Președinta Băncii Centrale Europene despre vaccinurile destinare țărilor mai sărace pentru a stopa formarea de noi variante: „Virusul nu cunoaște granițe: la Roma au fost alocate fondurile, acum trebuie să acţionăm”

HotNews.roFoto: Hotnews

„Este inflația un fenomen temporar? «Da, cred că inflația din această perioadă este legată de o serie de fenomene temporare. În primul rând, aşa cum se întâmplă şi în Italia, de creșterea prețurilor la energie. Creșterea cu 69% a prețurilor în Italia este legată de creșterea prețurilor la energie, dar și de problemele geopolitice și climatice. Suntem aproape siguri că aceste fenomene temporare vor dispărea. Vom vedea în 2022”, a declarat șefa BCE, Christine Lagarde, la emisiunea „Che tempo che fa” de pe Rai 3 - relatează ziarul italian La Stampa, citat de Rador.

În aceeaşi emisiune, Lagarde a lăudat Italia și creșterea recentă a ratingului: „Câteodată mai există şi vești bune. Cred că rezultatele economice pe care le putem observa sunt elocvente. Italia a depășit cu bine pandemia, a dat un răspuns foarte puternic crizei. Reformele care au fost decise sunt de natură să convingă agențiile de rating că Italia a întreprins calea cea bună”.

Întrebată la modul general despre relația dintre pandemie și protecția economică, Lagarde a comentat: „Această pandemie ne-a învățat că suntem cu toții interdependenți. Dacă nu suntem cu toții protejați, vaccinați, vom fi cu toții în pericol”.

De asemenea, șefa BCE a subliniat că „a doua lecție a urgenței coronavirusului” este că trebuie să punem oamenii „pe primul loc, înaintea economiei și finanțelor. Să avem grijă de salarii și de afaceri. Aceasta a fost marea provocare a Covid-19, care a fost înfruntată într-un mod diferit faţă de anul ​​2008”.

De ce Uniunea Europeană a indicat 2% ca rată a inflației?

„A avea o rată medie de acest tip permite existenţa unui spațiu de manevră, pentru a nu lăsa băncile centrale fără instrumentele necesare în faţa unei crize. La nivel mondial, 2% a fost ales ca prag de stabilitate a prețurilor”, a explicat ea.

Despre obiectivele BCE, Lagarde adăugat: „În martie 2020, când a explodat pandemia Covid-19, am decis să reafirmăm angajamentul euro. Obiectivul BCE, responsabilitatea sa, este să garanteze stabilitatea prețurilor și să susțină economiile atunci când sunt afectate în acest fel. S-a decis înființarea PEP, programul de achiziție de energie pandemică”.

Explozia variantei Omicron, cu o rată aparent mai mare de contagiozitate și care reprezintă un pericol pentru comunitate (chiar dacă OMS şi-a luat timp pentru mai multe evaluări), a pus din nou în centru dezbaterea vaccinurilor din cele mai sărace țări. Vizavi de această situaţie, Lagarde a precizat:

„Cu ocazia acestei crize am înțeles că varianta care se dezvoltă în Botswana și s-a descoperit în Africa de Sud poate ajunge în Europa în câteva ore. Și confirmă principiul pe care l-am menționat mai înainte: şi anume că trebuie să fim uniți. Din fericire, la summitul G20 de la Roma s-a decis vaccinarea a cel puțin 30% din populația lumii până la jumătatea anului 2022. Nu este destul să spunem că vom face acest lucru, ci trebuie să luăm măsuri. Cele 50 de miliarde alocate pentru a aduce vaccinurile în ţările cele mai sărace sunt o picătură de apă, dar logistica și organizarea vor trebui supravegheate”.

Mai târziu „vom merge şi mai departe, însă vom crea centre de analiză pentru a înțelege felul în care se dezvoltă variantele”.

În ceea ce priveşte Next Generation EU, Lagarde a concluzionat: „Toți europenii au o responsabilitate, aceea de a duce la îndeplinire acest plan şi de a demonstra cinicilor și scepticilor ce sunt capabili să facă europenii împreună. Sunt foarte încrezătoare”, a conchis preşedintele BCE.