Banca Centrala Europeana (BCE) a prezentat marti noua bancnota de 50 de euro, mai bine inarmata impotriva contrafacerii, si care urmeaza sa fie pusa in circulatie la inceputul anului viitor, scrie AFP.

EuroFoto: BCE

Ca si precedentele cupiuri de 5 euro, 10 euro si 20 de euro din seria Europa, noua bancnota de 50 de euro este mai bine protejata impotriva contrafacerii, fiind dotata cu o "fereastra portret" care permite aparitia in transparenta a unui portret al printesi Europa, personaj din mitologia greaca.

Bancnota de 50 de euro este cel mai frecvent utilizata in zona euro si reprezinta 45% din volumul total al bancnotelor aflate in circulatie.

BCE a semnat la finele lui mai actul de deces al bancnotei de 500 de euro, anuntand ca nu va mai fi tiparita spre finele anului 2018 din cauza temerilor ca aceasta bancnota ar putea facilita activitatile ilicite.

O moarte programata care nu este vazuta bine de o serie de tari precum Germania si Austria, care se tem ca decesul sau este un preludiu la disparitia totala a banului fizic.