Protestele din Kazahstan au avut un efect neașteptat, ducând la prăbușirea prețului bitcoin miercuri, oferindu-ne un prim exemplu asupra modului în care evenimente geopolitice majore pot afecta criptomonedele, nu doar măsurile directe luate de autorități împotriva lor, relatează revista Fortune.

Pretul bitcoin s-a prabusit din cauza protestelor din KazahstanFoto: Millenium / Alamy / Profimedia Images

Era cunoscut faptul că țara din Centrul Asiei era una din destinațiile importante pentru minerii de criptomonede și că „refugiații” expulzați recent din China după ce aceasta a interzis anul trecut minarea crypto încă se îndreaptă spre Kazahstan.

Însă până acum era greu de stabilit cât de multe din criptomonedele din lume sunt minate în Kazahstan.

Imaginea era obstrucționată și de mutările recente ale guvernului din această țară de a restricționa sever „boom”-ul de minare a criptomonedelor care a provocat pene de curent în unele din orașele Kazahstanului.

Dar lumea crypto a primit un răspuns dur pe 5 ianuarie.

Legătura dintre protestele din Kazahstan și prăbușirea bitcoin

Protestele izbucnite din cauza creșterii prețului carburanților l-au făcut pe președintele Kassym-Jomart Tokayev să-și demită guvernul și declare starea de urgență.

Aparent, cel mai mare furnizor telecom din Kazahstan a tăiat accesul la internet la ordinele sale pentru a întrerupe comunicările dintre protestatari și opri relatările despre situația din țară.

Iar când cade internetul minerii de criptomonede nu mai pot comunica cu rețeaua bitcoin, ducând la prăbușirea „hash rate”-ului, codurile aleatorii care duc la generarea de noi criptomonede.

La doar câteva ore după căderea internetului în Kazahstan, Larry Cerman, analist la The Block, site specializat pe domeniul crypto, a arătat că 12% din puterea de calcul folosită la nivel mondial pentru generarea de bitcoini a dispărut.

Datele prezentate de acesta indică scăderi puternice pentru mai mulți producători cu operațiuni în Kazahstan, ducând cu prăbușirea la până la 10% a prețului bitcoin miercuri.

Prețul bitcoin a scăzut brusc miercuri seara (Foto: Coindesk)

Citește și: