Guvernul belgian se angajeaza sa faca un "viraj fiscal". Tinte: Consolidarea mediului de afaceri si cresterea puterii de cumparare pentru salariatii cu venituri mici si medii
Detaliile acestei reorientare fiscale, prezentate ca una dintre masurile cheie ale guvernului de dreapta venit la putere in luna octombrie, au fost aprobate in noaptea de miercuri spre joi de catre guvern, care a adoptat, de asemenea, o ajustare a bugetului pe 2015 si au conturat bugetul pe 2016.
Detaliile acestei reorientari fiscale vor fi prezentate spre sfarsitul diminetii de premierul belgian, liberalul francofon Charles Michel.
Cea mai importanta masura a "virajului fiscal" este o reducere a contributiilor la asigurarile sociale platite din salariu, care vor scadea de la 33 la 25%, ceea ce inseamna ca firmele vor avea costuri mai mici, per total de circa 900 de milioane de euro, potrivit unei surse guvernamentale citate de agentia Belga.
O suma de 430 milioane de euro a fost, de asemenea, alocata pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, potrivit aceleiasi surse.
Noul pachet de masuri isi propune, totodata, sa impulsioneze puterea de cumparare a salariatilor cu venituri mici si mijlocii, revizuind calcularea impozituluipe venit, unul dintre cele mai mari din Europa.
Vice prim-ministrul liberal Didier Reynders a declarat pentru postul public de radio RTBF ca masura va aduce o crestere a salariului net de aproximativ 100 de euro pe persoana, pe luna pentru salariatii cu venit mic si mediu.
Pentru a compensa aceste pierderi de incasari pentru bugetul de stat, povara fiscala va fi mutata asupra altor surse de venituri: taxa pe valoare adaugata pe energie electrica, scazuta la 6% de guvernul anterior, va reveni la 21% iar taxele pe bauturile racoritoare, combustibil, alcool si motorina vor fi majorate.
Va fi de asemenea introdusa o taxa pe "speculatii" pentru actiunile detinute mai putin de sase luni, scrie Belga.

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Pai ei nu au auzit de criza din Grecia, de conflictul din Ucraina, de politici monetare pro sau anti ciclice, de guvernatorul BNR, de Klaus Iohannis, de regretabilul Traian Basescu.
Ce este damblaua asta cu cresterea nivelului de trai?
Acum, lasand gluma la o parte, se compara dezvoltarea Romaniei in perioada comunista din 1947-1980, cu perioada de gratie din ultimii 25 de ani.
Daca punem in balanta, cam reiese statul s-a dezvoltat mai mult in perioada de dupa razboi si cu bani mai putini.
Este timpul ca Romania sa creasca rapid, practic s-au pierdut cel putin jumatate din cei 25 de ani.