Marcel Boloș, ministrul propus al Finanțelor, susține că unul dintre obiectivele sale e ca statul să împrumute statul pe modelul japonez.

Marcel BoloșFoto: AGERPRES

„Modelul japonez mie mi-a atras atenția. E o țară cu 300% grad de îndatorare. Totusi are cea mai mare parte din finantarea deficitului și a refinantării datoriei din împrumutri interne. Populația a fost stimulată să intervină și să finațeze deficitul bugetar. E de discutat în ce măsură putem să avem un astfel de model de finanțare a datoriei publice”, a spus el.

A mai afirmat că primul obiectiv al său, după preluarea conducerii instituției, este predictibilitatea sistemului fiscal.

“Nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite”, a spus el, în cadrul audierii din Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament.

  • „Trebuie ca orice modificare a sistemului fiscal, mai ales politica de venituri, să fie anunțată din timp, fiindcă România are un avantaj extraordinar pe care și l-a câștigat: sistem fiscal atractiv pentru investitori”.

Acest lucru, spune el, e demonstrat în volumul de investitii străine.

„Predictibilitatea este o componentă importantă, alături de utilizarea eficientă a facilitătițor și deductibilitatilor fiscale. Acestea trebuie bine analizate pentru a obține cele mai bune politici fiscale și să asigurăm pe termen lung sustenabilitatea finanțelor”, a precizat el.

Un alt obiectiv, spune el, este consolidarea fiscal-bugetară: sustenabilitatea finanțelor, vorbind despre o monitorizare atentă a evoluției deficitului, alături de îmbunătățirea colectării creantelor, metode mai mai bune pentru combatea evaziunii fiscale, eliminarea risipei bugetare.

Operaționalizarea Băncii Române de Dezvoltare este tot un obiectiv amintit, „pentru ca România să poată gestiona componenta de finanțare a investitiilor publice, cât și partea de garantare”.