​Directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a făcut apel la state să continue să toarne bani în economiile lor, pentru a combate criza provocată de pandemia de Covid-19, și să nu revină înainte de termen la economii drastice, relatează portalul bulgar de știri Mediapool.bg, citat de Rador.

Kristalina GeorgievaFoto: Eric BARADAT / AFP / Profimedia

„Mesajul meu este: “Cheltuiți, cheltuiți, cheltuiți“. Vă rog foarte mult, cheltuiți cât puteți”, a declarat Georgieva, în cadrul unei discuții online organizate de Globsec, Institutul Montaigne și Centrul Bruegel.

„Dar păstrați chitanțele. Și aveți întotdeauna în vedere că nu putem să ne revenim fără creștere”, a adăugat ea.

Georgieva a salutat reacția rapidă a guvernelor pentru a aloca ajutoare în valoare totală de circa 10 trilioane de dolari - de zece ori mai mult în comparație cu marea recesiune din anul 2008.

FMI va da publicității, la data de 28 iunie, noile sale previziuni privind creșterea mondială.

Kristalina Georgieva a avertizat că previziunile celor mai multe dintre state vor fi trecute în revistă către scădere, în timp ce evaluările pentru un grup mic de state vor fi reexaminate în creștere. Ea a subliniat că trebuie să fim atenți pentru a nu fi sistate prea repede ajutoarele financiare, la fel cum s-a întâmplat după criza financiară mondială din anul 2008, iar asta a dus la consecințe negative.