Bezalel Smotrich, viitorul ministru de finanțe al Israelului, a dat asigurări miercuri că va implementa ample politici bazate pe principiile pieței libere într-o tentativă de a ameliora îngrijorările potrivit cărora va lua decizii economice în funcție de preceptele Bibliei, relatează Reuters.

Bezalel SmotrichFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Smotrich, președintele Partidului Sionist Religios, a declarat anterior că strategia sa economică va fi „infuzată” de preceptele religioase prezentate în Tora, cartea sfântă a evreilor alcătuită din primele 5 cărți ale Vechiului Testament, prognozând că acestea vor ajuta țara să prospere.

Însă acesta a notat acum într-un editorial de opinie publicat de The Wall Street Journal și numit „Noul guvern israelian nu este ceea ce ați auzit” că va lua o abordare diferită după ce își va prelua mandatul odată cu învestirea noului executiv al lui Benjamin Netanyahu, câștigătorul alegerilor parlamentare de luna trecută.

„Voi urma ample politici bazate pe piața liberă. Acestea includ înlăturarea controalelor guvernamentale asupra prețurilor și restricțiilor de import care au limitat concurența și au ținut prețurile ridicate pentru consumatori, precum și reforme privind reglementările și relaxarea controlului birocratic asupra afacerilor mici”, a scris el.

Viitorul ministru al finanțelor din Israel promite politici liberale „americane”

Smotrich a mai spus că se va inspira din legislația americană privind munca și va implementa măsuri asemănătoare pentru a reduce sindicalizarea forței de muncă din Israle, printre măsurile pe care le are în vedere numărându-se interzicerea grevelor în serviciile publice esențiale.

El a acuzat că „blocul tradiționalist” alături de care Netanyahu a participat la alegeri a fost „demonizat” de către presa americană, susținând că „în realitate urmărim să întărim libertățile fiecărui cetățean și instituțiile democratice ale țării, aliniind mai mult Israelul la modelul liberal american (...) și deschizând economic țara”.

Comentariile sale vin după ce actualul ministru israelian al finanțelor, Avigor Lieberman, a avertizat marți că viitorul guvern va fi „foarte socialist” datorită înțelegerilor între coaliția care implică SHAS și Unitatea Torei, două partide ultraortodoxe.

Lieberman, un fost aliat al lui Netanyahu care a ocupat postul de ministru al finanțelor în ultimele 18 luni, a acuzat că doctrina formațiunii Unitatea Torei este una contrară economiei de piață.

Acuzații dure în direcția coaliției lui Benjamin Netanyahu

„Este doar ia bani, ia bani, ia bani, în loc să creezi bani. Aceste înțelegeri care se conturează vor duce în cele din urmă la prăbușirea economiei israeliene”, a avertizat el, citând perspectiva majorării subvențiilor pentru evreii ultraortodocși, care în general nu muncesc și sunt scutiți de serviciul militar altfel obligatoriu în Israel.

Lieberman a mai avertizat că creșterea finanțării școlilor religioase care nu predau materii de bază precum matematica sau limba engleză, o măsură convenită în cadrul coaliției lui Netanyahu, va submina „capacitatea de a intra pe piața muncii în viitor”.

Acest comentariu al său a făcut referire directă la o afirmație a unui lider ultraortodox care a declarat în luna octombrie că învățarea matematicii și a englezei nu au un impact direct asupra economiei.

Fostul premier Yair Lapid, care asigură interimatul funcției până la învestirea lui Netanyahu, a declarat la rândul său că se așteaptă ca anul viitor să fie unul „foarte prost” pentru economia israeliană, citând de asemenea îngrijorări legate de revendicările partidelor ultraortodoxe din coaliția lui Netanyahu.