Surse: Coalitia PSD - ALDE ia in calcul modificarea Legii salarizarii bugetarilor. Ce calcule face coalitia dupa protestele din strada si opozitia societatii fata de modificarea Codului Fiscal
Guvernul a decis vinerea trecuta sa amane sedinta in care ar fi urmat sa adopte modificarile intempestive ale Codului Fiscal, sub tirul criticilor venite de la patronate, sindicate, societatea civila, dar si din partea primarilor care au reclamat ca veniturilor municipale vor scadea. In plus, duminica au avut loc proteste masive in toata tara, modificarile fiscale fiind contestate puternic de o parte a manifestantilor.
Premierul Tudose a anuntat deja astazi dimineata, in fata primarilor, ca "nu crede" ca modificarea Codului Fiscal va fi discutata in sedinta de miercuri.
Coalitia de guvernare PSD-ALDE discuta astazi, incepand cu ora 13.00, solutiile pentru iesirea din criza auto-provocata de masurile fiscale anuntate.
Primul scenariu ar fi sa mearga mai departe cu modificarile anuntate la Codul Fiscal, indiferent de protestele din societate.
Al doilea scenariu este renuntarea la acest proiect, sau, mai exact, la trecerea contributiilor de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, concomitent cu amendarea Legii Salarizarii Unitare, potrivit surselor citate. Legea Salarizarii Unitare ar urma sa fie amendata astfel incat cresterea anvelopei salariale de la 1 ianuarie 2018 sa nu mai fie de 25%, ci de doar 5% (net). O crestere de 25% a salariilor bugetarilor fara trecerea contributiilor la angajat ar duce la explozia deficitului bugetar.
In ambele cazuri, coalitia PSD-ALDE ia in calcul re-incriminarea neplatii de catre angajatori a contributiilor si impozitelor datorate statului. Un articol din Legea privind evaziunea fiscala care prevedea incriminarea stopajului la sursa a fost declarat neconstitutional in 2015. In lipsa acestei incriminari, gradul de colectare a contributiilor angajatorilor a scazut pana la circa 65-67% fata de perioada anterioara, potrivit unor surse guvernamentale. Problema e agravata de faptul ca, din aceasta suma diminuata, Casa Nationala de Pensii vireaza catre pilonul 2 de pensii procentul prevazut de lege din suma de plata, si nu din suma platita/incasata.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Cand a fost cazul Colectiv, s-a constatat ca jumatate dintre raniti nu aveau contributiile medicale platite. Manifestacii au fost si au ramas majoritar din aceiasi categorie: cea a tinerilor asistati social prin fel de fel de giumbuslucuri pesediste, de le neplata calatoriilor pana la dreptul la ajutor de somaj fara sa munceasca macar o zi in perioada anterioara.
Cei care platesc taxe si impozite stau acasa, nu protesteaza de-an proasta. Mai mult decat atat, lor le convine sa fie ca in vest si sa-si aiba singuri sub control pensia, samd. Dar daca nu sunt in stare sa se mobilizeze, sa contracareze 20 de mii de secaturi - protestaci de serviciu de pe feisbuci - isi merita soarta. Daca PSD-ul nu are barbati in stare sa organizeze apararea votului popular, duca-se si ei.
Fie ca vorbesc frumos - cativa- sau nu-marea majoritate.
Totusi, ca sa te lamuresti in privinta "vocabularului" citeste pancartele #rezistilor.
Vezi cum scriu (intreg) "M--e PSD" si merg la manifestatie.
O chestie la mare pret pentru #rezist e sa-i dea lui "ala micu" de 5 ani sa poarte pancarta cu "M--e PSD" , sa-i faca poza si sa o trimita prietenilor "uite ce copil voinic, de mic anti-PSD ! ".
Dar de jocul "Banana" practicat de fecioarele si feciorii de 13-14 ani de prin Cluj sub privirile admirative ale parintilor , parinti anti PSD, evident, ai auzit? E pe YouTube...serveste cu incredere....
ONG-ista aia ce produce ?
Nu cumva e tot pomanagista ?
Sputnik scrie pe el.
======================
Au explicat aia de vreo 200 de ori ....de a inteles pana si motanul meu...dar matale nu ai inteles. Ai dreptate, au multe balbaieli de explicat, dar faptul ca matale intelegi mai putin decat motanul meu, nu tine de PSD !
Si inca ceva: mai bine secatura in strada decat sustinator de pesedeu pe forumuri.
Ar trebui ca lucrurile in plus, necuprinse in programul de guvernare din campania electorala, sa fie discutate cel putin 6 luni sau restrictii mult mai mari pt adoptarea lor astfel incat sa nu fie nevoie de atata rezistenta in fata necunoscutului.
PSD nu e democratic fiindca nu spue toate intentiile sale si de aici nemultumirea pt actiunile sale, nedemocratice de altfel.
Adica la privat, creste netul cu 5-10 lei.
La privatii din IT, le scade netul cu intre 2 si 10 milioane.
Cum le creste deci, bugetarilor, netul cu 25% ?
PSD da ca sa treaca legile justitiei. Dupa ce scapa strange surubul cu salariile ...ziceqa Drqagnea ca nu munceste lumea ...
Asistatii social din IT cum pierd la salariul net? Vor incepe cumva sa plateasca contributii? Ar fi o noutate !
Poti vedea pe orice calculator de salariu, la un brut de 10.000 - diferenta intre ce se ia in mana anul asta si in 2018 e vreo 500 de lei pentru un angajat in IT.
In minus, evident.
===================
Multumesc. Ai confirmat ceea ce au spus de nenumarate ori : ca IT-istii sunt o categorie de asistati social. Beneficiaza de toate serviciile oferite de societate, dar nu platesc pentru ele.
Si, precum ONG-istii, alta categorie de asistati social, si IT-istii sunt impotriva (TINETI_VA BINE !) asistatilor social si a PSD-ului.
Din impozitele si taxele pe care le plateste un ITist, din salariul pe care il baga in consum, tii 10 pensionari inutili.
Ar trebui sa-i pupi si-n fund pe IT-isti, ca nu pleaca de aici si te lasa in neagra FOAME si SARACIE in care traiesti.
"Din impozitele si taxele pe care le plateste un ITist, din salariul pe care il baga in consum, tii 10 pensionari inutili."
Dincolo de nazismul ce strabate fraza ta, logica firului tau de postari e impecabila (pentru #rezisti, desigur): din taxele si inpozitele PE CARE NU LE PLATESC asistatii social IT-isti tin n persoane in spinare !
Dumnezeule !
Pe de alta parte, cine te opreste sa pleci? Lasa astea cu "raman sa platesc pensii", ca nu le crede nimeni; oricum nu platesti taxe.
Iti spun eu ce te opreste: numai asigurarea medicala te-ar costa mai mult decat amaratii aia de 500 de euro/luna pe care ii primesti tu ca mare IT-ist. In Romania ai servicii care se pot imbunatati, e adevarat, nu platesti nimic pentru ele, dar beneficiezi la fel ca unul care plateste.
In Occident ai muri de foame, mai IT-ica !
Pasol na turbinca, vidma!
In mediul privat nu ai cu sa obligi pe cineva, printr-o lege, sa modifice contractele dintre cele 2 parti angajat -angajator.
Olguta spunea la A3 ca si in acest moment angajatorul poate scadea salariul oricarui angajat, ceea ce nu este adevarat. Intereseaza-te la ITM si ai sa vezi ca un angajator nu poate sa scada salariul unui angajat fara un motiv serios si asta se face printr-un act aditional la contractul de munca , iar acest act trebuie semnat de angajat. Daca nu vrea sa semneze asta nu e motiv sa-l dea afara.
E mai usor sa crezi toate aberatiile Olgutei decat sa te interesezi si sa vezi ca aceasta doamna dezinformeaza pentru a-si atinge scopul si de a da o lege proasta.
Mai baieti, chiar va e total straina logica elementara?
Adica dupa "logica" ta, angajatii care aduc bani la buget sa fie lasati la "mana" contractelor "intergalactice", important e ca voi si cu camarila voastra stati bine mersi de partea "potrivita" a fortei - adica cu "botu" la borcanu' cu miere.- dupa voi, potopu' asta va e dictonu', ne-am prins de mult.
NU poate obliga pe niciun angajat sa semneze acel act aditional.
Logic nu poate!
Ti-am raspuns, nu inteleg ce mai vrei!
Daca esti prost si semnezi atunci foarte bine,
Eu sunt socat... si cred ca nu inteleg bine:
1. PSD promite in campanie marirea salariilor bugetariilor cu 25%.
2. Maresc brutul, trec contributiile la angajat si salariul net ramane cam tot pe acolo.
3. La 1 ian 2018 vor veni sa spuna ca au marit salariile cu 25%.
Ba cat tupeu poti sa ai !??? Adica bugetarii aia sunt redusi mintal ??? Sunt atat de tampiti incat sa zica: "Bravo ma, multumim avem salariu cu 25% mai mare!"
Nu e vreo chestie extrem de complicata, oamenii vor lua aceasi bani "in mana", cum poti sa le zici ca le-a crescut salariu ?
O astfel de pacaleala nu merge cred ca nici la gradinita.
Legea salarizarii unice, varianta Olguta, zice ca brutul creste cu 25% din ianuarie si 25% din martie, bazandu-se pe faptul ca in ianuarie cresterea e temperata puternic de tumba asta fiscala cu mutarea copntributiilor, iar pina in martie mai e.
Si acum, dupa ce au realizat ca o marire de 25% ar arunca bugetul in haos si guvernul in incapacitate de plata, or sa spuna ca nu se mai mareste nici din ianuarie nici din martie, ca nu e de acord soros si protestatarii, si ca se marescu salariile doar cu 5% si doar din decembrie 2018 :)
ce bine o fi in lumea lor in care poti face lucruri sa se intample din pix.
Ti se pare aberatie? Inseamna ca nu pricepi nimic, nu intelegi programul de guvernare, te impotrivesti bunastarii poporului PSD, si in general esti un sorosist infect care trebuie alungat din tara.
Cred ca PSD se straduieste sa mai ridice putin moralul si nu salariul romanilor :) :) Vad ca la psihologie se pricep de minune, la politica si economie sunt nulitati. Nu m-ar surprinde deloc ca in perioada urmatoare sa mearga Dragnea cu un proiect de lege in parlament prin care se vor decreta trei zile de post si rugaciune nationala pentru cresterea nivelului de trai la romani... :)
din darile celor mai multi cu salarii mici...
Luati , domnilor , luati, ca merge...
Sa dea pesedeul , ca da bine
Contributia de 2,25% adaugata angajatorilor e insa o mizerie.
teoria este simpla: momentan, angajatul plateste 1/3 din brut ca taxe la stat in nume propriu si ia acasa restul de 2/3 (din care mai lasa si tva la orice cumpara, dar asta este partea a doua). angajatorul, ca sa asigure acel brut trebuie sa plateasca si ei alte taxe, daca le adunam si le comparam cu netul, taxele pe munca platite de angajat si angajator ajung la 70% din net pentru salarii mici si ~80% din net pentru restul salariatilor.
prin noua lege procentele de taxe care se raportau la anumite sume sunt mutate la angajat si se raporteaza la acelasi brut, adica salariul net scade si nu doar asta, dar daca pui pixul pe foaie, creste efectiv si cuantumul raportat la net, adica taxele munca se MARESC.
cum sa fie bine asa? era bine daca se schimba formula de calcul astfel incat in primul an dupa modificare sa nu existe nicio diferenta de cheltuieli pentru angajator si nicio diferenta de venituri nete pentru angajat.
si din nou, practica da peste cap orice astfel de idee, schimbarea legii nu poate obliga privatii sa-si modifice intelegerile, statul nu poate obliga cresterea brutului. si nici nu ar trebui sa poata face asta. daca s-ar dori schimbarea aceasta trebuie facuta treptat si cu modificarea bazei de calcul si cu un plan de actiune pe multi ani discutat in paralel cu patronatele si sindicatele si angajatii care nu sunt reprezentati de sindicate.
Adica, crestem salariile dar voi nu vedeti nimic in mana. Astia chiar ne cred prosti si handicapati. Nene, trebuie sa dispara.
Cred ca PSD trebuie sa isi asume aceasta reforma fiscala si sa mearga pana la cap cu ea.
Daca o vor da in bara vor plati electoral, insa trebuie sa isi asume aceste masuri.
Voi dezbinati tara, uitati-va la preturi, toate au explodat dupa ce ati inceput circul.
Eu zic sa mai amanati putin, pana pe 15 Noiembrie? Va spune ceva data aceasta?
Voi v-ati aranjat, v-ati facut primii plinul; trebuia sa fiti la coada, dupa toti ceilalti, asa ca indicatorul de performanta sa va indexeze salariul. N-are treaba cu politica e vorba de bunul simt si dreapta masura, nu mai incercati sa dati vina pe altii, despre voi e vorba.
Asta a fost si pe 15 Noiembrie!!! remember +30
cu legile fiscale se lupta cu patronatele si federatiile prietenare..
sindicatele au pactizat mereu cu ei, caci daca va uitati la privilegiile sefilor si la averile dosite mai ca va apuca ameteala!!legile fiscale sunt abureala aruncata pe cos pentru a fi folosite la negocierea legilor justitiei caci acolo este durerea cea mare a lor!!