Reducerea cu trei puncte procentuale a contributiei de asigurari sociale (CAS), propusa in urma cu o saptamana de ministrul Finantelor, liberalul Daniel Chitoiu, ar avea un impact negativ cumulat de aproximativ trei miliarde de lei in bugetul general consolidat, a declarat luni ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, transmite Agerpres.

Voinea a spus, in cadrul unei intalniri cu senatorii PSD, ca luarea unei astfel de masuri depinde de identificarea unor surse alternative de venituri, care sa compenseze pierderea celor aproximativ trei miliarde de lei.

"Raspunsul la intrebarea daca se poate sau nu se poate depinde de sursa de finantare a celor trei miliarde. Deci, daca avem o crestere de venituri din alta parte care sa compenseze scaderea de trei miliarde, se poate. Este o decizie de oportunitate si politica si economica intre diferitele optiuni de politici publice, cum ar fi: cresterea investitiilor, scaderea TVA la alte produse sau scaderea CAS. Deci, fie masuri pe partea de renuntare la venituri, fie masuri pe partea de crestere a cheltuielilor care sa stimuleze economia in 2014", a mai spus Voinea.

Voinea a mai spus ca o prima schita a bugetului va fi gata pana la mijlocul lunii octombrie, dat fiind ca bugetul trebuie aprobat in acest an si de Comisia Europeana. "Procesul privind elaborarea bugetului va fi diferit decat in anii trecuti, pentru ca trebuie sa treaca si pe la UE. Nu doar pentru Romania, pentru toate tarile europene. Incepand cu acest an s-a intrat in asa-numitul semestru european, deci inclusiv Germania trebuie sa ceara la Bruxelles aprobarea pentru buget, ceea ce vom face si noi. Va exista, deci, un draft al bugetului pana la mijlocul lunii octombrie. Pana atunci vom clarifica care este baza de pornire, deci care sunt veniturile pe care ne putem baza in mod prudent anul viitor, deficitul se cunoaste - 2 la suta din PIB -, pe care il putem avea anul viitor si, in interiorul acestei anvelope, unde se pot duce banii. Sigur ca nu se pot duce in toate partile, fie poate sa scada CAS, poata sa scada TVA, pot sa creasca investitiile. Trebuie si o prioritizare si intre obiectivele bugetare pentru anul viitor".