Sursa de finantare lipseste la proiectul PSD adoptat de Parlament privind eliminarea celor peste 100 de taxe nefiscale, iar Guvernul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale in acest caz, a afirmat marti ministrul Finantelor, Anca Dragu, citata de News.ro. Legea, initiata de presedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut un parcurs record in Parlament, proiectul fiind depus pe 10 octombrie. In doar doua saptamani, legea a trecut de Senat si de Camera Deputatilor.

Anca Dragu, fost ministru al FinantelorFoto: Hotnews

"Analizam aceasta optiune (de sesizare a Curtii Constitutionale - n.r.). Pot sa va spun ca impactul global este de 1,6 miliarde lei, fara indicarea sursei de finantare, asa cum prevede legea responsabilitatii fiscale, legea finantelor publice si chiar Constitutia. La nivelul Guvernului sustinem eliminarea unor taxe, acesta a fost si punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil si pe care il puteam sustine in 2017", a declarat ministrul Finantelor.

Anca Dragu mai spune ca, in cazul eliminarii taxei radio-tv, impactul bugetar ar fi de circa 600 de milioane lei: "Aici avem doua elemente, respectiv finantarea care nu este prevazuta in proiectul de lege din Parlament si mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio si televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare si sunt parte din cadrul legal de functionare a radioului si televiziunii. Nu putem plati integral functionarea acestor doua institutii, pentru ca legislatia curenta nu ne permite acest lucru. Poate fi modificata, e lege organica care poate fi modificata in Parlament."

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in unanimitate, in calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care si cea Radio-TV, reintrodusa de plen la cererea lui Liviu Dragnea, dupa ce Comisia pentru buget a decis scoaterea ei din proiect, motiv pentru care PNL ameninta ca va depune o sesizare la CCR.