Ungaria a fost de acord să se alăture acordului privind un impozit minim global pe profitul multinaţionalelor deoarece condiţiile pe care le-a propus, inclusiv o perioadă de tranziţie de zece ani, au fost îndeplinite, a anunţat vineri ministrul de Finanţe Mihaly Varga, citat de Reuters și Agerpres.

Wall StreetFoto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images

„Am reuşit să ajungem la o soluţie referitoare la acordul privind impozitul minim global ... astfel încât Ungaria să se poată alătura fără probleme iniţiativei. Impozitul pe profit de 9% din Ungaria nu va fi modificat, deoarece va exista o soluţie ţintită pentru colectarea impozitului global”, a declarat Varga.

Joi, Irlanda a renunţat să se opună implementării iniţiativei, fiind de acord să renunţe la impozitul său pe profit de 12,5% pentru multinaţionale, un puternic impuls pentru eforturile de impunere a reglementării.

Autorităţile de la Dublin au criticat propunerea care prevede un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.

„Guvernul a aprobat acum recomandarea mea ca Irlanda se se alăture consensului internaţional. Este o decizia corectă, sensibilă şi pragmatică”, a declarat joi ministrul de Finanţe, Paschal Donohoe.

Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a condus negocierile, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari).

Din cele 139 de ţări care au participat la negocierea acordului sub egida OECD, nouă nu l-au semnat încă, inclusiv Irlanda, Estonia şi Ungaria.

Datorită impozitului scăzut pe profit, Dublinul a atras firme precum Google, Facebook şi Apple, iar acum peste unul din zece angajaţi irlandezi lucrează la o multinaţională străină. Semnarea acordului de către Irlanda ar reprezenta un pas înainte spre adoptarea sa pe plan global.

Cu cât ar urma să fie taxate marile corporații

În iulie, miniştrii de Finanţe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat un acord „istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit „de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor.

„Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite „de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile.

Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%.

Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

„Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale.

Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.