România a înregistrat un deficit bugetar de 2,32% din PIB în primele cinci luni din acest acest an, conform datelor Ministerului Finanțelor. Asta în condițiile în care anul trecut, în mai, era de 1,48% din PIB.

Ministerul Finanțelor Foto: Inquam Photos / George Calin

Menționăm că ar trebui să avem la final de an un deficit de 4,4% din PIB, adică în scădere de la 5,75%.

Rămâne de văzut cum va fi prima rectificare din 2023, cea care se preconizează a fi în august. Ministerul Finanțelor și Guvernul trebuie să ia măsuri.

Ca valoare, deficitul bugetar la nivelul lunii mai se ridică la 36,9 miliarde lei (în 2022, în aceeași perioadă, era de 20,9 miliarde lei).

Conform MF, motivul creșterii deficitului este datorat în principal de:

  • creșterea volumului de investiții cu 55,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale casnici și noncasnici în valoare de 4,16 mld lei
  • volumul mai mare de decontări de bunuri și servicii pentru medicamente
  • încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor
  • influențele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România

Veniturile totale au însumat 197,54 miliarde lei în primele cinci luni ale anului curent, în creștere cu 10,4% față de nivelul încasat în perioada similară a anului trecut.

Evoluția acestora fost influențată în principal de dinamica veniturilor din impozitul pe salarii și venit, contribuțiilor de asigurări și fondurilor europene, în timp ce încasările din accize și TVA au înregistrat un avans mai temperat (explicat printr-un efect de bază ridicat aferent anului trecut).

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 234,45 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 17,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele cinci luni ale anului 2023 au înregistrat o creștere cu 0,5 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022, de la 14,2% din PIB la 14,7% din PIB.