Planul de asistenţă financiară adoptat joi seară de miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro prevede alocarea a 500 de miliarde de euro.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

"Planul conţine propuneri îndrăzneţe şi ambiţioase care ar fi fost de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni. Ne amintim cu toţii de reacţia la criza financiară de acum un deceniu, când Europa a făcut prea puţin şi prea târziu. De data aceasta, este altfel", a declarat Mario Centeno, ministrul de Finanţe al Portugaliei şi preşedintele Eurogrupului, potrivit Mediafax.

Propunerea reprezintă "implementarea reacţiei puternice de care are nevoie Europa", a subliniat Mario Centeno, citat de Euronews.

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns joi seara la o înțelegere privind o linie de credit de urgență din fondul de salvare al zonei euro care „va fi disponibilă până criza COVID-19 se va încheia”, potrivit unui draft al înțelegerii, relatează Reuters.

Ulterior, țările din zona euro ar trebui să rămână fidele întăririi indicatorilor economici și financiari, mai arată textul, ceea ce înseamnă că accesarea liniei speciale de creditare va implica respectarea unor criterii macroeconomice.

Înțelegerea privind planul de salvare economică a Uniunii Europene - elaborată de miniștrii de finanțe ai blocului - va lăsa la latitudinea statelor membre dacă „instrumente financiare inovative” ar trebui folosite pentru finanțarea recuperării.

Termenul de „instrumente financiare inovative” e folosit de adepții mutualizării datoriilor pentru a se distanța de noțiunea divizivă a „coronabondurilor”, deși în esență reprezintă aceeași idee.