Majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB (raport)

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 21 septembrie 2020, 23:45 Economie | Finanţe


Pensionari
Foto: Pixabay
Majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB, fiind posibil un risc sistemic mare prin agravarea stării bugetului public, potrivit raportului de analiză a convergenţei "România - Zona Euro, Monitor", publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

"Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social", se precizează în raport.

Documentul face referire, între altele, şi la opinia cea mai recentă a Consiliului Fiscal, în care se menţionează că este esenţial să fie evitată o creştere a punctului de pensie cu 40%, care ar destabiliza economia şi mai mult, "în vremuri tare complicate", când trebuie să luptăm cu COVID-19, să atenuăm efectele crizei economice.

"Este obligatoriu să evităm ca economia românească să intre într-o spirală de criză foarte periculoasă. Acoperirea necesarului de finanţare pentru acest an este asigurată în largă măsură, dar mult mai problematică ar putea fi acoperirea finanţării pe termen mediu în lipsa unui program clar de corecţie macroeconomică. Este greu de crezut că pieţele financiare vor tolera/accepta, pentru o perioadă îndelungată, niveluri înalte ale deficitului bugetar, chiar dacă devierea de la cerinţele PSC, regulile fiscale în UE, vor rămâne suspendate şi în 2021", se arată în raport.

Conform documentului, obiectivul ambiţios de aderare la zona euro (şi, în prealabil, de intrare în Mecanismul Cursurilor de Schimb - ERM2) nu este compatibil cu încălcarea acquis-ului comunitar cu privire la Uniunea Economică şi Monetară care exclude deficite bugetare structurale mari şi, cu deficite externe considerabile, aşa cum era situaţia României la începutul anului 2020.

"Este necesară creşterea veniturilor fiscale (bugetare) pentru a face faţă unor crize viitoare, pentru a avea un buget public mai robust. O creştere a bazei de impozitare ar ajuta corecţia macroeconomică din următorii ani. O asemenea creştere ar ajuta mult ca procesul de corecţie macroeconomică să nu fie însoţit de taxe şi impozite mai mari, ceea ce ar fi o corecţie suboptimă", susţin autorii raportului.

Potrivit sursei citate, marea provocare macroeconomică începând cu 2021 este corecţia deficitului bugetar şi a dezechilibrului macroeconomic.

"Este îndoielnic că pieţele vor accepta deficite bugetare mari ani în şir. Trebuie făcută distincţie între cheltuieli permanente şi cheltuieli one-off, cauzate de nevoia de a atenua efectele epidemiei. Dacă revenirea economică va fi mai anevoioasă în 2021 decât cea anticipată şi ar fi nevoie de susţinere temporară a activităţii economice, este probabil că, într-un context judecat la scara europeană, să se disocieze o corecţie pe componenta structurală a deficitului total de cheltuieli nepermanente. Corecţia deficitului bugetar şi a deficitului structural, este necesară în următorii ani dacă vrem să ţinem lucrurile sub control. Această corecţie presupune un program pe câţiva ani, în concordanţă cu solicitarea CE, care să ducă deficitul aproape de 3% din PIB. Se poate gândi care ar fi combinaţii între ajustări de cheltuieli şi creştere de venituri fiscale/bugetare, în principal de mărire a bazei de impozitare. Oricum, impactul va fi semnificativ, concomitent pe cerere şi pe ofertă", se mai spune în raport.

De asemenea, corecţia nu poate şi nu trebuie să fie brutală, susţin autorii raportului, şi este bine să se întindă pe câţiva ani. Economiştii menţionează faptul că "o corecţie brutală ar plonja economia în mare necaz".

"Corecţia este necesară şi pentru a limita deficitele externe, mai ales că până în 2019 fenomenul deficitelor gemene era proeminent. Trebuie date semne clare şi credibile că vrem să avem o corecţie ordonată. Programul de corecţie trebuie să fie coordonat cu CE, pentru a avea acordul privind calendarul de timp şi măsurile avute în vedere. Pasul de corecţie depinde de creşterea veniturilor fiscal/bugetare. Se pot raţionaliza cheltuieli acolo unde risipa este mare, aparatul de stat trebuie să fie restructurat; creşteri de venituri finanţate de bugetul public trebuie să fie limitate în anii ce vin", se precizează în document.

De asemenea, economiştii atrag atenţia celor care văd deprecierea cursului drept calea decisivă pentru corecţia macroeconomică şi menţionează că se cuvine să aibă în vedere câteva considerente. Astfel, o depreciere controlată poate ajuta, în timp ce una scăpată de sub control poate destabiliza economia, "inclusiv printr-o fugă de leu". Aici sunt de avut în vedere anticipări inflaţioniste, efecte de bilanţ pentru gospodării şi firme, grad de euroizare, etc. "În Polonia şi Ungaria, în Cehia, problema cursului (deprecierii) nu este atât de senzitivă ca la noi. În România, corecţia cererii agregate, a dezechilibrului extern, nu se poate face esenţialmente prin depreciere; este necesară o ajustare a deficitului bugetar, chiar dacă în mod gradual", arată raportul.

Potrivit raportului, fondurile europene au un rol cheie pentru a uşura corecţia. Banii europeni ar ajuta finanţarea balanţei de plăţi. Fonduri europene importante ar susţine puternic activitatea firmelor private direct si indirect.

"Dacă vrem să facem pasul de intrare în MCS2 este obligatoriu să avem o corecţie macroeconomică durabilă odată impactul pandemiei surmontat. Această corecţie implică, între altele, creştere de venituri bugetare (o bază de impozitare mai largă prin transparenţă, declararea tuturor veniturilor şi averilor, eliminarea de exceptări, combaterea fermă a evaziunii fiscale), raţionalizare de cheltuieli. Cu absorbţie intensă de resurse europene putem sprijini reforme structurale şi corecţia macroeconomică necesară. Trebuie să limităm deficitele externe, să avem în vedere competitivitatea economiei, mai ales a sectoarelor de tradables", se mai spune în raport, potrivit Agerpres.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3617 vizualizari

 • -5 (21 voturi)    
  Sau la mai mari taxe pentru bogati (Luni, 21 septembrie 2020, 23:53)

  galeo [utilizator]

  Cum ar fi impozitarea progresiva, ca in toate tarile occidentale.
  • +6 (20 voturi)    
   progresiv (Marţi, 22 septembrie 2020, 0:22)

   it123 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Pai impozit progresiv nu inseamna ca te duci mai sus cu el ci mai jos pt sal mici si daca tot le stiti pe toate de la ce suma sa creasca impozitul mai mult decat e acum? Noi nu avem asa multe salarii peste 10k eur sau poate considerati 5000 lei un salariu mare, asta cu impozitul progresiv nu rezolva nimic la noi grosu e salariul minim pe economie si in mare parte s-au gasit diverse metode de a evita taxele si asa mari fata de majoritatea tarilor.
   • -5 (19 voturi)    
    De fapt e vorba de (Marţi, 22 septembrie 2020, 0:41)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui it123

    Impozit pe venitul global.
    Nu se ia in calcul doar veniturile din salarii, ci si din dividende, chirii, etc
   • -1 (17 voturi)    
    Impozit progresiv pe AVERE! (Marţi, 22 septembrie 2020, 0:47)

    mbratianu [utilizator] i-a raspuns lui it123

    In Romania, bogatii nu sunt aia care traiesc din salariul de 6.000 ron. Bogatii sunt aia fara nici un venit oficial, sau salariu de bugetar de 4.000 ron si avere de sute de mii de Euro.

    Si ca baza de impozitare are sens. Nu stiu daca gasesti mai multi de 20.000 cu salarii mari, dar cu siguranta gasesti cateva sute de mii cu averi mai mari de sute de mii de euro. Asta daca nu vrei sa-l impozitezi pe ala care ia 1.000 de euro/luna chinuit ca toate celea ca sa nu-l impozitezi pe ala cu avere de 500.000 euro dar n-a platit taxe pe ea.
    • +11 (15 voturi)    
     nu cred (Marţi, 22 septembrie 2020, 1:03)

     it123 [utilizator] i-a raspuns lui mbratianu

     Care impozit pe avere ca la noi astia bogatii nu au platit nimic. I-au luat banii lui Negoita? La noi ti se blocheaza contul ca nu ai dat fax cu amenda din 2005 si oricum o mai platesti o data ca nu ai plicul cu stampila si aia de la cec nu sunt de incredere :) La noi nu exista ce visati voi mai sus, masinile de pe strada nu sunt cumparate pe munca pt ca nici un om normal nu da 150k eur pe o masina din banii munciti. Si nu cred ca asta se va schimba oamenii din Anaf sunt usor de impresionat cand suna politicienii si atunci ce fac sar pe astia cu salarii de 6000 lei.
  • +2 (2 voturi)    
   Există bani pentru pensii bazate pe contributivita (Marţi, 22 septembrie 2020, 12:19)

   coding80 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Există bani pentru pensii bazate pe contributivitate, sau cel puțin ar trebui să existe.
   Date INS:
   Salariul mediu brut în Romania: 5468 lei;
   Pensia medie de asigurări sociale de stat: 1380 lei;
   Raportul salariați/pensionari: 10/9;
   Bugetul de pensii se alimentează din contribuțiile salariaților (CAS) care este 25% din salariul brut.
   25% din 5468 este 1367 lei.
   Având în vedere că numărul salariaților este mai mare cu 10% decât al pensionarilor, la CAS-ul mediu plătit de fiecare salariat se mai poate adăuga 10% adică 136 lei.
   Așadar pentru fiecare pensie medie plătită de 1380 lei statul colectează o contribuție medie de 1367+136=1503 lei. Atunci, cum de nu sunt bani?
   Conform datelor UE, în Romania ponderea pensiilor în PIB este de 7,9% față de media UE de 13%.
   O treime din TVA lipsește din bugetul României, iar CE avertizează că statele UE nu-și mai pot permite aceste pierderi. Domnule ministru de finanțe, se aude?
 • -1 (23 voturi)    
  PNL a furat cam 5% din PIB so... (Marţi, 22 septembrie 2020, 0:07)

  voxpopulix [utilizator]

  Plus ca PNL si PSD inca fura impreuna ca fratii, acolo este deficitul.

  Toate achizitiile publice umflate de 4, 5 ori - toate contractele de fezabilitate lungite pe ani de zile, tot aparatul birocratic plin de amante si pile.
  • 0 (8 voturi)    
   Lasa ca a organizat PSD licitatii (Marţi, 22 septembrie 2020, 1:57)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Ah, ba nu.
   A cumparat zeci de mii de tablete de 500 de lei la 2000 lei prin negociere directa. Ca sa nu vorbim de ultimii 30 ani.
   5% PIB e peste 15% din buget, adica vreo 150 miliarde de lei ... nu stiu ce sa zic. Fara pomenile PSD cu pensii/alocatii/profesori se previziona vreo 5% deficit in PIB (la fel ca anul trecut cu PSD), cu pomeni vreo 10%. Bani imprumutati
  • +2 (8 voturi)    
   Solutia sa mergem la vot (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:07)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   si sa alegem bine.Un guvern format din oameni competenti va elimna furturile si risipa va stimula cresterea economica si atunci vor creste salariile si pensiile .Aceasta este ordinea fireasca daca o inversam ne furam singuri caciula.
   • +1 (3 voturi)    
    O gluma : (Marţi, 22 septembrie 2020, 14:53)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

    “Un guvern format din oameni competenti “ D unde faceți Dvs rost de acei competenti ?
    Toți sunt
    Cu ochii după ce se mai poate fura, nu interesează pe nimeni soarta României , tot
    Bandiții ( comunist/ securiști) au rămas la butoane !
   • +1 (3 voturi)    
    asta o sa fac...din nou (Marţi, 22 septembrie 2020, 17:40)

    voxpopulix [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

    Din nou.

    L-am votat pe Klaus, prima oara pentru ca am crezut in el, a doua oara cu multa scarba.

    Am votat USR, si USR votez si mai departe, cu ceva greata si acolo, pricinuita de felul in care gainarul de Barna se tine de scaun, alungand practic o parte din entuziasmul electoratului.

    Dar si asa, USR este fecioara Maria fata de mafia PNL/PSD.
  • 0 (6 voturi)    
   @voxpulix, am o curiozitate si te rog frumos (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:47)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   sa mi-o risipesti : Vad ca stii cu destula precizie cat a furat PNL (raportat la PIB) de cand a venit la guvernare ! N-ai putea sa imi spui sa ne spui, de fapt pt ca sigur sunt curiosi si altii ca mine, cam cat a furat PSD pana in noiembrie trecut cand au venit liberalii la putere ?

   PS. Raportat tot la PIB-ul Romaniei, bineinteles !

   PPS. Multumesc anticipat si sa ai o zi buna ! :)
   • +3 (3 voturi)    
    .... (Marţi, 22 septembrie 2020, 17:37)

    voxpopulix [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    PSD a furat probabil dublu.

    Asta nu inseamna ca pot fi de acord cu tunurile date de PNL-isti, care in nesimtirea lor mai si recruteaza toti penalii din PSD.

    Si este greu de digerat ca exista si alti mafioti, pe langa PSD, care fura si pe timp de pandemie.

    Sa furi la masti, la echipamente medicale, la tablete - ti se intoarce stomacul pe dos.
 • -1 (21 voturi)    
  in criza (Marţi, 22 septembrie 2020, 0:49)

  Wheelwright [utilizator]

  De exemplu azi Halep a castigat doar un pic peste 20 % fata de premiul de anul trecut de la acelasi turneu (care an de an crestea, mai mult mult decat inflatia).
  E doar un exemplu, toata lumea a inteles prin ce trecem si a acceptat ca va fi un pic mai greu pana o sa ne revenim, doar noi suntem nebuni si crestem pensiile, si nu cu un procent normal 5 - 10 %, suntem nebuni.
  • +6 (8 voturi)    
   Al cui esti nene ....? (Marţi, 22 septembrie 2020, 8:51)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Atunci cum se numesc cei care au inventat pensiile speciale si salariile nesimtite ,daca noi care cerem sa se respecte Legea suntem nebuni ?Joci murdar......
  • -1 (7 voturi)    
   Mafia Roșie,Cupola Ciumei Roșii (Marţi, 22 septembrie 2020, 9:12)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   are temă de la Kremlin să prăbușească economic
   România.Ciumeților analfabeți funcționali din
   Șparlament nu le pasă.
 • +6 (20 voturi)    
  Ca sa avem pensii (Marţi, 22 septembrie 2020, 1:15)

  Observatory [utilizator]

  mărite , poate ar fi bine sa ii taxam pe cei “bogați” și la bashinile care le emana pensionarii...
  Și eu sunt pensionar, suna frumos 40% , dar in condițiile actuale nu sunt bani la punga mare .
  Știu ca veți spune, D’le “ăștia fura “ singur, uni fura, dar dacă mărim pensiile, credeti ca nu va mai fura ?
  Un guvern “sănătos” ( de unde sa îl faci?) nu dorește sa atingă “invenția” PSD ului cu pensii speciale, termenul acesta este specific oamenilor pe care Dvs i-ați votat ! Nu, ca doar nu au venit direct de pe Marte și s-au înființat in Parlamentul României !
  INTR-o țara civilizata se mărește anual pensia cu cât a crescu inflația , in medie 1,2-1,8% anual.
  Țara este săracă , se mai și fura ( de unde nu știu ) ff mulți plecați și deci contributorii sunt putini...”
  • +4 (8 voturi)    
   Batrane (Marţi, 22 septembrie 2020, 8:23)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Iti fac eu o schema din care scoatem cateva miliarde bune fara sa se supere nimeni cinstit. Nu zic sa fie pentru pensii dar asa, pentru tara.
   1. Reforma fiscala si reforma institutiilor care se ocupa cu asta.
   2. Luat la puricat pe oricine are mai mult de o casa. Inceput cu bugetarii la care se stie foarte clar nivelul salarial si care in mod normal nu trebuie sa aiba afaceri paralele. Intrat in ostoricul veniturilor, corelat cu averea actuala. Ce? Matusa Tamara? Mers la matusa respectiva si luata ea la puricat pe aza impozitului platit in trecut. ce nu iese la socoteala (10% marja) confiscat in totalitate.
   3. Trecut pe la toti si vazut cam ce buget se aduna.
   Eu zic ca s epoate, daca se vrea.
  • +3 (7 voturi)    
   As mai adauga (Marţi, 22 septembrie 2020, 8:42)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   4. Mers la dezvolatorii imobiliari si pusi la gratr despre autorizatiile de constructie. Luati in tabarca si ei si autoritatile care le-au eliberat ilegal autorizatii. Demolat fara mila, pe banii lor sau confiscat. Amendate primariile la sange.
   5. Anularea tuturor pensiilor pentru cei care au lucrat in sistem opresiv (securitate si militie) inainte de 90. Fara mila si fara rabat. Lasati pe ajutor social daca nu au cu ce trai (desigur si ei vor fi verificati la sange vis a vis de averi, ca la punctul 1).
   6. Vanzari la greu: de material rulant nefolosit/nefolosibil de pe la caile ferate, combinate, hale. Vanzari terenuri dezafectate de la astfel de societati.
   Vedeti cum se aduna banii, nenicilor???
 • +5 (5 voturi)    
  Sunt bani suficienti Guvernul face abstractie! (Marţi, 22 septembrie 2020, 6:56)

  hotnewsfil [utilizator]

  Sa se anuleze pensiile specile, sa se reduca evaziunile fiscale imense in prezent, sa se majoreze rata de plata a taxelor si impozitelor., etc.
  Astfel, vor fi bani atat pentru majorarea pensiilor cu 40%, cat si pentru infrastructura, spitale, scoli.
 • +3 (9 voturi)    
  nedumeriri (Marţi, 22 septembrie 2020, 7:33)

  omenos [utilizator]

  Cum dumnezeu de pensiile speciale ale celor privilegiati nu ataca bugetul? Daca era asa de rau pentru buget, de ce presedintele Iohannis a promulgat legea fara obiectiuni? Oare conducatorii astia sunt in fruntea bucatelor numai ca sa ne arate cum nu se poate in loc sa gaseasca solutii? Pai se putea sa mareasca pensiile cu 40% respectand legea si apoi grila de impozitare progresiva pentru reglarea bugetului. Pe noi nu ne intreaba nimeni daca avem bani de impozite si taxe, sau cum afecteaza bugetul familiei, ni se cere sa respectam LEGEA. Domnii guvernanti care stiu ca pensionarii pe contributivitate nu fac parte din electoratul lor au auzit de sintagma DREPTATE SOCIALA?
 • 0 (8 voturi)    
  miscare politicianista (Marţi, 22 septembrie 2020, 8:28)

  mongolul [utilizator]

  PSD vrea sa impresioneze prostii, sa-i voteze; vom vedea cati prosti sunt in tara asta.
  PSD a aratat si de unde vor lua bani pentru mariri? Cand ai un buget de 1 leu, de unde cheltuiesti 10?
  Daca productia este in cadere si importurile depasesc exporturile, ce se va intimpla cand piata va fi inundata cu lei fara acoperire?
  Daca PSD spunea ca sprijina reducerea nr. de parlamentari la 300, asa cum stipuleaza referendumul VALIDAT de CCR, ca va sustine reducerea numarului de bugetari la maximum 1.000.000, ca cere reducerea pensiilor nesimtite si a salariilor stabilor de la stat, erau de inteles. Dar asa...
  Vorba mea :"nebuni sau tradatori". Si votacii lor, la fel.
 • +6 (8 voturi)    
  Crestere deficit (Marţi, 22 septembrie 2020, 8:31)

  atc [utilizator]

  "Cîțu: ... deficitul bugetar crește la 8,6%."/august 2020.
  Mie mi se pare , in principiu , justificata o astfel de ingrijorare a BNR. Nu-mi amintesc, insa, ingrijorarea aceeasi BNR, cand deficitul a crescut de la 2,84% ( lasat de PSD la sfarsituul guvernarii- octombrie 2019) la anuntatul 8,6%. Daca o crestere de la 8,6% la 11% s-ar datora ( posibil) maririi pensiilor cu 40%, cui se datoreaza cresterea de la 2,84% la 8,6%? M-ar interesa un raspuns la fel de concret, cu sume ( gen: retrocedari in avans, multumire frati , multinationale, furturi, etc) nu lozinci despre grija fata de economie si cetateni in pandemie. Daca se poate. Daca nu, nu.
 • -1 (9 voturi)    
  Asa e, dar explica-le asta (Marţi, 22 septembrie 2020, 8:49)

  John M. [utilizator]

  la niste cioflingari analfabeti care dau legi criminale ca sa-i saboteze pe liberali.
 • -2 (4 voturi)    
  Foarte bine (Marţi, 22 septembrie 2020, 9:27)

  consumator2 [utilizator]

  Sa fure mai putin partidele atunci cand se afla la guvernare. Ca niciodata nu se poate, atinci cand e vorba de cresterea nivelului de trai al romanilor. Trebuie sa ne tot sacrificam pentru ca ei ne spun ca nu sunt bani?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by