Ministrul Mediului anunta o noua taxa de timbru. Cea platita va putea fi recuperata pe cale administrativa
"Lucram la o noua varianta de taxa de timbru, avem un grup de lucru si sper ca pana in toamna, cand reintram in activitatea intensa pe domeniul acesta, sa venim cu o varianta care sper sa fie mai echitabila pentru toata lumea si inclusiv pentru principiul "poluatorul plateste", care este de fapt fundamentul unei astfel de taxe", a afirmat Palmer.
Intrebata ce se va intampla cu cei care au platit deja aceasta taxa, Palmer a raspuns ca in ministerul sau se lucreaza deja la o solutie.
"Curtea Europeana de Justitie a declarat ca taxa este ilegala si pana acum oamenii trebuiau sa dea statul in judecata ca sa isi recupereze banii. Anul acesta eu am introdus in mod special si am lucrat cu colegii, am facut un ordin de ministru comun ca sa dam posibilitatea ca si pe cale administrativa sa se recupereze acesti bani de catre cetateni si vom vedea ce formula vom avea in final, care sa fie modalitatea de a returna banii", a mai spus ministrul.
Conform unui comunicat din 13 iunie, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a luat act de Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, iar in acest context a fost constituit un grup de lucru care analizeaza eventuala modificare a legislatiei existente, in concordanta cu reglementarile nationale si europene in vigoare, aminteste Agerpres.
"Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a luat act de Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. In fapt, conform Deciziei, CJUE declara ca nu se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplica autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru si autovehiculelor deja inmatriculate in statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri in acelasi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urma. Totodata, Curtea se opune ca statul membru respectiv sa scuteasca de aceasta taxa autovehiculele deja inmatriculate pentru care a fost platita, dar nu a fost restituita o taxa in vigoare anterior declarata incompatibila cu dreptul Uniunii", mentioneaza sursa citata.
Restituirea timbrului de mediu pentru autoturisme - decizia Curtii Europene de Justitie, cauza C-586/2014 - Budisan contra Romaniei, pronuntata in data de 09 iunie 2016
Procedura de restituire a taxei de mediu platita pentru autovehicule; daca solicitantul are datorii la Stat, mai intai i se scad datoriile, iar banii ramasi i se vor da in cinci ani

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Altfel e tot o acciza/impozitare mascata pe autovehicule!
Taxa asta e una dintre cauzele pentru care parcul auto din RO e atât de vechi, iar dacă vrei facilități fiscale pentru Euro 6 alea se pot acorda din impozitul anual. Nu punând taxe vamale mascate.
Iar nenorociții de la APIA (pretenarii din trecut, pe interes, ai Moliceanului) să-și vadă lungul nasului și să nu mai ceară impozit anual, că atunci chiar ne bulgărim toți!
Statul ne da posibilitatea sa ne recuperam taxa de prima inmatriculare pe cale administrativa dupa ani si ani (cata marinimie) - iar pentru prostii care au platit-o taxa nu este purtatoare de dobanda (la recuperare) cum sunt de exemplu penalitatile de intarziere la plata oricarei dari la stat...
Dupa care excrocul stat ne spune: "stati ca cei de la Bruxelles ne-au spus ca nu este asezata corect"... trebuie sa o bagam in pretul carburantilor ca sa plateasca toti care folosesc masinile, deci la pretul super accizat al combustibilului (ca vorba aia din asta traieste excrocul stat - si din taxa clawback de la medicamente) mai adaugam o taxa...
Mare excroc statul asta...
Ne vor baga pt toti posesorii auto in benzina plus si in rovigneta !!
Ca sa ne mulga si mai mult!!
Bancheri evrei si corporatii multinationale controleaza Europa,incat le convine sa ne toace resursele si sa ne saraceasca!!
Va urma o hotarare de guvern la fel de vicleana, care sa dea doar aparenta unei restituiri a vechilor taxe, ministrul mediului o va prezenta ca pe o victorie a legalitatii dar, cand vom citi normele de aplicare, vom observa o puzderie de dispozitii contrare.
Adica ministrul declara si va declara ca toti cei care au platiti vechile taxe le vor recupera, iar normele metodologice de aplicare vor detalia cateva mici excluderi, suficiente insa ca 90% sa nu-si poata recupera taxele platite. De exemplu, daca ai vandut masina nu poti recupera nici tu taxa, pentru ca nu mai ai masina, dar nici cumparatorul, pentru ca n-a platit-o el. Iar d-na ministru se va lauda, minţind, ca restituie taxa tuturor celor care-au platit-o.
O lege corecta ar fi aceea care, in textul sau, n-ar cuprinde nicio definitie a primei inmatriculari si n-ar face nicio referire la vechile taxe sau la precedentele inmatriculari in tara sau in strainatate. O lege corecta ar impune plata timbrului pentru orice masina inmatriculata in Romania, indiferent cand si cum a fost inmatriculata.
Altfel principiul "poluatorul plateste" va fi in continuare acelasi de pana acum: "poluatorul plateste uneori, dar nu intotdeauna".
1. Orice taxa de mediu/poluare/prima inmatriculare/timbru a fost ILEGALA deoarece a avut caracter discriminatoriu. nu a fost decat o taxa pe tranzactie, platita numai de cei care au achizitionat o masina dupa anul 2007, anul aderarii la UE cand taxele vamale au fost eliminate.
2. Discriminarea a fost intre masinile deja inmatriculate si cele care se aflau la prima inmatriculare in tara noastra. Apoi aceeasi discriminare a fost intre cele noi (scutite de plata acestei taxe) si sh. Ultima varianta, timbrul de mediu, a eliminat aceasta discriminare, aplicandu-se si la cele deja inmatriculate, dar care-si schimba proprietarul. Discriminarea s-a pastrat din cauza faptului ca se supuneau acetei taxari numai masinile care-si schimbau proprietarul. Deci a devenit o taxa pe tranzactie, cele netranzactionate, circuland, poluand, dar neplatind nimic.
3. Ordonanta Ponta care restituia taxele de mediu, esalonat, in 5 ani a fost si ea, firesc, declarata ilegala.
4. In pretul combustibilului nu se poate pune o noua taxa de mediu din cauza faptului ca deja exista asa ceva. una din componentele pretului combustibilului are destinatia fondului de mediu.
5. Foarte dureros, mediul s-a degradat constant, destinatia acestor taxe a fost total deviata, banii au fost tocati pe alte lucruri.
Aberatii.
1. Desi declarata ILEGALA, taxa de mediu (TIMBRUL) inca se incaseaza. Si asta in conditiile in care Guvernul, prin vocea celui mai slab ministru al sau, a recunsocut ilegalitatea acesteia si ca ea va fi restituita, la fel ca precedentele taxe destinate mediului. Normal ar fi fost ca pana la gasirea unor solutii legale, aceasta taxa sa nu mai fie incasata.
2. Toate guvernele care au condus Romania dupa 2007 au instituit taxa de mediu ca fiind platibila O SINGURA DATA. Si numai de catre autovehiculele care sunt la prima inmatriculare in Ro.
este ABERANT sa nu-ti doresti sa incasezi, ca orice alta taxa, in fiecare an si de la tot parcul auto.
O taxa anuala, suportabila, calculata in functie de capacitatea motorului (cilindree) si norma de poluare.
Simplu, fara multe virgule, fara loc de interpretari. Tot ce are motor polueaza.
Si ca sa nu mai piarda timp doamna ministru, sa nu mai se speteasca muncind o intreaga comisie de bugetari platiti din taxele noastre, ii recomand acesteia sa cumpere de la APIA situatia parcului auto la sfarsit de 2015 (costa 650 de euro - vezi link http://www.apia.ro/publicatii/analize-parc-vehicule/). Astfel va putea calcula doamna ministru si intreaga comisie ministeriala ce suma fabuloasa va incasa mediul in fiecare an, fara discriminare, legal si decent.
Propunere taxa de mediu
– 1 Leu /10 cm cubi pentru norma Euro 5
– 1,5 lei /10 cm cubi pentru norma Euro 4
– 2 lei /10 cm cubi pentru norma Euro 3
– 2,5 /10 cm cubi pentru norma Euro 2
O simpla simulare pentru o taxa anuala medie de 50 de euro, pentru un parc de peste 6 milioane de vehicule, ne arata ca in fiecare an fondul de mediu poate 300 de milioane de euro.
Este buna propunerea ta de defalcare a taxei pe clasa de poluare euro2, 3, 4, 5, 6 dar imposibil de aplicat, asa ca ramane viabila doar varianta de mai sus.
Este incorect sa raportezi taxa la capacitatea cilindrica. O masina polueaza proportional cu distanta parcursa, nicidecum cu cilindreea. Nici raportat la puterea motorului nu e corect, din acelasi motiv.
Exista o taxa diferentiata pe cilindree, se numeste impozitul auto, achitat anual catre primarie.
Mai simplu spus, un VW Golf III cu motor 1400 cm si norma de poluare Euro 3 va polua mai putin decat un VW Touareg cu motor de 3000 cm si norma de poluare Euro 3.
Verifica aici cum se calculeaza emisiile de CO2 portind de la consumul mixt de combustibil: http://www.totalauto.ro/2008/04/21/emisii-co2-un-mic-truc-neoficial/
E chiar atât de greu de priceput că o mașină euro 2 care circulă 3-5.000 de km pe an nu are cum să polueze nici pe departe cât un euro 5 care merge 40-50.000 km pe an?
Asemenea mizerii sunt propuse de către samsarii de mașini noi (APIA) care ar avea numai de câștigat dacă toți posesorii de mașini ar fi împinși de acest impozit către o mașină mai nouă.
Simpla evoluție a mașinilor descurajează utilizarea îndelungată a unor modele vechi: cine își dorește să aibă o mașină veche care să consume și pentru care să plătească în combustibil mai mult decât la una nouă, mai eficientă? Nu există variantă mai corectă a taxei de poluare decât cea în combustibili, proporțională cu poluarea rezultată la arderea fiecăruia!
2. Sunt foarte multe masini care nu mai circula si, implicit, nu polueaza. Perfect de acord. Dar acestea ocupa zeci de mii de locuri de parcare. Cunosc cazuri de batranei care au doua masini desi nu mai circula cu niciuna. O prostie. In timp ce tinerii activi nu au unde sa-si parcheze masinile pe care le folosesc zilnic. La noi, daca platesti impozit, nimeni nu te obliga sa platesti si asigurare si mediu, pentru ca nu circuli. Pare ok, dar ne-am umplut de rable care nu se mai misca deloc.
3. Toata lumea isi doreste masini noi, conditia esentiala este sa ai cu ce platesti aceasta dorinta. fiecare isi cumpara dupa posibilitati.
Varianta colectarii acestei taxe in pretul combustibilului pare una absolut corecta, dar, pentru ca exista un dar, acest lucru nu va diferentia masinile foarte poluante, de cele care au emisii rezonabile. Adica aceeasi taxa va fi platita intr-un litru de motorina si de o masina cu Euro 2 si de una cu Euro 6.
Si atunci ce faci sa descurajezi importul de rable poluante?
1. Sunt foarte multe cazuri așa că generalizez: în România comportamentul dealerilor nu diferă mult de cel al samsarilor PF (vând și mașini rulate, de multe ori mânărite, refolosesc piese uzate sau mimează schimbarea lor pe bani grei și multe alte potlogării). În plus sunt organizați într-un cartel puternic (APIA) care a avut acces la guvernare (Moliceanu și mizeria de taxă pe care a inițiat-o) și care presează guvernul pentru a introduce mijloace de constrângere a românilor spre mașini noi.
2. Mașinile care nu rulează, cât timp nu staționează pe carosabil n-au nici o legătură cu poluarea. Asta e o problemă specifică în câteva orașe și e cu totul altă problemă, nu-și are locul în această discuție.
3. Fiecare litru ars generează poluare. E adevărat, mașinile mai noi au catalizatoare.
Însă mașinile noi sunt mai eficiente. Un euro 2 de 90 de cai era înainte de 2000 cmc și consuma 10-11 litri la sută. Azi 90 de cai sunt scoși din motoare de 0,9 sau 1.2 cmc, care consumă cam 7%. Mai puțini litri consumați, mai mică taxa plătită prin combustibil.
Iar din banii strânși se pot subvenționa aducerea motoarelor mai vechi de euro 4 să zicem la această normă, gratuit. Iar cei prinși în trafic fără catalizatoare ar putea fi amendați grav, nu ca azi, când cu ipocrizie ne mândrim cu euro 4 sau 5 dar de fapt multe mașini circulă cu filtrele de particule dezactivate.
Și haide să nu mai umblăm cu prostia asta cu ”importăm rable poluante”, aruncată maselor de Moliceanu ca să dezbine lumea și el să treacă legea abuzivă dată cu dedicație. Atâta ne permitem, astea sunt mașinile, măcar să ne asigurăm că sunt în stare tehnică bună. Când o sări salariul mediu de 1000 EURO poate mai discutăm, din taxa în combustibil va putea fi subvenționată rabla în continuare.