Anca Dragu: Guvernul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale pentru legea care elimina 102 taxe
"Analizam aceasta optiune (de sesizare a Curtii Constitutionale - n.r.). Pot sa va spun ca impactul global este de 1,6 miliarde lei, fara indicarea sursei de finantare, asa cum prevede legea responsabilitatii fiscale, legea finantelor publice si chiar Constitutia. La nivelul Guvernului sustinem eliminarea unor taxe, acesta a fost si punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil si pe care il puteam sustine in 2017", a declarat ministrul Finantelor.
Anca Dragu mai spune ca, in cazul eliminarii taxei radio-tv, impactul bugetar ar fi de circa 600 de milioane lei: "Aici avem doua elemente, respectiv finantarea care nu este prevazuta in proiectul de lege din Parlament si mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio si televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare si sunt parte din cadrul legal de functionare a radioului si televiziunii. Nu putem plati integral functionarea acestor doua institutii, pentru ca legislatia curenta nu ne permite acest lucru. Poate fi modificata, e lege organica care poate fi modificata in Parlament."
Camera Deputatilor a adoptat, marti, in unanimitate, in calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care si cea Radio-TV, reintrodusa de plen la cererea lui Liviu Dragnea, dupa ce Comisia pentru buget a decis scoaterea ei din proiect, motiv pentru care PNL ameninta ca va depune o sesizare la CCR.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Nimeni nu are curaj sa spuna nimic, ca vin alegerile. Desi sigur sunt multi care isi dau seama cand de nocive sunt.
Sa ii aduca cineva aminte lui Dragnea ca in 2008 PSD-ul a propus in parlament majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Iar dupa alegeri, guvernul PDL-PSD a anulat asta prin ordonanta de urgenta, desi PSD-ul era cel care avea Ministerul Educatiei, prin vesnica Androneasca.
Sa ii aduca cineva aminte lui Dragnea ca a cerut imperative ca guvernul actual sa NU faca bugetul. Pentru ca e normal ca noul guvern si noua majoritate din dcembrie sa isi elaboreze bugetul conform programului politic. Si guvernul Ciolos a acceptat asta.
Dragnea face exact pe dos: da legi cu mare impact bugetar pentru viitor, pentru urmatorul guvern, care nu se stie daca o sa fie PSD sau nu.
Dragnea, Ponta si PSD-ul au avut guvernul din mai 2012 si pana in noiembrie 2015, adica 3 ani si jumatate. Si o majoritate solida in parlament. De ce nu au facut asta atunci, cu studii de impact si cu implementarea lor? O arunca in carca noului guvern?
Acest populism o sa ne manance de vii, nu mai progresam noi ca tara in veci. Nu facem ce trebuie pentru economie, facem ce trebuie ca sa castigam alegerile, nu conteaza costurile sau deficitele publice.
Ar trebui sa punem in constitutie sa nu se poata face propuneri legislative care sa aiba impact bugetar major asupra cheltuielilor cu 6 luni inainte de alegeri.
Stiu ca propaganda PSD&Friends o sa urle ca din gura de sarpe ca guvernul Ciolos nu vrea sa anuleze taxe. Dar guvernul Ciolos are curaj si face ce trebuie: CCR trebuie sesizat. Trebuie sa terminam odata pentru totdeauna cu mizeria asta facuta inainte de alegeri.
Contestarea ei nu face decat sa amane intrarea in vigoare.
Faptul ca inspectorii ANAF au dreptul sa comita abuzuri peste abuzuri, sa interpreteze cum vor legea, faptul ca legea nu e clara si lasa loc la interpretari, faptul ca legea nu impune termene de rezolvare precise pentru inspectorul fiscal, astea nu ti se mai par neconstitutionale?
este foarte bine ca se elimina o taxa nedreapta pe care o platesc toti consumatorii de curent electric din tara asta nu doar auditorii posturilor nationale.
vrea idei de resurse compensatorii ?
spre exemplu :
dublarea impozitului pt. toti bugetarii cu salarii exagerate (peste 1000 € ) raportat la amaratul de rand;
impozitarea comerciantilor functie de adaosul comercial mediu practicat (unul cu adaos de 100% sa plateasca impozit ceva spre 99%);
amendarea la sange a tuturor nesimtitilor ce parcheaza pe trotuare;
si as putea continua cu inca multe altele - ideea ar fi sa fie sanctionati prin taxe sporite cei cu practici daunatoare, nu amaratii inofensivi...