca baza de PARAIMPOZITARE, care e cu totul altceva, si anume reprezinta tot impozite pe venit dar luate cu alt pretext, in principal 2 mai PARAIMPOZITE:
- paraimpozitul pentru 'gaura neagra a pensiilor (in special militare, tortionare, etc) si a ajutoarelor sociale('si-l vout plait monsieur', votanti USL )
- paraimpozitul pentru 'gaura neagra a sanatatii lipsa' a romanilor, care tot prin indivizi gen Sova si Fenechiu sunt sifonatii in buzunarele lor.
e un fel de urare 'Sa traiti bine!' de la Ponta si USL, bineinteles si de la 'liberali'
PS. Cohen se ducea cu un cal la targ si l-a prins o furtuna! S-a rugat la Dzeu sa opreasca furtuna promitand jumatate din pretul calului la sinagoga si ploaia s-a oprit. Ajuns la targ a pus o gaina alaturi de cal si a cerut 1000 lei pe gaina, 10 pe cal si apoi a dus 5 lei la sinagoga.
E mai mult expresia unui ciocoism oriental.
Ce se intampla daca mergea si el la munte sau la mare in tara lui ?Daca se abtinea macar acum cand lumea face foamea si se anunta noi cresteri de biruri.
Nu este bine dl.Pona,nu este bine...te asteptam la viitorele alegeri sa ne povestesti cum ai petrecut la Miami.Apoi mergem la vot.Da votam pe altcineva.Parerea mea.
Ca si prim ministru ar trebui sa dea exemplu natiunii , nu sa o batjocoreasca .
aveti TVA redus la paine si paine la acelasi pret, atunci platiti alte taxe...
Promisiunile electorale vizau imbunatatirea echilibrului bugetar pe baza cresterii gradului de colectare.
Dealtfel, pretextul pentru scaderea TVA la paine este chiar cresterea incasarilor datorata decurajarii evaziunii fiscale. Daca ea este legata de cresteri de taxe in alte domenii atunci:
1) fie obiectivul masurii nu este indeplinit, pentru ca in loc ca veniturile statului sa creasca, ele de fapt scad
2) fie adevaratul motiv pentru care s-a propus modificarea taxelor e diferit, si in acest caz se pune intrebarea de ce el trebuie tinut secret.
Tactica a fost rezumata foarte bine intr-un titlu Hotnews: Guvernul ieftineste painea, scumpeste vinul si muta evaziunea dintr-un loc in altul.
La fel de mare dreptate aveti in descrierea ironica a situatiei:
1) TVA redus la paine - scad incasarile pe unitatea de produs
2) Acelasi pret - scaderea se muta in alt buzunar
3) Alte taxe: cineva trebuie, totusi, sa acopere gaura din buget si acestia sunt, bieninteles, consumatorii.
As vedea un singur castig din toata afacerea: se descurajeaza consumul de alcool. Dar nu rezulta de nicaieri ca acesta este printre efectele tintite. Mai mult:
- daca scade consumul de alcool, atunci scade si lantul de taxe incasate de pe urma comercializarii lui (nu numai accizele)
- daca, din contra, consumul ramane constant, atunci sanatatea consumatorilor e la fel de afectata, dar ei vor fi, in plus, si mai saraci.
Singura parte pozitiva s-ar putea obtine din cumularea cresterii pe termen scurt a incasarilor la buget cu auto-controlul consumatorilor imbunatatit dupa o oarecare intarziere. Dar pentru o evaluare ar fi nevoie de un studiu, de care nu prea s-a auzit prin Studiourile de Stiri purtatoare de cuvant.
CAnd ceilalti souneau ca va fi bine, tonta si cacarau + ala micu', mancau... altceva pe latrine!
SI pe tine te/am vazut sustinandu/i!
De ce sa/mi fie mie clar\/!
Eu stiam, tu insa ai pus botul si incersi sa speli mortii! CA multi uslasi si votaci uslasi!
"Bani sunt, nu sunt bine folositi"
"NE face noua in tara noastra FMI legea?"
IA mai gandeste/te si abia dupa aceea da sfaturi!
Hai, pofta mare pe latrine!
DAca nu e BAsescu de vina, trebuie sa ne fie clar ca....?
Daca votacii usele sunt prosti, nu ma lua si pe mine de fraier!
Si populatia o sa aiba ponta si kkrau, pina o sa le iasa pe nas.
Asa o sa ne transformam intr-un stat de asistati social.
Ce nu inteleg eu este cum sunt liberalii de acord cu aceasta gaselnita comunistoida ?
1950: Noi suntem poporul si ii ardem pe cei ce sug sangele poporului. Traiasca PCR si activul de partid!
Stiind ca asemenea reparatii-intretinere costa enorm azi, ca, de regula, chiriasul nu menajeaza spatiul inchiriat ( romanul asa se poarta cu ceea ce nu-i apartine), masura aplicata in prezent este realista, normala, dreapta.
Plata de contributie CAS de 5,5% pentru chirie este un abuz, grosolan.
12% mentionat in articol, preluat din lege, provine din faptul ca actualul impozit de 16% nu se aplica chiriei 100%, ci numai la 75%, cum am aratat mai sus, caci : 0,16 x0,75% = 0,12x100%.
Banditii smecherosi uselisti care introduc acest nou impozit,cu denumirea 'contributie la CAS', prezinta aceasta masura ca fiind una care indreata o neregula alicata azi, in care, dintr-o eroare, impozitul pe venit, generalizat, de 16%, nu se aplica dintr-o eroare, proprietarii profitand azi, pe tacute de o eroare, de plata a unui impozit de numai 12%.
Uselistii sarlateni baga mana in buzunarul cetateanului si, cand este surprins asupra furtului, spun ca nu ei, sarlatanii, au furat (ca puradeii prinsi la furat !), ci ca au extras doar, din buzunar, banii care nu trebuiau sa se gaseasca in acel loc. Operand acest furt, sarlatanii uselisti spun poporului : 'am luat banii care va apartin voua si vi-i restituim'.
Se pregatesc PATRU SUTE de avocati din Oradea.
(sursa: Transilvania Live!)
Cand de fapt micii intreprinzatori si clasa de mijloc sunt cei mai jumuliti.
Si care va fi destinatia acestor bani? asistatii social evident...votantii de baza ai PSD... NU proiectele de infrastructura, NU informatizarea administratiei locale pentru a usura viata oamenilor si elimina spaga, NU invatamantul care produce pe banda noile generatii de asistati social, NU...NU...NU...
Stiti cum sunt promisiunile voastre bai tovarasi? Precum cutiile goale de conserve rostogolite pe scari...fac foarte mult zgomot dar dupa ce ajung jos sunt adunate si puse la gunoi....
Momentan am o asigurare de sanatate in tara unde locuiesc si nu am nevoie de inca una in Ro. Pot fi obligat sa inchei acea asigurare de sanatate daca NU am nevoie de ea? Daca da, ce se intampla daca ma racesc? Ma trateaza ambii asiguratori?
2. Legat de impozitarea in Romania (CAS), depinde daca esti rezident fiscal in Romania (e diferit de a avea domiciliul in Romania). Statul roman trateaza problema simplist: ai buletin de Romania, esti rezident. De aici doua situatii:
a. Daca nu ai, nu mai esti considerat rezident si cel mai probabil nu vei fi impozitat. Asta e varianta simpla.
b. Daca ai buletin/carte de identitate romanesc, statul roman in marinimia lui te considera automat rezident. Fiind rezident te baga in sistemul de asigurari de sanatate (unde de fapt tu esti obligat sa te inrolezi, nu te inscrie statul automat) si daca nu ai venituri salariale in Romania (sau alte venituri cu taxare la sursa unde iti ia automat CAS) iti cere sa platesti CAS/CASS pe chirie. De curand fiscul si administratiile locale au unificat bazele de date, astfel incat daca platesti impozit pe venitul din chirii te poti trezi automat cu decizia de impunere la CAS pentru chirii (plus penalitati/dobanzi de intarziere etc)- iti va veni la adresa din buletin.
Legat de punctul b, buba mare in rationamentul statului este ca te considera rezident strict pe baza CI/buletin. Legal esti rezident doar daca stai mai mult de 90 zile in tara (mai ales daca esti plecat in UE, unde legislatia e armonizata cu cea romana).
Daca esti in situatia de a primi o decizie de impunere pe CAS/CASS si nu stai in tara mai mult de 90 zile (plus ca zici ca esti inregistrat in alt sistem de asigurari), probabil ca cel mai bine e sa dai statul in judecata pe decizia de impunere respectiva. Statul va incerca sa iti forteze mana sa platesti, daca vad ca te duci cu avocatii peste ei atunci e posibil sa isi schimbe optica. Deja instantele nu mai considera rezidenta valabila doar pe baza buletinului, asa ca statul si-a pierdut puterea de a impune.
Succes! (si eu sunt in aceeasi situatie si astept cu interes o eventuala decizie de impunere pentru a ma putea judeca cu statul)...
- ai CI de Romania,
- ai un cont curent deschid la o banca romaneasca
- nu ai nici un fel de venit in Romania (nici salariu, nici pensii, nici chirii, nici dividente)
Banca iti va acorda o dobanda la contul curent. Care poate fi de doar cativa bani. In momentul respectiv, trebuie sa calculeze 16% din dobanda si sa o livreze ANAF-ul ca impozit platit de tine.
Dupa care ANAF-ul te trece in catastif ca fiind om care obtine venituri din dobanzi. Si in baza unui protocol, instiinteaza CNAS ca ai astfel de venituri.
Iar legea spune ca pentru veniturile din chirii, divedente SAU dobanzi, se plateste CASS la venitul respectiv, dar nu mai putin de salariul minim.
Prin urmare: venit 0,5 lei lunar dobanda la contul curent
CASS: 52 de lei lunar (6,5%*800 lei salariul minim)
Totul doar pentru ca ai facut greseala sa iti pastrezi CI si un cont bancar.
Bugetul Romaniei pierde in fiecare zi 45 de milioane de euro. Si asta de 6 ani incoace. Din 2006, de la aderarea la Uniunea Europeana, vedem ca bugetul Romaniei a pierdut din cauza evaziunii fiscale aproape 100 de miliarde de euro.
Evaziunea facuta de 20 de milioane de romani este pretul platit de guvernanti in compensarea linistii sociale. Un pact care a blocat dezvoltarea economica. O intelegere tacita intre stat si "enoriasii" evaziunii fiscale, prizonierii saraciei.
Daca statul ar intra in evazionistii comuni ar fi deranj maxim. Daca omul de rand ar fi pus in situatia sa plateasca mai mult pentru produsele de subzistenta, atunci sa vezi spectacol in Piata Victoriei. Foametea ar fi cat casa!
ACESTA ESTE PREZENTUL SI VIITORUL ROMANIEI! Dupa "marea taiere din 2010" urmeaza "marea fiscalizare"! Si toate acestea ni se intampla in mandatul "presedintelui jucator", pe care l-am votat sa traim bine!
De aceea, cred ca guvernantii se roaga ca evaziunea fiscala sa tina sub control saracia romanilor. Daca romanii se multumesc cu ce au, obiectivul a fost atins! Rugaciunea a ajuns unde trebuie.
Nici nu stiu de unde sa incep cu demontarea, asa ca ma las pagubas :))))) Da-le Doamne minte :)))))
Sfat : incearca mai bine sa judeci politicienii prin prisma faptelor nu a declaratiilor, ca la campanie se zic vrute si nevrute. Sau daca tii neaparat la sloganuri si promisiuni, sa ai in vedere discrepanta dintre acestea si faptele ulterioare.
Ia sa vedem cine e campion la faza asta.
cand ceausecu a murit a lasat romania fara datorii, cu 2 miliarde de dolar cash sialte 8 miliarde de dolari in contracte si imprumuturi care trebuiau recuperate! in 1989, navrom era a patra flota comerciala din lume! mai vrei?!
Doreai ca Basescu sa revigoreze industria jefuita timp de 14 ani? Cui bani de acasa?
Pe de o parte suspinati ca a fost jucator, pe de alta ca nu a facut bla, bla, bla, bla...?
Flota... a fost un proces pe tema asta, in care aproape tot Navromul a fost acuzat de-a valma. Acuzatii nu incapeau in sala de tribunal, procesul se amana prin neprezentare- desi oamenii erau acolo, pe scari, etc.
De ce s-a terminat procesul cum s-a terminat, odiosul dictator a ucis justitia?
Bunicul meu a cumparat o Dacie in 1980, a murit in 2003 la 89 de ani nerealizand ca avea in curte mai mult rugina decat masina. Cam asa sunteti voi cu flota: vezi Doamne era o minunatie de fier, nemuritoare, care ne lipseste astazi.
Era fier ruginit la momentul vanzarii, chiar nu intelegeti asta? De ce nu am construirt alta flota- alta discutie din seria "de ce nu avem....".
Si chiar.... fara flota ne mai descurcam, dar fra sosele- mai greu.
De ce nu avem autostrazi, father, le-a vandut Basescu?
De fapt drama Romaniei este ca a devenit o tara ce functioneaza doar cu imprumuturi. Acordul cu FMI nu este o centura de siguranta ci o transfuzie.
Problema este ca sunt doar 4.5 milioane de salariati, Basescu este doar unul dintre ei.
- neacoperirea unor drepturi legale (cum ar fi asigurarile sociale si de sanatate)
- riscul indus de incalcarea legislatiei
- contributia la lipsa predictabilitatii, atat din punct de vedere al evazionistului, cat si al statului, lipsit de informatii pentru o proiectie corecta a viitorului
Daca deficitul ar fi 45 de milioane zilnic asta ar duce la 16 miliarde annual, adica la un deficit de aproape 12% din PIB. Eram in faliment de mult. De unde iei cifrele astea? De la Antene?
Si nu, eu nu prea vreau sa ma obisnuiesc cu cresterile astea de taxe. Si nu vad legatura cu Basescu. Basescu si companie a preferat sa taie din pensii, salariile bugetarilor si ajutoare sociale pentru a reduce deficitul. Ponta si companie impoziteaza tot ce misca pentru a reduce bugetul.
Daca esti pensioner, bugetar sau primesti ajutor social, Ponta e omul tau.
Nu mai tot da vina pe Basescu pentru cresterile de taxe.
Multumiti partidului!
Acuma la modul serios baga praf in ochi cu painea si pe urma ne arde pe altundeva.
Ok sa zicem ca ia CASS de pe chirii dar sa ia numai de la persoanele care nu contribuie prin salar. Altfel platesti de doua ori acelasi lucru. Sau ok sa ia de peste tot, dar macar dupa 23 de ani de la revolutie sa vedem si noi ceva imbunatatiri in sanatate ca la noi taxele tot cresc dar serviciile sunt tot mai proaste, atunci vine intrebarea de ce sa le mai platesc.
Si pana acuma cine putea nu declara chiria la fisc, ca sa scape de impozit, acuma o sa o declare si mai putini, asta unu la mana, doi la mana o sa se creasca artificial chiriile
O aberatie.
Din ce inteleg eu, daca nu merge bine, vor reveni la vechea varianta, evident gasind un tap ispasitor care le-a pus bete in roate. Daca merge, uite ce destepti suntem noi, votati-ne in continuare.
Exemplul cel mai clar este in aceasta fraza:"Dacă procesul de privatizare se lovește de obstacole insurmontabile, vom redeschide licitația pentru privatizarea majoritară a CFR Marfă". Si care ar fi acele obstacole? Un "mariner" cu ochii in toate partile? Extraterestrii care vor ateriza pe cladirea guvernului? Prietenii care stiu de ce?
Oare de ce ma simt ca un cobai in tara asta?