Clasamentul este realizat pe baza Consumului Individual Efectiv (CIE), un indicator care măsoară statistic bunăstarea materială populației.
Datele, valabile pentru intervalul 2015 - 2017, arată că România a înregistrat cea mai mare creștere din punct de vedere al CIE: 68% din media UE în 2017, față de 58% în 2015. Creșteri importante au fost înregistrate în Lituania (88% vs. 83%) și Cehia (82% vs. 78%).
România rămâne însă în continuare în grupul celor cinci state membre care înregistrează un CIE pe locuitor cu peste 30% mai mic decât media UE.
În ceea ce privește PIB-ul pe locuitor, România rămâne în continuare pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, cu 62% față de media UE.
Situația în UE
În 2017, CIE pe locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard s-a situat, în rândul statelor membre, între 54% din media Uniunii Europene în Bulgaria 132% în Luxemburg.
Aceste date se bazează pe paritatea puterii de cumpărare revizuite, precum și pe ultimele date ale PIB-ului și populației.
Zece state au afișat în 2017 un CIE pe locuitor superior mediei UE. Nivelul cel mai ridicat din UE se înregistrează în Luxemburg, cu 32% peste media UE, în fața Germaniei (22% peste media UE).
Aceste țări sunt urmate de Austria, Danemarca și Marea Britanie, cu nivele între 15% și 20% peste media UE, și de Belgia, Finlanda, Olanda, Suedia și Franța, cu nivele de circa 10% peste media UE.
În 13 state membre, CIE pe cap de locuitor variază între media UE și 30% sub această medie.
În Italia, Irlanda și Cipru, nivelele sunt cu mai puțin de 10% sub media UE, în timp ce în Spania, Lituania, Cehia și Portugalia se situează între 10% și 20% sub media UE.
Malta, Slovenia, Grecia, Polonia, Slovacia și Estonia se poziționează între 20% și 30% sub această medie.
Cinci state membre înregistrează un CIE pe locuitor cu peste 30% mai mic decât media UE. În Letonia, România, Croația și Ungaria nivelurile sunt între 30% și 40% sub medie, în timp ce Bulgaria are un CIE pe locuitor cu peste 40% sub media UE.
În ultimele trei ani, CIE pe locuitor, exprimat prin raport la media UE, a rămas relativ stabil în majoritatea statelor membre.
Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Luxemburg (132% în 2017, față de 140% în 2015), Austria (117% vs. 121%), Olanda (111% vs. 115%) și Suedia (109% vs. 113%).
Dacă lucrurile merg rău evident e vina PSD. Dacă avem o veste bună atunci lucrul bun se petrece în pofida PSD.
Orice se întâmplă în lumea asta are legătură cu PSD și evident cu Dragnea.
E penibil și trist. Și e înfricoșător cât de eficientă poate fi propaganda și cât de ușor își acceptă sclavii lanțurile puse pe mințile lor.
De fapt totul se datoreaza avansului economic mondial, faptului ca Ponta n-a fost prost ca Dragnea sa omoare economia tarii si faptului ca in 2016 am avut cel mai bun guvern din istoria postdecembrista a tarii.
Da, guvernul lui Ciolos a fost primul guvern de oameni cinstiti din Romania dupa '89.
Postacii PSD n-au decat sa faca spume la gura. Desi daca au venit de la sedinta cu Dragnea, alea nu sunt spume.
si asta luandu-ne dupa minunatele statistici ale INS mai noi in supordinea guvernului.... naiba stie daca sunt reale sau nu!
De fapt %-ul Ungariei a evoluat astfel incepand cu anul 2004 (cand a intrat in UE) si pana in 2013: 61, 62, 61, 60, 63, 64, 65, 66, 66, 67.
Ungaria nu a beneficiat mai deloc de apartenenta la UE.
In aceeasi perioada 2004-2013, si 2014, Romania a avut urmatoarele procente: 34, 35, 39, 44 (anul intrarii in UE, 2007), 51, 51, 51, 52, 54, 54, 55.
In 1995 / 2017, procentele aratau/arata asa:
Cehia: 76 / 89
Slovenia: 75 / 85
Estonia: 35 / 79
Lituania: 33 / 78
Slovacia: 48 / 76
Polonia: 43 / 70
Ungaria: 51 / 68
Letonia: 31 / 67
Romania: 30 / 63
Croatia: 46 / 62
Bulgaria: 33 / 49
Aceste doua tari, dar mai ales Ungaria, au crezut ca sunt buricul pamantului si au investit mai ales in lucruri care sa dea bine la imagine fata de straini, chestii de aroganta si infumurare nejustificata mai mult decat de eficienta. Un efect pozitiv a fost dezvoltarea timpurie a retelei de autostrazi, dar asta nu s-a datorat vreunei viziuni fata de viitor ci obsesiei cu industria auto - tot pentru a se baga pe sub pielea Germaniei, si pentru a prelungi "comunismul gulas" de dinainte de '89; in aceeasi logica fiind si circuitul de Formula 1 (din 1986).
In realitate "comunismul gulas" nu a cazut niciodata in Ungaria, doar s-a dat mort un timp. Iar de cativa ani, vechile "elite" ale comunismului gulas s-au saturat sa stea ascunse si au inceput sa-si dea arama pe fata. In Romania, comunistii au incercat o schema asemanatoare (de fapt a fost ideea originala a Rusilor cand a plecat din aceste tari: "plecam acum ca se ne putem intoarce mai repede"). Deosebire in Romania este ca Romania neavand inainte de '89 un regim semi-deschis ca al Ungariei, ci unul super-inchis, au imbratisat mult mai cu sete schimbarea (desi nu toti nici aici, evident), rezultatul fiind ca sociatatea Romaneasca este acum mult mai Occidentala in termeni reali (nu de aparenta) decat cea din Ungaria. La fel, Diaspora Romaneasca a devenit mai puternica si mai vocala decat toate celelelte din regiune, cred ca chiar mai puternica decat cea Poloneza, si mai de ajutor pentru ancorarea Romaniei in Occident.
Mai este mult pana departe si in Romania, dar Ungaria a ramas in urma la nivelul mentalitatilor. Chiar asa, cu Romania aia taraneasca saraca; cealalta Romanie, moderna si Occidentala compenseaza si este motorul.
Cred ca e vorba de activisti de partid, de militanti si de "postaci", se simt obligati sa insulte pe oricine nu este perceput ca fiind "cu ei", nu-i intereseaza catusi de putin logica sau argumentul.
Romania, desi dificil, avanseaza constant si substantial la nivel societal, e mai "integrata in Europa" decat isi inchipuie unii, de la comert pana la mentalitati.
Polonia catolica ultraconservatoare si Ungaria sovinismului comunistoid sunt in urma Romaniei in ce priveste "dragostea de Europa" si dorinta de a fi parte a proiectului european de civilizatie.
Toate trei sunt state de cultura si istorie europeana, doar ca la maghiari si poloni nostalgia paseista franeaza puternic adeziunea reala la o arhitectura europeana federalista (nu o imaginez neaparat sub "diktatul" unei Comisii UE).
Romanii se adapteaza mai repede la societatile occidentale, in multe locuri sunt deja parte a natiunilor occidentale si pe viitor, datorita Diasporei, vom fi in situatia ca milioane de occidentali sa aiba origini romanesti.
Suntem un continuare la coada dar de fapt din 2017 Romania (cu 63%) nu mai e penultima la PIB (cum se mentioneaza gresit in articol) ci a depasit putin Croatia (62%) iar Bulgaria e alt tip de castraveti (doar 49%)
Si in ciuda franelor disperate puse de PSD-isti si alti urmasi ai comunistilor care isi doresc sa tina Romania in subdezvoltare.
Dar atentie: vorbim de procente ajustate la puterea de cumparare. La pretul pietei, procentul este mult mai mic. Practic multiplicatorul puterii de cumparare este enorm in Europa Centrala, si mai ales in Romania el este de circa 2,5. Iar forta politica a unei tari este data de PIB-ul la pretul ^pietei, total per tara. Deci degeaba suntem 63 la suta din media UE daca la banii pe masa suntem la sub 30% din media UE.
cand e vorba de bunastarea oamenilor un indicator mai bun e PIB-ul ajustat la puterea de cumparare pe locuitor (depinde mai putin de cursul valutar, totusi e o medie, nu toti oamenii o duc la fel de bine sau la fel de prost)
un si mai bun indicator pentru bunastare e CIE (consumul efectiv de bunuri) de aceea Eurostat il prefera in ultimii ani (vezi cazul Irlandei cu PIB umflat artificial)
Capcana in sensul in care consumul efectiv se face prin indatorare ceea ce duce pe termen mediu la franarea cresterii economice - daca nu este insotit de investitii puternice pentru a accelera cresterea PIB-ului; accelerarea prin consum fiind doar o accelerare temporara urmata de stagare sau recesiune si distrugand din cresterea din anii urmatori. Deci smecheria cu "mai da-le o suta de lei Nicule" nu functioneaza.
Indicator smart in sensul ca dupa ce ai consumat peste puterea reala a PIB-ului la zi, se sparge bula si ajungi sa consumi SUB puterea reala a PIB-ului, iar CIE iti monitorizeaza clar negru pe alb toata dinamica asta - si este cazul Ungariei de acum.
Muriti de ciuda PSDistilor, fiindca sunteti prosti ca noaptea, incapabili sa conduceti o tara, doar sa furati stiti.
IN 10 ANI nu mai pleaca nimeni PT CA RO depasesteGRECIA la nivel de trai pt ca daca stai cu chirie in vest ramai cu aceeasi bani ca in RO cat se va castiga PESTE 10 ANI.
Sa vedem o statistica de asta din banii castigati cinstit...
Oamenii i-au vrut pe astia, eu ce pot sa fac? Sa-i invat de ce e rau sa sustii hoti? Asta n-am reusit in 30 de ani, romanul intelege greu si uita repede.
Cu ce ar trebui sa coroboram aceasta trambitata bunastare? Cu veniturile mizerabile? Cu migratia si imbatranirea populatiei? Cu toaletele din fundul curtii si cu gropile sapate pe post de canalizare? Cu tinerii care stau pana la 40 de ani cu parintii din lipsa alternativei? Cu sistemul de sanatate de Ev Mediu? Cu infrastructura? Cu poluarea si calitatea execrabila a vietii? Cu fondurile infime (a se citi: firimiturile) pe care le accesam (a se citi: ne sunt aruncate)? Cum naiba traim (mai) bine cand avem cele mai mici salarii din UE dar costul vietii e aproape identic (daca nu mai mare) cu cel din Vest?
Ce sa zic, cred ca nici propaganda comunista nu era mai gretoasa decat cea neo-colonialista. Sa vedem cat vor mai tine noile sloganuri loc de mancare si medicamente.
Iar povestea cu stapani si vasali?iar poveste cu colonia?
Mai comunistilor, faptul ca ati pierdut accesul la furt nu inseamna ca tara asta nu poate sa traiasca fara voi.
PS - despre stire in sine, no comment.