DOCUMENT Comisia Europeana revizuieste in jos prognoza de crestere pentru Romania: 2% in anul 2014, din cauza scaderii investitiilor​

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 4 noiembrie 2014, 14:18 Economie | Finanţe


Prognoza de toamna 2014-principalii indicatori pentru economia Romaniei
Foto: Comisia Europeana
Romania va avea o crestere economica de 2% in anul 2014, potrivit Prognozei de toamna emise marti de Comisia Europeana, care revizuieste in jos estimarile precedente pentru tara noastra, ca urmare a scaderii investitiilor. Pe 5 mai, in Prognoza de primavara, Comisia Europeana estima ca Romania va avea o crestere a produsului intern brut de 2,5% in anul 2014.

Si pentru anul 2015, Comisia a revizuit in jos prognza de crestere economica pentru Romania: 2,4% in noua estimare, fata de 2,6% in prognoza emisa in primavara.

"Scaderea investitiilor cantareste in economia anului 2014", titreaza Comisia Europeana analiza dedicata Romaniei.

In prima jumatate a anului 2014, "consumul privat si exporturile nete au fost principalele motoare ale cresterii economice, in timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ (formarea bruta de capital fix a scazut cu 11,1% de la an la an, in prima jumatate a anului 2014). Ca rezultat, cresterea PIB in anul 2014 este proiectata la 2%", noteaza Comisia Europeana.

Executivul comunitar se asteapta, insa, ca in a doua jumatate a anului 2014 investitiile sa reinceapa sa creasca, sustinute atat mediul privat, cat si de investitiile publice.

De asemenea, crestere economica va fi sustinuta de o majorare a consumului populatiei, ca urmare a cresterii increderii si a veniturilor.
 
Consum vs. investitii - contributia lor la cresterea PIB-ului Romaniei (Sursa: Comisia Europeana)

In context, Bruxelles-ul mai arata ca in prima jumatate a anului 2014 Romania a cunoscut o crestere a exporturilor de marfuri, depasind asteptarile, cu 12,8%, in timp ce importurile au crescut cu 10,6%.

In schimb, in a doua jumatate a anului, Comisia se asteapta ca avansul exporturilor tarii sa se estompeze, urmand ca in 2015-2016 Romania sa treaca pe scadere in acest domeniu.

documente
(4 Nov 2014) PDF, 10MB
In acelasi timp, cresterea importurilor va depasi avansul exporturilor, din cauza cererii interne, a mai avertizat CE.

In privinta cresterii economice bazate pe consumul intern, Comisia Europeana arata ca in Romania consumul intern  ar putea fi stimulat de "derapajele fiscale" legate de alegerile prezidentiale din acest an.

Alti indicatori si riscurile asociate:
 • Deficitul bugetar: este proiectat sa scada la 2,1% din PIB in anul 2014, de la 2,2% cat a fost in 2013. In anul 2015, deficitul bugetar este proiectat sa creasca la 2,8% din PIB. Comisia precizeaza, insa, ca pana la realizarea Prognozei de toamna, Guvernul Romaniei nu a transmis un proiect d ebuget pe anul 2015.
 • Veniturile bugetare: in anul 2014, cresterea stirbita a colectarii TVA si scaderea contributiilor la asigurariel sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale pe ultimele 3 luni sunt  contrabalansate de cresterea accizei la carburanti si largirea bazei de impozitare a proprietatilor. Prognoza ia in calcul aplicarea scaderii CAS cu 5% si in anul 2015, fapt care ar conduce la scaderi nete de 0,8% din PIB pe partea d evenituri. Pierderi suplimentare de 0,1% din PIB procentuale ar urma sa apara in bugetul anului 2015 ca uramre a reducerii taxei pe constructiile speciale cu 0,5 puncte, mai arata CE.
 • Cheltuielile bugetare: Pentru anul 2014, Comisia remarca faptul ca investitiile din fonduri europene au fost "semnificativ sub asteptari", dar se asteapta ca aceastea sa creasca in ultimele 3 luni ale anului. Pe anul 2015, cheltuielile bugetare vor scadea oarecum si pe seama diminuarii investitiilor de stat.
 • Riscurile asupra economiei includ o deteriorare prelungita a situatiei geo-politice din zona Romaniei (cu referire, probabil, la Ucraina, in primul rand) si reducerea gradului de creditare  a persoanelor fizice si a institutiilor financiare.
 • "Piata muncii ramane slaba", mai noteaza Comisia Europeana. In prima jumatate a anului 2014, rata de ocupare a fortei de munca a continuat sa scada cu 1% de la an la an. Pentru intregul an 2014, rata de ocupare a fortei de munca este asteptata sa ramana marginal sub nivelul din anul 2013. Rata somajului a scazut de la 7,3% in decembrie 2013 la 7% in iulie 2014 si se prognozeaza ca se va stabiliza.
 • Inflatia se afla in scadere in anul 2014, ajungand la un minimum record in luna iulie (indicele armonizat al preturilor de consum a fost de 0,9% de la un an la altul), dar a crescut marginal in lunile recente. Inflatia este prognozata la o medie de 1,5% pe intregul an 2014, insa in 2015 ar urma sa creasca la o medie de 2,1%, iar in 2016 la 2,7%, ca urmare a cresterii consumului intern.

Economia UE: Locurile de munca se creeaza greu

La nivelul intregii Uniuni Europene, ritmul de creare a locurilor de munca a fost moderat, iar ratele somajului au scazut usor de la niveluri ridicate, noteaza Comisia Europeana in prognoza de toamna.

Intrucat se asteapta ca procesul de crestere economica sa cunoasca treptat o dinamica tot mai importanta, spre sfarsitul perioadei de prognozare ar trebui sa aiba loc ameliorari mai consistente pe piata muncii, estimeaza CE.

In 2016, rata somajului ar urma sa scada la 9,5 % in UE si la 10,8 % in zona euro.

Previziunile de toamna ale Comisiei Europene indica pentru restul anului 2014 o crestere economica redusa, atat in UE, cat si in zona euro.

Pentru anul 2014 in ansamblu, cresterea reala a PIB-ului va atinge, potrivit estimarilor, 1,3 % in UE si 0,8 % in zona euro. Cresterea ar urma sa se accelereze usor in cursul anului 2015, atingand 1,5 %, respectiv 1,1 %, pe fondul imbunatatirii cererii externe si interne.

In 2016 se asteapta o intensificare a activitatii economice pana la 2,0 %, respectiv 1,7 %, datorita consolidarii sectorului financiar (in urma amplei evaluari efectuate de Banca Centrala Europeana si a progreselor inregistrate in realizarea uniunii bancare), precum si datorita recentelor reforme structurale care incep sa dea roade

Redresarea economica inceputa in cel de-al doilea trimestru al anului 2013 este inca fragila, iar relansarea economica este inca slaba in multe state membre, arata Comisia.

Increderea se situeaza la un nivel mai scazut decat in primavara, reflectand riscurile geopolitice tot mai importante si perspectivele economice mai putin favorabile existente la nivel mondial. In ciuda conditiilor financiare favorabile, redresarea economica din 2015 va fi lenta.

Aceasta situatie reflecta diminuarea progresiva a efectelor crizei, cu o rata inca ridicata a somajului, cu un nivel important al datoriei si cu o rata scazuta de utilizare a capacitatii.

In privinta deficitelor publice generale, executivul european estimeaza ca reducerea acestora va continua.
Ponderea deficitului in PIB ar urma sa descreasca si mai mult anul acesta atat in UE, cat si in zona euro, desi intr-un ritm mai lent decat in 2013, ajungand la 3,0%, respectiv la 2,6%. Se preconizeaza ca deficitele publice vor continua sa scada in urmatorii doi ani datorita consolidarii activitatii economice.

Orientarea politicii bugetare se estimeaza a fi aproape neutra in 2014 si 2015. Se estimeaza ca ponderea datoriei in PIB va atinge un nivel maxim anul viitor atat in UE cat si la nivelul zonei euro, ajungand la 88,3%, respectiv 94,8 % (in conformitate cu definitia sistemului european de conturi 2010), mai arata Comisia Europeana.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7021 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Baby Clownul Viorel,ce a "guvernat"televizioni (Marţi, 4 noiembrie 2014, 14:29)

  Plagarus [utilizator]

  Clasamentul complet al țărilor europene după creșterea PIB cumulată pe primele două trimestre din 2014. Eurostat nu a furnizat date complete pentru toate țările, deci câteva state lipsesc din clasament. România încheie plutonul, având scădere economică atât în primul cât și al doilea trimestru.!

  La noi ' cinstitii " sunt preocupați să reinventeze limbajul.
  Prin reacțiile autorităților publice, de la INS la guvern, dovedim încă o dată că România este o țară bananieră, gestionată în dispreț față de cetățeni. De acord că scăderea înregistrată merită pusă în context, adică trebuie să ținem cont de faptul că am încheiat anul 2013 duduind, cu un nivel foarte ridicat al PIB, și că este dificil să menținem ritmul de creștere anuală de 3,5% (oricum insuficient pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare).
  Dar asta este una.
  Cu totul altceva este să dezinformezi populația, doar ca să-ți păstrezi șansele în alegeri.(logec.ro)
 • +10 (14 voturi)    
  sa spuie adevarul (Marţi, 4 noiembrie 2014, 14:46)

  tecumseh [utilizator]

  domnu monta sa puie mana pe microfon sa explice
  • +12 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 4 noiembrie 2014, 15:51)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui tecumseh

 • +9 (13 voturi)    
  Asta-i directia in care merge Ponta !!! (Marţi, 4 noiembrie 2014, 15:07)

  andreesanu [utilizator]

  Nu va era clar ca Ponta va duce de ripa ???,acum o spun si altii ,poate asa auziti si voi aia de-l pupati in fund toata ziua.
  Cind altii spun ca Romania este in recesiune de trei trimestre !!!!,adunaturile din guvern si Ponta vede crestere economica !!!!,asa guvern asa guvernare de trei parale .
 • -5 (13 voturi)    
  Romania iese din recesiunea "statistica"! (Marţi, 4 noiembrie 2014, 15:25)

  Tudor75 [utilizator]

  Conform Prognozei Comisiei Europene, Romania va inregistra in cel de-al treilea trimestru o cestere economica de 1% fata de trimestrul anterior - conformTabelului 2/Pagina 4 (linkul de mai jos)

  http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2014_autumn/statistical_en.pdf

  Cresterea prognozata pentru trimestrele 3 si 4 este cea mai mare din UE!
  Odata ce se va introduce cresterea trimestriala de 1%, scaderea de 0,1% din primul trmestru 2014 se va transforma in crestere de 0.1%, rezutand ca Romania a fost doar intr-o recesiune "statistica". Acum 2 luni scaderea din Q1 2014 era de -0,2%, desi in mai-iunie, INS anunta o crestere de 0,1, apoi 0,2 pentru Q1 2014.
  http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/pib/a14/pib_trimIr2014_1.pdf
  http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/pib/a14/pib_trimIr2014_2.pdf
  • +7 (11 voturi)    
   Cutge laptele si mierea! (Marţi, 4 noiembrie 2014, 15:51)

   J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui Tudor75

   Vezi ca fac contribuabilii coada la ghisee. In loc sa postati aiureli, mai bine v-ati vedea de programul de lucru, sa aratati ca n-avea dreptate Boc sa va taie salariile…
   • -3 (5 voturi)    
    @Tudor75 (Marţi, 4 noiembrie 2014, 16:37)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui J.C.Denton

    Ce vrea sa spuna basistul e ca nu se face asa, sa vii cu date din realitate si sa-i strici omului visele si ce-i spune Vocea.
  • +1 (1 vot)    
   Pai e normal (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 10:11)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tudor75

   Dupa ce a scazut 0.9% T2 la T1, o crestere de 1% T3 la T2 inseamna ca s-a recuperat peirderea si s-a ajuns la valoarea primului trimestru.

   Problema nu e neaparat cu statistica trimestriala. Adevaratele bube ale economiei se vad in executia bugetara:
   "Proiecte cu finantare din fonduri
   externe nerambursabile" adica fonduri europene, scade 10% fata de 2013
   "Cheltuieli aferente programelor cu
   finantare rambursabila" scade cu 43%
   "Cheltuieli de capital" adica investitii, scade cu 23%

   Sau mai pe intelesul tuturor, au scazut investitiile cu aproape 5 mld lei. Bani care s-au dus in ultimele saptamini la primarii racolati (vro 3 mld alocate la autoritati locale), la biserici si la acoerit gaurile din veniturile necolectate. Sau si mai simplu, s-au taiat 5 mld de la investitii ca sa aibe ponta de unde da pomeni pentru campania electorala.

   Iar nota de plata se vede in economia reala.
  • +1 (1 vot)    
   Si ca sa nu spui ca-s eu rauvoitor (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 10:14)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tudor75

   Uite ce zice Preşedintele Consiliului fiscal, adica reprezentantul economiei reale din Romania:
   http://cursdeguvernare.ro/cum-umple-guvernul-deficitul-bugetar-din-2015-fiscalitate-raspund-ionut-dumitru-si-aurelian-dochia.html
 • +4 (6 voturi)    
  barometrul leu (Marţi, 4 noiembrie 2014, 16:36)

  nash pandelica [utilizator]

  sau ron, cum va place a zice. :)
  asta a luat'o la vale, si fata de ioroi, si fatza de dolarul american, lira sterlina sau ce mai este prin vest...

  apropos, ron n'are plural, este numai un cod.\
  nu exista doi roni:)
  ron=Romanian new leu.
  rol=Romanian leu.
  intrucat leul vechi este abolit, ar trebui sa se revina la rol.
  cand merg la piata si vad tarabele cu preturi in roni, ma intreb in ce tzara am ajuns....:)

  poake dup' alegeri....

  oricum, in 2015 asteptati ce e mai rau...
  preventive...
 • 0 (4 voturi)    
  Ziarul financiar (Marţi, 4 noiembrie 2014, 18:34)

  xrogo [utilizator]

  "Produsul Intern Brut al României a crescut cu 1% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă că ţara a ieşit din recesiunea tehnică în care a intrat la jumătatea anului, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE)",comentariile sunt de prisos!!!
  • +6 (6 voturi)    
   Adica nu mai franam cu 100m/s2... (Marţi, 4 noiembrie 2014, 19:53)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ..acum franam cu 80m/s2...deci e mai bine ca ieri dar tot in pom ajungem.
   • +3 (3 voturi)    
    Mai lipseste ceva (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 7:21)

    feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

    Pentru cititorii pesedisti care prind mai greu:

    Pomul este si mai APROAPE.
    • -1 (3 voturi)    
     Aici ai dreptate (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 8:42)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

     se apropie Craciunul!!!
   • -1 (3 voturi)    
    Nu trebuie sa fii economist (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 8:41)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

    ca sa pricepi ca,daca economia a crescut NU mai franam,dimpotriva acceleram!!!
    • +2 (2 voturi)    
     Spre dezastru? (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 23:40)

     Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     Creste datoria ce o am cu 2,8% si cifra de afaceri cu 2% si e de bine, nu? Adica nu conteaza ca sunt tot mai dator ci ca vand 3 covrigi mai mult?!
     Asta ca sa pricep si eu, sic!
 • +2 (2 voturi)    
  Vom "creste" cu 5% pe an! (Joi, 6 noiembrie 2014, 0:36)

  marvio [utilizator]

  Economia Romaniei va "creste" la nevoie si cu 5% pe an intrucat PSD va minti ca pe vremea lui Ceasca in raportarile catre CE legate de evolutia economiei! Ei au plagiat la doctorate, au furat voturi cu zecile de mii, au sustras fonduri europene cu excavatorul, sustin condamnatii din inchisori si mafiotii aflati in libertate, fac trafic de influenta ca nimeni altii. Pe langa toate astea, ce mai inseamna o micuta raportare falsa pe trimestru trimisa catre forurile europene?
 • 0 (0 voturi)    
  Buna dimineata, Comisie! (Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, 14:21)

  hot news [utilizator]

  Acum se trezeste si comisia UE.
  Nu e vorba ca sub Tonta investitiile au scazut drastic, kestia este ca Ilici (Copy paste e doar o marioneta) nu VREA investitii, nu are niciun interes ca Romania sa fie o tara dezvoltata!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by