Cum va fi calculat venitul net anual global pe gospodarie; vor fi deduceri pentru RCA, abonament la fitness, bilete la cinema, carti

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 19 aprilie 2017, 7:50 Economie | Finanţe


Impozitul pe venit ar urma sa fie aplicat, de anul urmator, in functie de un venit anual global pe gospodarie, insa o gospodarie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat in functie de numarul de persoane care fac parte din acea gospodarie, precum si la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casa si masina (RCA), abonament la sala de fitness si dans, bilete la cinema, carti, medicamente sau sustinerea unor entitati nonprofit, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat in discutie si obtinut de Profit.ro.  De asemenea, gospodariile cu venituri mici in care se afla copii minori vor primi, in anumite conditii, sprijin financiar din partea statului, transmite Profit.ro.

Astfel, o gospodarie formata dintr-o singura persoana va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodata, va avea dreptul la deduceri cumuland intr-un an 2.000 de lei (in cazul in care plafonul neimpozabil lunar nu variaza). Din venitul total obtinut de acea persoana intr-un an se scad in prima faza cei 24.000 de lei, dupa care se scad si deducerile pana la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce ramine statul ar urma sa aplice un impozit de 10%.

Venitul anual global (Vag) al unei gospodarii va fi reprezentat de suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania, cu exceptia veniturilor neimpozabile si a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.Nu vor fi luate in calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodarie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie; veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni sau de mostenitorii acestora; veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; veniturile a caror sursa nu a fost identificata.

Conform Profit.ro, deducerile acordate vor viza: contribuţia de asigurări sociale şi contributia de asigurări sociale de sănătate datorate şi plătite de către persoanele fizice în baza art. 148 si 170 din Codul fiscal; primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească nivelul unui salariu minim pentru un muncitor necalificat pe gospodărie, citeaza news.ro.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16050 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  ... (Miercuri, 19 aprilie 2017, 8:19)

  cartograful [utilizator]

  Felicitari votacilor PSD.
  Vor fi fericiti cu deducerile la scoala de dans si bune maniere :)
 • +9 (9 voturi)    
  o masura socialista (Miercuri, 19 aprilie 2017, 8:51)

  pb80tm [utilizator]

  daca eu vreau sa ma capitalizez in vederea deschiderii unei afaceri si scot net la greu dupa ore suplimentare contracte, pfa sau mai stiu eu ce surse de venituri. chiar daca am platit impozitele daca capitalul meu depaseste plafoanele enumerate eu sunt impozitat.
  masura omoara initiativa privata.
  daca eu capitalizez intr-o banca, fond de investitii in fiecare an bang vine impozitul socialist.
  daca eu sunt mic agricultor si vreau sa sar nivelul la mijlociu, dupa toate deducerile la sala de fitnes bang impozitul.
  masura loveste in initiativa privata, in munca cinstita. e menita sa dea bani la putori.
  pe langa faptul ca organele de control au sa intoarca capul de la plata oricarui client dragnea-tariceanu. pt ca nu e asa, hotul neprins e negustor cinstit. asta plus milogi din toata tara unitiva e deviza aliantei cocalarilor.
 • +15 (15 voturi)    
  asta este tare de tot (Miercuri, 19 aprilie 2017, 8:58)

  george [anonim]

  "nu se vor lua in calcul veniturile a caror sursa nu a fost identificata" . Invitatie la spagi, furturi , munca la negru , evaziune, etc. Hotul psd tot hot ramane. Platesc fraieri care muncesc si isi achita corect darile la stat.
  • +3 (3 voturi)    
   Prostii care au platit impozit o data (Miercuri, 19 aprilie 2017, 12:23)

   taro [utilizator] i-a raspuns lui george

   platesc din nou iar evazionistii nu mai platestc.

   Politica PSD: fraierii platesc de doua ori iar evazionistii fura de doua ori.

   Mii de multumiri votacilor PSD....
  • +1 (1 vot)    
   cea mai tare dintre toate! (Miercuri, 19 aprilie 2017, 12:46)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui george

   Bravo! Bravo! Bravo!

   PSD = cei mai cinstiti hoti din lume - lucreaza pe fata, nu se mai feresc de nimeni si de nimic! Si sunt si generosi, ii invita pe toti sa se alature clubului! Cu cat mai multi corupti, cu atat mai bine, inseamna ca nu mai este niciunul corupt si hot!
 • +12 (12 voturi)    
  Treziți-vă români! (Miercuri, 19 aprilie 2017, 9:05)

  ouyang [utilizator]

  Nu va înțelege nimeni nimic cât timp vor fi idioții ăștia la guvernare. Ați auzit de această taxă cumva în campanie? Nu. Să-mi ia statul de-a moaca încă 10% din ce produc când statul e atât de corupt că nu a recuperat din banii celor ce au furat bani publici (deci tot ai noștri) decât 4,5%???? Păi de ce nu încep de-acolo fmm de hoți? Deci nu! Arde-ar toți în flăcări!
 • +10 (10 voturi)    
  O idiotenie mai mare nu se putea (Miercuri, 19 aprilie 2017, 9:21)

  Roman [anonim]

  Dar deduceri ptr educatia copiilor de ce nu se dau. Cheltuieli cu o scoala privata, cheltuieli cu niste cursuri de limbi straine, cheltuieli ptr plata unui instructor de fotbal, inot, basket. Bine ca nu au bagat deduceri ptr epilat, bronzat, manichiura etc. Ptr ce se deduce mersul la cinema si nu se deduc chelutuielile facute cu o carte. Am ajuns o tara de piti care habar nu au ce e aia literatura, limbi straine etc. Sa se dea deduceri ptr rechizite cumparate copiilor sa se reduca abandonul scolar. Sa se dea deduceri ptr lucruri care aduc beneficii educatiei, sanatatii, muncii si mobilitatii, achizitiilor de bunuri de consum de lunga durata - casa, masina, o mobila, electrocasnice etc.
 • +13 (13 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 19 aprilie 2017, 9:56)

  Crioan [anonim]

 • +15 (15 voturi)    
  Mari deduceri de maxim 200 lei pe an... (Miercuri, 19 aprilie 2017, 10:29)

  Nahgfa [utilizator]

  Deci, deducerile vor fi de maxim 200 lei pe an / gospodar. Mare deducere... La suma maxima de 2000 lei nu se va aplica impozitul de 10%, adica 200 lei.

  Si cica deduci RCA, abonament la sala, bilete la film, abonamente la clinicile de sanatate etc. DAR maxim 2000 lei. Pai abonamentul meu la sala la WorldClass e 4500 lei. Pai ce ai facut mai nene ma? Gata nu deduc nici macar 1/2 din abonamantul la sala si gata s-a terminat cu deducerile pt. mine? Nici RCA de 2000 lei, nici un bilet la film? Nici un Abecedar sau carte da Sandra Brown?

  Asa insirate toate suna bine, dar practic nu deduci mai nimeni ca ai si terminat plafonul.

  Si pt. ce? Pt. o reducere de 200 lei anual (10% din 2000 lei) sa platim 35.000 consultanti cu 2000 eur / luna?

  E bine!
 • +1 (1 vot)    
  Impozit suplimentar? (Miercuri, 19 aprilie 2017, 10:36)

  Adrian [anonim]

  Mie nu imi este clar daca acest impozit global (10%) se aplica la veniturile brute sau la veniturile nete.

  Daca se aplica la veniturile brute inseamna ca angajatorul nu mai plateste niciun impozit/CAS/CASS/etc pentru mine si va trebui sa mi le platesc singur la sfarsitul anului?

  Daca se aplica la veniturile nete inseamna ca acest 10% este un impozit suplimentar peste impozitele deja existente?
 • +3 (3 voturi)    
  io tot nu pricep (Miercuri, 19 aprilie 2017, 10:47)

  thebblack [utilizator]

  toata chestia asta e IN LOCUL sistemului actual sau se aplica SUPLIMENTAR?
 • +3 (3 voturi)    
  mahh (Miercuri, 19 aprilie 2017, 11:11)

  Yo_yo [utilizator]

  eu nu inteleg nimic. Vag ce va cuprinde defapt? salariul net dupa toate taxele si contributiile actuale? sau va fi impozitat salariul brut? sau toate castigurile in afara salariilor si pensiilor?
 • +4 (4 voturi)    
  nedumerire (Miercuri, 19 aprilie 2017, 11:55)

  micul_licurici [utilizator]

  Ma lamureste si pe mine cineva va rog ?

  Acest impozit se plateste peste ceea ce platesc acum sau inlocuieste ?

  1. Angajatorul imi retine aceasi bani din salariu brut si la final de an mai platesc 10%

  2.Angajatorul imi da toti banii in mana si trebuie sa platesc eu cei 10%

  3. Angajatorul nu mai imi retine cei 16% impozit, dar imi retine celelalte taxe (somaj, sanatate) si trebuie sa platesc eu cei 10%

  4. Nici una de mai sus

  Pentru simplificare sa zicem ca nu luam in considerare nicio deducere
  • +1 (1 vot)    
   Astept si eu raspuns (Miercuri, 19 aprilie 2017, 17:22)

   The_Dude [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

   Multumesc
   • +1 (1 vot)    
    Raspuns cum se aplica (Miercuri, 19 aprilie 2017, 19:04)

    Nahgfa [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

    Prin acest proiect se renunta la impozitarea la sursa a salariilor, dobanzilor bancare etc. Deci, angajatorul nu va opri impozit, e varianta 2 de mai sus. Detalii pe profit.ro

    Ce e misto e e definirea gospodariei. Cica daca pana in decembrie 2018 nu iti alegi gospodarie te aloca sistemul la un consultant. ;)

    Dar cum te aloca? Singur in gospodarie? Fortat cu sotul / sotia, copii si parinti si bunici? Olguta pe FB lasa de inteles ca tre sa fie patrimoniu comun. Dar daca nu e patrimoniu comun ce e de facut? Declar tigaile patrimoniu comun? Daca nu am sau nu avem casa proprietate privata sau comuna? Dar cei cu buletine fara domiciliu ce fac? La ce consultant o sa fie alocati? Din ce oras? In ce gospodarie o sa intre? Sau nu o sa se aplice si lor?

    Daca sistemul asta se aplica doar celor cu patrimoniu (adica case/ apartamente proprietate), ar fi perfect, ca nu am asa ceva si nici nu vreau ;) Ca celor fara proprietate locativa nu prea au cum sa-i lege la gospodarii...

    Alta treaba, daca sotii au adrese in buletin diferite, din orase diferite si ei nu adera la consultanti? Cum vor fi repartizati automat? Fiecare cu consultantul lui sau ii ia cu automatul pe amandoi la un consultant din unul din cele 2 orase in care au sotii domiciliul fara a fi proprietari?

    Tot Olguta zice ca poti fi singur in gospodarie daca te intretii singur. Dar daca nu am venituri si traiesc din donatii si nici nu ma vrea nimeni in gospodaria lui ce se intampla? Mai fac gospodarie singur sau ma lasa in pana mea de negospodar? Si daca chiar nu am venituri si sa zicem ca ma baga intr-o gospodarie singur, cum fac cu acele deduceri de 10% din cei maxim 2000 lei anual (adica 200 lei pe care nu ar mai trebui sa-i dai ca impozit ca urmare a aplicarii deducerii de 2000 lei dovedita cu facturi)? Sper sa-mi dea cash 200 lei ca nu au ce alta facilitate sa-mi faca ca nu am venit pe care sa-l impoziteze.
 • +3 (3 voturi)    
  Astia sunt idioti rau (Miercuri, 19 aprilie 2017, 14:27)

  ACP [utilizator]

  pai pentru 10% din 2000 de lei anual, adica 200 nu stau la cozi sau completez hartii. Sa le fine de bine...
 • +2 (2 voturi)    
  Dati-le romanilor banii pe mana ... (Miercuri, 19 aprilie 2017, 17:55)

  Carcalete [utilizator]

  ... si or sa ii toace, in secunda 2, la birtul din colt.
  Anul urmator, cand trebuie sa plateasca impozitul o sa spuna "Ciuciu".
  • +1 (1 vot)    
   somaj si sanatate se retin la sursa (Miercuri, 19 aprilie 2017, 20:33)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   cei 16%, nu - dar luandu-se 10% din total venituri cumulate, se va plati in final mai mult impozit, pt ca deducerile PLAFONATE sunt o bataie de joc, adica vor fi ptactic ZERO.
 • 0 (0 voturi)    
  Reducerea impozitului de la 16% la10% (Miercuri, 19 aprilie 2017, 21:14)

  Anca Popescu [anonim]

  Nu se intelege din articol daca impozitul de 16% platit in prezent de fiecare contribuabil lunar se va plati si in cazul prezentat mai sus.
  Daca va fi redus impozitul de 16% pe venit la 10% si va creste si deducerea presonala de la 3.600 lei la 24.000 de lei, nu inteleg care este motivul de suparare?
  • 0 (0 voturi)    
   dar de CASS ai uitat? (Joi, 20 aprilie 2017, 10:46)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Anca Popescu

   se ia la tot si la chirii sil a dobanzi, arende, pensii, dar de la venituri fara deducerile care erau inainte.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by