Patronatele franceze propun o terapie de soc pentru combaterea somajului record
"Perioada ezitarilor, a tergiversarilor si a jumatatilor de masura a trecut", avertizeaza un document al Miscarii Intreprinderilor din Franta (Medef), cea mai mare organizatie patronala din tara, transmite AFP, preluata de Mediafax.
Presedintele organizatiei, Pierre Gattaz, a avertizat ca "politica opozitiei sistematice din Franta" va duce tara in prapastie, el cerand o dezbatere lipsita de inhibitii.
De inspiratie liberala, masurile propuse, dintre care unele au provocat un scandal saptamana trecuta dupa ce au existat scurgeri de informatii in presa, au fost prezentate in ziua in care au fost publicate date oficiale referitoare la piata muncii.
In pofida unei scaderi usoare a somajului in august, dupa noua luni de crestere, numarul somerilor este totusi de 3,5 milioane, din cauza activitatilor economice nesatisfacatoare din acest an, care au determinat guvernul sa reduca estimarile de crestere economica pentru 2014 la numai 0,4%.
Presata de guvernul socialist sa ofere solutii, Medef sustine un plan de creare a 1 milion de locuri de munca in cinci ani, din care 100.000 prin eliminarea a doua sarbatori publice.
In Franta exista 11 zile de sarbatoare, cifra aflata la nivelul mediei europene. Propunerea a provocat zambete in randul anumitor economisti potrivit carora calculul avansat de Medef, privind o contributie de un punct procentual la cresterea economica, nu tine cont de realitatile economice, cum ar fi contributia zilelor de sarbatoare la sectorul turismului si recrearii, foarte dezvoltat in Franta.
Pentru combaterea somajului, Medef propune introducerea unor contracte de ajutor, care sa permita companiilor sa angajeze personal cu salarii sub nivelul salariului minim.
Organizatia patronala vrea si revizuirea principiului timpului legal de munca saptamanal de 35 de ore, impus tuturor companiilor, pentru a da posibilitatea prelungirii acestuia in cadrul negocierilor de la nivelul companiilor.
Asa cum era de asteptat, planul patronal a fost imediat crticiat de sindicate. Cel mai mare dintre acestea, CGT, a calificat proiectul un recul social periculos.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
O sa spuneti da merita... binenteles ca merita numai ca nu exista redistributie a castigului... adica muncitorul nu merita? Pana la urma munca e data de patron si facuta de muncitor. Ultimul sa fie bun numai de folosit si aruncat?
Plus ca stimabilii astia din "CAC 40" (wall street -ul lor) sunt ajutati cu o gramada de subventii din banii contribuabililor dar cand vine vorba sa isi plateasca impozitele fug care mai de care in paradisurile fiscale, ca deh banii sunt buni de luat dar taxele le platesc prostii.
Pe scurt terapia de soc a marilor patroni este sa se revina la situatia cand sef ul te dadea afara cand voia daca i se parea ca te uiti prea stramb sau nu ii place azi figura ta. Caricaturez bineinteles insa baietii au tupeu sa vrea sa arunce la gunoi un cod de munca scris cu sangele muncitorilor din ultimii 100 de ani ( si fara de care nici azi nu avea concediu cu sau fara plata, ajutor de somaj, ziua de munca de 8 ore etc.)
Masura nu are legatura cu scaderea somajului ci doar cu scaderea costurilor cu forta de munca, adica cresterea profitului.
Intelegi ?
Nimeni nu obliga pe nimeni nici sa someze nici sa munceasca este la alegerea cel putin in mediul privat intre patron si angajat. Daca exista un parteneriat intre cei doi cu siguranta exista si intelegere privind nevoile companiei. Daca angajatul este cooptat la beneficii o sa lucreze stai linistit insa daca e exclus e normal sa isi i a liber.
La bugetari e diferit.