Bursele rusești cădeau joi după introducerea noilor sancțiuni americane legate de cazurile de otrăvire cu agentul neurotoxic Niviciok din Marea Britanie, determinând căderea rublei la un minim al aproape ultimilor doi ani față de dolar, scrie AFP.

Rubla ruseascaFoto: Captura YouTube

După o primă cădere miercuri, după informații legate de noi sancțiuni americane, anunțul Washingtonului privind măsuri punitive a antrenat o scădere puternică a celor doi principali indecși ai Bursei din Moscova.

Dolarul a depășit 66 de ruble joi dimineața, pentru prima oară din noiembrie 2016 iar euro a atins pragul de 77 de ruble, o premieră din aprilie.

Indicele RTS pierdea 3,20% iar Moex 1,16% în jurul orei 07,45 GMT, afectate de evoluția acțiunilor companiei aeriene semipublice Aeroflot (-10,59%), în condițiile în care administrația Trump are în vedere interzicerea deservirii Statelor Unite, potrivit presei americane.

Și băncile evoluau pe roșu, mastodontul semipublic Sberbank cedând 4,72%.

Miercuri seara, Departamentul de Stat a anunțat noi sancțiuni, a căror amploare nu a fost prezentată oficial, după otrăvirea la începutul lui martie, la Salisbury, în Marea Britanie, a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia.

Sancțiunile avute în vedere, care vor viza exporturile de anumite produse tehnologice, precum echipamente electronice, ar putea costa economia rusă "sute de milioane de dolari", a afirmat un oficial american, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

"Statele Unite au stabilit în 6 august (...) că guvernul rus a folosit arme chimice sau biologice încălcând legile internaționale", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Heather Nauert.

Potrivit legii americane privind armele chimice, acest lucru antrenază impunerea de sancțiuni economice care, în cazul în care Congresul nu se va opune, vor intra în vigoare în 22 august, a adăugat ea.