Guvernatorul băncii centrale a Turciei, Murat Uysal, a fost demis și înlocuit cu fostul ministru de Finanțe Naci Agbal, potrivit unui decret prezidențial publicat sâmbătă, în condițiile în care lira se confruntă cu o puternică devalorizare, scrie AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Uysal ocupa acest post din iulie 2019 după demiterea predecesorului său, tot prin decret.

Președinția nu a oferit niciun motiv pentru demiterea lui Uysal, care a moștenit acest post în urma dezacordurilor dintre guvernatorul precedent Murat Cetinkaya și președintele turc Recep Tayyip Erdogan legate de reducerea dobânzilor de intervenție.

Președintele Erdogan se opune ferm oricărei majorări de dobânzi, pe care a calificat-o în trecut drept "mama și tatăl tuturor relelor".

Sâmbăta trecut, acesta a declarat că Turcia luptă împotriva "triunghiului diabolic al dobânzii de intervenție, al ratei de schimb și inflației".

În cursul ultimelor luni, lira turcească a atins un nou minim istoric în raport cu dolarul și era cotată vineri seara la 8,52 în raport cu valuta americană.

În acest an, lira s-a devalorizat cu aproape 30% în raport cu dolarul.

Bursele sunt îngrijorate de persistența unei inflații ridicate, în continuare la două cifre, și de scăderea puternică a rezervelor valutare.

Banca centrală a surprins investitorii în septembrie când a majorat dobânda de intervenție de la 8,25 la 10,25%, pentru prima oară din 2018.

Următoarea decizie a comitetului de politică monetară al Băncii privind dobânda de intervenție va fi luată în 19 noiembrie.