Sunt persoane care cumpără terenuri în lumea virtuală în speranța, poate, de a le monetiza în viitor. Într-un articol de pe CNBC se vorbea acum o săptămână despre faptul că cineva a cumpărat un spațiu pe una dintre platforme doar ca să fie acolo vecin virtual cu Snoop Dogg. Prețurile pentru terenuri virtuale au urcat de câteva ori. Hotnews.ro a discutat cu un specialist în investiții, Adrian Anghel, de la OTP Asset Management, cu privire la oportunitatea unor investiții personale în Metavers.

MetaversFoto: Pop Nukoonrat, Dreamstime.com

Despre subiect, HotNews.ro scria din vara trecută cu trendul din Coreea de sud privind investițiile personale.

Declarațiile pe scurt:

  • Astfel de plasamente contravin celor 2 principii ale lui Warren Buffett, unul dintre cei mai buni investitori de pe pietele de capital: 1. Nu pierde bani. 2. Nu uita regula 1
  • E important să facem diferența dintre o investiție și o speculație
  • Aceste plasamente se încadrează mai degrabă în terenul speculațiilor financiare
  • Este destul de nesigură monetizarea acelui spațiu cumpărat în viitor
  • Poți călători oriunde în lumea virtuală, deci e greu de apreciat ce face un “teren” mai valoros, spre deosebire de lumea reală unde locația contează enorm
  • Posibilitatea de a pierde bani e destul de ridicată, cum nu putem determina valoarea reală a acestor “active”, nu putem ști dacă facem o afacere bună sau nu
  • Rețelele sociale și jocurile dau dependență deoarece oferă acea recompensă imediată
  • Pe măsură ce vom fi tot mai dependenți de lumea virtuală, este probabil să începem să consumăm și din ce în ce mai multe produse virtuale. Care probabil că se vor plăti cu cripto, minat sau cumpărat cu bani reali.
  • Nu cred că putem vorbi de o bulă per ansamblu, ci de elemente inflatate în anumite zone, cum ar fi anumite terenuri din zona virtuală, NFT-uri și altele
  • Sunt multe companii care vor să-și vând produsele sub formă de NFT-uri, pe care userii să le dețină, să le folosească în Metavers

Diferența dintre investiție și speculație

“Cred că e important să facem diferența dintre o investiție și o speculație”, spune Anghel.

  • Investiția presupune, în accepțiunea mea cel puțin, o decizie rațională și o serie de fluxuri de capital înapoi către cel ce plasează bani. Astfel, decizia trebuie să se bazeze pe mai mulți indicatori din care să ne dăm seama că o investiție va fi profitabilă sau nu. Investițiile au în general un orizont de timp generos.
  • Speculațiile pe de altă parte se concentrează pe preț, pe posibilitatea de a face profituri substanțiale în urma unor evenimente. În general se desfășoară pe termen scurt, și riscurile asumate sunt mai mari.

"Acestea fiind spuse, cred că aceste plasamente se încadrează mai degrabă în terenul speculațiilor financiare, deoarece nu cred că exista indicatori dupa care se tranzacționează aceste “imobiliare virtuale”. Părerea mea este că strict prețul este cel care contează în această ecuație, asadar se caută doar următorul activ digital care să “meargă” până la lună, “to the moon” cum spun adepții cripto”, a explicat Adrian Anghel.

Cât de sigură este monetizarea acelui spațiu în viitor

"Destul de nesigură. De fapt, astfel de plasamente contravin celor 2 principii ale lui Warren Buffett, unul dintre cei mai buni investitori de pe pietele de capital: 1. Nu pierde bani. 2. Nu uita regula 1”, a afirmat specialistul în investiții.

Potrivit acestuia, posibilitatea de a pierde bani e destul de ridicată, cum nu putem determina valoarea reală a acestor “active”, nu putem ști dacă facem o afacere bună sau nu. Și atunci suntem în tărâmul speculațiilor.

Se poate evalua un teren virtual care în principiu este o resursă nelimitată?

“Nu cred că se pot evalua, în mod realist. În viața reală angajezi un evaluator, care în funcție de zonă, amplasament, deschidere la stradă, regim de înălțime aprobat etc. îți generează o valoare justă a terenului. În cazul metaversului, cred că doar factorul “wow” duce la o posibila apreciere a acestor terenuri virtuale”, a mai arătat el.

  • Dacă stăm să ne gândim, de fapt, se cumpară niște biti pe un spațiu de stocare, iar cum spațiul de stocare nu mai reprezintă o problemă, terenurile virtuale nu au o problemă de ofertă, precum terenurile reale.
  • În plus, poți călători oriunde în lumea virtuală, deci e greu de apreciat ce face un “teren” mai valoros, spre deosebire de lumea reală unde locația contează enorm.

Metaversul și criptomonedele

"În primul rând să vedem metaversul, deocamdată e la stadiul de concept, și părerile sunt împărțite dacă va exista într-adevăr”, a precizat Anghel.

  • Nu m-ar mira însă, dacă va reuși, să vedem un rol crescut pentru cripto, în măsura în care vor rămâne nereglementate. Rețelele sociale și jocurile dau dependență deoarece oferă acea recompensă imediată.

"În viata reală trebuie să pui mâna pe telefon și să-ți suni prietenii, să va întâlniți și să petreceți timp împreună ca o relație socială să funcționeze, pe când în social media afli din câteva click-uri tot ce vrei. La fel, să organizezi un joc de fotbal real e un proiect în sine, pe când în lumea virtuală poți juca în cateva minute. De ce să te mai zbați în viața reală când lumea virtuală e atât de accesibilă?”, a explicat reprezentantul OTP Asset Management.

  • Și pe măsură ce vom fi tot mai dependenți de lumea virtuală, este probabil să începem să consumăm și din ce în ce mai multe produse virtuale. Care probabil că se vor plăti cu cripto, minat sau cumpărat cu bani reali.

Locuri de muncă în Metavers

"În primul rând, pentru a putea exista acest metavers, este nevoie de investiții substanțiale în putere de procesare. Aici producătorii de chip-uri ar trebui să fie avantajați, apoi trebuie să apară dispozitive mai ușoare pentru consumarea imaginilor, și nu în ultimul rând de conținut, nu degeaba vedem achiziții de miliarde de dolari în ultima perioadă în zona producătorilor de jocuri”, a spus el.

  • Apoi, ce job-uri vor aparea în metavers, ține doar de imaginația noastră. Se poate deschide o nouă piață, fără doar și poate.
  • Da, cred că putem vorbi de o nouă economie, în măsura în care proiectul se materializează, iar aici parerile sunt împărțite. Sunt oameni care-și joacă inclusiv numele companiilor fondate de ei, în timp ce alți specialiști din domeniu sunt sceptici că metaversul, așa cum ar trebui să fie el, o nouă identitate virtuală, un avatar, cu care te muți din aplicație în aplicație, din hartă în hartă, se va materializa.

Investiția în Metavers, o bulă anul acesta?

“Nu cred că putem vorbi de o bulă per ansamblu, ci de elemente inflatate în anumite zone, cum ar fi anumite terenuri din zona virtuală, NFT-uri și altele”, a explicat Adrian Anghel.

  • Însă giganții din IT în al căror cloud se găsește acest metavers, producătorii de chip-uri și ecrane, beneficiarii metaversului, sunt companii enorme și, mai important, profitabile. Acolo nu aș zice ca e o bulă deocamdată.

„În măsura în care se materializează metaversul chiar putem asista la o piață nouă care se deschide, sunt multe companii care vor să-și vând produsele sub formă de NFT-uri, pe care userii să le dețină, să le folosească în Metavers, așadar se poate deschide o nouă piață”, a precizat specialistul în investiții.