Multe firme au probleme în a-și plăti taxele, inclusiv multe dintre cele în care statul este acționar. Potrivit datelor transmise HotNews.ro de ANAF, valoarea totală a restanțelor acestor societăți se ridica, în primul trimestru din acest an, la 19,746 miliarde lei.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

De precizat că firmelor care nu-și achită taxele la termenul de plată sau o fac cu întârziere li se calculează accesorii. Astfel se ajunge și la executări silite.

Din acea sumă:

  • 2,559 miliarde lei reprezentau obligații fiscale restante pentru care au fost demarate procedurile de executare silită
  • 4,058 miliarde lei reprezentau obligații fiscale ale contribuabililor care au accesat facilități fiscale, conform prevederilor legale
  • 13,129 miliarde lei reprezentau obligații fiscale restante pentru care organele fiscale se află în imposibilitatea de a iniția sau continua măsurile de executare silită, deoarece acestea sunt suspendate (este vorba despre companii pentru care s-a declarat procedura de insolvabilitate fără venituri/bunuri urmăribile)

Câteva companii cu capital de stat care au probleme cu plata taxelor

CFR Marfă sare în evidență din punct de vedere al datoriilor la stat.

Buget de stat: 1,66 miliarde lei

Bugetul Asigurărilor Sociale: 324 milioane lei

Sănătate: 114,8 milioane

Compania Națională a Huilei

Buget de stat: 1,46 miliarde lei

Bugetul Asigurărilor Sociale: 2,78 miliarde lei

Sănătate: 654,2 milioane lei

Bugetul asigurărilor pentru șomaj: 289,9 milioane lei

Unifarm

Buget de stat: 1,33 miliarde lei

(la celelalte bugete are zero datorii)

Complexul Energetic Hunedoara

Buget de stat: 759 milioane lei

BAS: 738 milioane lei

Sănătate: 195,9 milioane lei

CFR

Buget de stat: 674,8 milioane lei

BAS: 534,1 milioane lei

Bugetul asigurărilor pentru șomaj: 65,9 milioane lei

Compania Națională a Uraniului

Buget de stat: 154,7 milioane lei

BAS: 39,2 milioane lei

Sănătate: 11,6 milioane lei

Societatea Națională a Cărbunelui

buget de stat: 117,3 milioane lei

BAS: 248,3 milioane lei

Sănătate: 31,5 milioane lei

Toate filialele Romarm au datorii la bugetul de stat, asigurări sociale și sănătate. Dintre toate, sare în evidență Metrom cu 50,8 milioane lei la bugetul de stat, 18,8 milioane lei la cel al asigurărilor sociale și 8,2 milioane lei la sănătate.

Tarom

Buget de stat: 34,7 milioane lei

BAS: 47,2 milioane lei

Sănătate: 14 milioane lei

Oltchim - companie în faliment

Bugetul asigurărilor sociale: 13,2 mil lei

Sănătate: 3,95 mil. lei

Apaterm

Buget de stat: 7,25 milioane lei

BAS: 11,5 milioane lei

Sănătate: 3,3 milioane lei

Remin - insolvență

Buget stat – 0,9 milioane lei

Dacă ne uităm la datele pe total companii din România, de stat și private, suma totală a restanțelor se ridică la 119,6 miliarde lei. Așadar, 83,5% din sumă se află la societăți private.

Bugetul din acest an „scârțâie”: deficit de 1,72% din PIB la 4 luni

România a înregistrat un deficit bugetar de 1,72% din PIB, în primele 4 luni din acest an, conform datelor Ministerului Finanțelor.

Situația bugetară este proastă. Guvernul a venit cu măsuri prin care a încercat să mai reducă din cheltuieli, dar ar fi vorba, oficial, de doar puțin peste 5 miliarde lei. Ar fi nevoie de încă 15 miliarde, iar din încasările ANAF nu se poate rezolva.

Atunci când a fost realizat bugetul, s-au luat în calcul cifre nerealiste, uitând că anul trecut a fost unul excepțional, în care inflația a jucat un rol important. În plus, economia încetinește, iar multe firme au probleme în a-și plăti taxele.

Le declară, dar nu le plătesc.

Lucian Heiuș și-a dat demisia din funcția de președinte al ANAF, iar Adrian Câciu (ministrul Finanțelor) a emis un comunicat cu privire la cifrele pe care le vede. Problema este că s-a încurcat în ele (între brut și net), pare să nu le înțeleagă pe deplin, iar Heiuș i-a arătat ce înseamnă, care e diferența, și ce includ.

Premierul l-a demis și pe șeful Vămii, inclusiv pe cel de la ANRM.

Datele prezentate de Lucian Heiuș arată că problema de colectare ar fi la omul PSD, Ionuț Mișa, care conduce Direcția de Mari Contribuabili din ANAF. El nu a fost demis și, dacă ne uităm în Monitorul Oficial, nu și-a înaintat demisia. Are un minus de peste 8 miliarde lei.

De precizat că la Mari Contribuabili se află și multe companii de stat.