Bani la liber pentru finlandezi. Guvernul Finlandei anunta intentia introducerii venitului de baza universal de 800 de euro lunar
Din unele puncte de vedere, Finlanda se dovedeste una dintre cele mai progresiste tari ale lumii. Unul dintre punctele ei tari este educatia. Iata ca, si din punct de vedere social, Finlanda vrea sa fie cu un pas in fata altor tari, inclusiv a Germaniei, care are un sistem de asistenta sociala stabil, insa diferentiat, caci moda "pausalizarii", a acordarii nediferentiate de sume de bani de la stat, se considera a impulsiona turismul social. Chiar si in problema deciziei unui salariu minim pe economie guvernele germane au ezitat vreme de decenii, pana cand anul trecut el a fost adoptat, intrand in vigoare in 2015.
Problema cu sistemele sociale ale unor tari ca Germania si Finlanda este ca acestea sunt complicate si implica un imens efort administrativ. Prin urmare Finlanda vrea sa incerce un experiment radical. Este vorba de un proiect-pilot prin care sistemul de asistenta sociala sa fie extrem simplificat: venitul de baza (de subzistenta) ar comasa ajutorul de somaj, costurile pentru locuinta, educatie si indemnizatia pentru parinti. Alte ajutoare sociale ar urma sa fie complet eliminate.
Guvernul de centru-dreapta al premierului Juha Sipila incearca astfel sa diminueze cheltuielile bugetare din acest sector, mizand pe doi piloni. Pausalizarea ar contribui la reducerea birocratiei, iar venitul de baza de 800 de euro ar veni si in completarea unor salarii mici, atfel incat oamenii sa fie incurajati in a accepta job-uri mai slab platite, fara teama ca banii nu le ajung.
Institutia finlandeza ce se ocupa cu asigurarile sociale (Kela) a anuntat ca experimentul ar urma sa inceapa in 2017. Anul viitor, in 2016, o echipa de experti urmeaza sa formuleze concret ce fonduri urmeaza sa fie alocate, ce reforme sociale sunt necesare si cum sa fie conceput sistemul de plati. Kela a facut un sondaj de opinie in randul finlandezilor si aproape 70% dintre acestia s-ar fi exprimat in favoarea implementarii acestui proiect.
Premierul Juha Sipila a declarat BBC-ului, intr-un interviu luat in vara, ca el considera "venitul de baza ca o simplificare a sistemului de securitate sociala", consemneaza pagina online a postului TV N24.
Intrebarea este daca si cifrele sustin proiectul. Directorul Kela, Liisa Hyssala, considera ca astfel se vor face economii la buget. Potrivit datelor furnizate de ministerul Afacerilor Sociale si Sanatatii din Finlanda, cheltuielile sociale evaluate pentru anul 2014 se ridica la 66,1 miliarde euro (in 2013 ele au fost 63,2 miliarde euro).
Daca suma lunara este uniformizata la 800 de euro pentru fiecare locuitor adult, "pentru cele aproximativ cinci milioane de finlandezi ar fi necesar un buget de cca 47 miliarde de euro" precizeaza N24.de, din surse Bloomberg.
"Ideea initial provenita din lagarul stang al politicii finlandeze a venitului de baza neconditionat este intre timp in principiu agreata de un spectru politic larg, in Finlanda", scrie N24.de, mentionand ca totusi, intr-o tara in care o gospodarie aloca pentru consum cca 3.000 de euro lunar, suma "nu e chiar generoasa". Proiectul vine intr-o perioada in care somajul in Finlanda atinge un procent de 9,5% - cel mai inalt din ultimii 15 ani.
Publicatia Quartz face si ea referire la proiectul guvernului finlandez, indicand si alte cateva incercari de implementare a asa-numitului universal basic income (venit de baza universal). Autoarea articolului mentioneaza un proiect-pilot din Canada, orasul Dauphin din anii 1974-1979, ca si unul mai recent in Uganda. Contemporan, "cateva orase olandeze vor introduce venitul de baza anul viitor, iar Elvetia va tine un referendum pe aceasta tema", mai scrie Qz.com.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
2. Europa aluneca incet dar sigur spre comunism. Astfel de masuri vor avea efecte in timp. Comunismul genereaza lene, iar lenea genereaza saracie.
Adica nu trebuie taxe suplimentare sau imprumuturi, ba chiar economisesc bani...
Nu stiu de ce am impresia ca in Romania cu o asemenea schema nu s-ar economisi numai 30% la somaj, venit minim garantat etc ci peste 50%...
Cui sa ii mai pese de Colectiv sau de coruptie, cnd aude ca si la noi putea fi impementat venitul NECONDITIONAT pentru orice cetatean?!
Pai acum sunt multi care LUCREAZA pe salariul minim sau chiar sub, cum sa nu il votezi si rasvotezi pe Tonta daca iti garanteaza, hai nu 800 ca in Finlanda, dar macar 300 de Euro pe luna fara sa faci absolut nimic?!
Si poate asa este, oamenii degrevati de forta motrice a societatii capitaliste in ruina in care traim acum, frica, ura, intrucat au din ce sa traiasca maine, si daca vor nu fac nimic, nu sunt fortati sa urasca un grup anume, nu sunt infricosati ca maine nu mai au ce manca.
Eu cred ca o parte din nostalgiile pentru comunism sunt legate si pentru ca visul asta Zeitgest a fost intr-o masura atins(5%-10%-50%-habar nu am).
Sa nu uitam ca blocul comunist nu doar "a dat faliment" cum multi spalati pe creier propaga fara sa gandeasca. Blocul comunist a dat faliment incercand sa se mentina militar la nivelul blocului capitalist. Adica investind serios in armament. Cu industrializarea de azi si fara armament s-ar putea cladi o societate sustenabila si mult mai buna.
pai si daca 10 milioane de oameni vor un bmw, cum sa il aibe, daca nu sunt si unii care sa munceasca sa-l fabrice? cum sa nu mai munceasca nimeni? sau tu ai impresia ca se gasesc suficienti oameni care viseaza sa lucreze niste ore intr-o fabrica sa produca un bmw pt altii, daca ei pot sta linistit acasa.
daca oamenii din intreaga lume vor sa manance maine in total 1 miliard de pui, cine crezi ca-i va produce, daca nimeni nu munceste? sau e plina lumea de oameni care viseaza de mici copii sa lucreze in crescatorii de pui?
incredibil cat de usor sunt unii de manipulat.
repet....nimeni nu va mai lucra intr-o crescatorie de pui. si atunci cine va mai produce puii pe care sa-i manance o planeta intreaga? cei care vor vrea un venit suplimentar vor alege slujbe bine cotate, dar munca de jos nu o va mai face nimeni. si atunci...de unde vei mai cumpara porci, sa mananci, daca nimeni nu-i va produce?
Acum de dragul discutiei, probabil nu vor mai exista BMW, Opel, samd si toti producatorii vor face Masina Mica, Masina Mare, Elicopterul samd. Mult mai performante/rezistente decat BMW. Robotii vor putea produce 100 milioane pe an sau care e necesarul. 1milion de oameni pot munci in domeniu din pasiune.
Cand vor dori 1 miliard de pui se va acoperi cererea intrucat din pasiune 10.000 de oameni cresc pui mecanizat. Sa nu uitam ca acum 200 de ani minti incuiate nu concepeau ca agricultura ar putea asigura hrana omenirii cu doar 2% din populatie integrata in acest domeniu.
si alti 10000 vor creste porci, alti 10000 vor cultiva castraveti, atii rosii, altii masline. altii vor face tricouri, tot benevol, se vor gasi unii sa faca benevol si autostrazi...bai cati pasionati de munca benevola sunt in lumea asta, ca sa stea niste putori cu burta la soare....:)))
visul oricarui sarantoc lenes. sa-i dea statul degeaba cat sa poata trai.
Intrebarea e de ce nu mai muncesc asistatii social de prin Vaslui? De ce nu-i impinge nici o motivatie sa faca mai mult, pt un trai mai bun? Iti spun eu. De lene. Si daca prin absurd toti vor [putea sa traiasca fara sa munceasca se va alege praful. exact ca in comunism
daca intrebi pe cineva care e solutia pt educatie iti va spune ca...sa marim bugetul. daca intrebi solutia pt sanatate...sa marim bugetul. valabil si pt infrastructura si pt armata si pt orice misca. sa mari toate bugetele.pt economie...solutia majoritati e sa taiem taxe. pai si cum facem oameni buni sa marim toate bugetele, dar sa reducem taxele?
daca ar fi asa simplu ar putea guverna si un copil de 10 ani.
solutiile sunt mai complexe de atat. de exemplu in educatie nu e de ajuns sa maresti bugetul. e o treaba mult mai complexa. degeaba maresti salariile profesorilor, daca nu umblii la distribuirea locurilor in facultati. daca vom scoate anual mii de sociologi, de licentiati in stiinte politice, de avocati sau de licentiati in litere, vom avea doar niste someri mai bine calificati, pt ca piata e suprasaturata in domeniile astea. daca nu vom directiona invatamantul spre domenii tehnice, spre inginerie sau IT, unde exista cerere de munca si unde poti atrage investitori (ce investitori poti sa atragi ca sa-ti angajeze mii de filozofi, cati sunt licentiati anual in Romania?) daca nu vom implica marii angajatori in educatie (sa poata alege materii si profesori la facultati si chiar in licee, ca sa ajunga cei care studiaza sa stie exact ce au de facut cand ajung sa lucreze, nu ca acum cand scoala e rupta de ceea ce cera piata muncii) putem sa bagam oricati bani.
Sunt lucruri pe care putini au curajul sa le spuna in spatiul public. Ca invatamantul e mai degraba pt prfoesori decat pt elevi. Ca se pastreaza locuri a facultati in functie de interesul unuia sau altuia de a avea o catedra nu de ce cere piata muncii. Daca Dan Sova e profesor la Drept, are tot interesul sa aiba studenti acolo. e doar un exemplu, sistemul e mult mai extins. Hrebenciuc Jr la ASE, Oprea pe la Stiinte Politice, etc.