Uniunea Europeană şi SUA au ajuns marţi la un acord privind încetarea disputei comerciale privind subvenţiile acordate producătorilor rivali de avioane Airbus şi Boeing şi renunţarea la taxe vamale în valoare de miliarde de dolari, a anunţat Katherine Tai, şeful Biroului pentru Politici Comerciale al SUA (USTR), transmit agențiile DPA şi AP, citate de Agerpres.

Charles Michel, Joe Biden, Ursula von der LeyenFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden se întâlneşte marţi la Bruxelles cu şeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la un summit cu o paletă largă de subiecte pe agendă, de la comerţ, până la pandemia de Covid-19.

Anunţul vine după ce, în martie, Uniunea Europeană şi SUA au convenit să suspende timp de patru luni taxele vamale în valoare de miliarde de dolari pe care le-au impus fiecare pentru produsele celeilalte părţi, relaxând o dispută care durează de 17 ani cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi UE pentru industria lor aeronautică.

Reprezentantul pentru comerţ al Statelor Unite a informat marţi că părţile au ajuns la un acord pe cinci ani privind suspendarea tarifelor aflate în centrul disputei. Acestea ar putea fi din nou implementate, dacă firmele americane nu vor putea „concura corect” cu cele europene, a precizat Katherine Tai.

„Un motiv îndelungat de iritare în relaţia dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană”

Oficialul a adăugat: „Anunţul de marţi rezolvă un motiv îndelungat de iritare în relaţia dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. În loc să luptăm cu unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi, am decis în final să ne reunim în faţa unei ameninţări comune”.

De aproximativ 17 ani, Organizaţia Mondială a Comerţului este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică. În două decizii ale sale, OMC a hotărât că împrumuturile acordate de guvernele europene constructorului aeronautic Airbus au fost subvenţionate în mod incorect printr-un nivel redus al dobânzilor, iar separat OMC a decis că Boeing a beneficiat de un sprijin incorect din partea autorităţilor americane de pe urma reducerilor de taxe.

În 2019, OMC a autorizat SUA să aplice taxe vamale suplimentare în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru importurile provenind din UE. De asemenea, în luna octombrie a anului trecut, OMC a autorizat, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare, în valoare de patru miliarde de dolari, pentru produse americane.

Această dispută transatlantică a afectat o gamă largă de produse industriale, agricole şi de larg consum. ​