Economistul american Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, spune că acum este momentul ca economia Statelor Unite să fie regândită, argumentând că „nu ar trebui să lăsăm o criză bună să treacă fără să profităm de ea”, relatează CNBC.

Joseph StiglitzFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Stiglitz, fost vicepreședinte și economist-șef al Băncii Mondiale, a declarat joi că pandemia de COVID-19 a scos în evidență cum actualul sistem economic nu funcționează, făcând referire la inegalitate, criza climatică și reziliență a economiei de piață.

Economistul s-a declarat optimist că multe din aceste probleme pot fi abordate simultan deoarece sunt legate între ele.

Acesta a spus că, de exemplu, Statele Unite ar trebui să investească în infrastructură „verde” care creează locuri de muncă și ajută la atenuarea inegalităților.

„Odată ce vrei cu adevărat acest lucru, îți dai seama că putem ataca două sau trei din aceste probleme în același timp”, a declarat economistul în vârstă de 78 de ani, adăugând că Statele Unite au atât capitalul cât și forța de muncă pentru a realiza acest lucru.

Stiglitz a mai spus că ar fi „sănătos” pentru economia americană ca taxele să fie majorate „cu puțin” pentru a finanța „unele din lucrurile de care avem nevoie pentru binele comun”.

Investiții în infrastructură și inovație

În luna iulie a acestui an 130 de țări au adoptat o rezoluție comună privind instituirea unui impozit de minim 15% pentru corporații, grupul țărilor G7 ajungând la un acord similar o lună mai târziu.

Stiglitz susține însă că o economie de succes nu este definită doar de nivelul taxării ci și de alți factori precum infrastructura sau cercetarea și dezvoltarea.

Acesta spune că există un consens tot mai larg că SUA trebuie să își modifice legile depășite, în vigoare de 125 de ani, pentru a limita puterile în exces ale piețelor în întreaga Americă.

Economistul mai spune că înăsprirea reglementărilor și creșterea impozitelor nu vor face ca Occidentul să își piardă atuurile în fața unor puteri emergente precum China.

„De fapt sunt destul de încrezător că această nouă agendă ne va întări”, susține Joseph Stiglitz.

Competiția face piețele mai inovatoare în timp ce monopolurile reduc nivelul de inovație, spune economistul. „Am văzut cum marile companii zdrobesc de fapt inovația”, susține acesta.

Citește și: