Dacă ai venituri din activități independente, de exemplu din rețele de socializare, faci diverse vânzări pe platforme de genul OLX, prestezi diverse servicii etc., până la 27 mai trebuie să depui Declarația unică 2024. Dacă tot completezi formularul, poate ar trebui să folosești și opțiunea de a dona până la 3,5% din impozitul pe venit.

Declaratia unica 2024 - formular 212Foto: ANAF

Nu este obligatoriu, dar e ultimul an în care se mai poate face asta. Guvernul Ciolacu a scos opțiunea asta, în defavoarea ONG-urilor (o altă măsură mai este și faptul că microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit).

*Salariații pot dona în continuare prin D230.

Practic, prin bifarea și completarea unei secțiuni din Formularul 212 (Declarația unică), Statul nu păstrează tot impozitul pe venit (de 10%) pe care îl plătești. 3,5% îi va redirecționa către un ONG ales de tine.

Ce bifezi în Declarația unică dacă vrei să nu păstreze Statul tot impozitul

Cum am spus și mai sus, nu este obligatoriu să completezi acea parte din Formular, fiind opțional. Așadar, dacă vrei să redirecționezi 3,5%, trebuie să bifezi I.7.

Apoi veți sări la completarea informațiilor despre ONG și procentul dorit (nu trebuie să introduceți suma, ci doar cât la sută). Puteți împărți 3,5% către mai multe organizații, dacă asta doriți. Pentru asta trebuie să apăsați butonul „Adaugă destinație” și să completați informațiile respective despre ONG.

Despre modul în care se completează Declarația unică, HotNews.ro a realizat un Ghid Video cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama.