Zilele astea, Coaliția va decide dacă va fi mărită acciza la alcool, lucru despre care HotNews.ro a scris și luni. Conform unui comunicat al Asociaţiei Berarii României, piața berii din România raportează o scădere de 9% în primele cinci luni din 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior.

Bere la draftFoto: Inquam Photos / George Călin

De la 1 august 2022, valoarea de bază a accizei la bere a fost majorată cu 20%, iar începând cu 1 ianuarie 2023, nivelul de bază al accizei a crescut cu încă 6%, până la valoarea de 4,20 lei/hl/°Plato.

„În acest context, măsurile de ajustare bugetară despre care se discută zilele acestea la nivelul Guvernului riscă să pună presiuni excesive asupra echilibrului pieței”, spune Asociația.

Printre factorii care au dus la scăderea pieței de bere:

  • scăderea puterii de cumpărare și contextul economic dificil, dat de accelerarea ratelor de inflație și a prețurilor materiilor prime.
  • creșterea alarmantă a costurilor de producție, care se menține și în acest an, chiar dacă anumite categorii de costuri, cum ar fi cele cu energia, s-au stabilizat.
  • temperaturile sub media perioadei normale de început de vară, berea fiind o băutură al cărei consum este puternic influențat de vreme.

Conform sursei citate, în România procesele de producție și comercializare specifice industriei berii sunt realizate local în proporție de 97%, iar 50% din ingredientele folosite în procesul de fabricare a berii provin din agricultura românească.

Citește și:

​Scăderea pragului la microîntreprinderi la 250.000 euro, creșterea accizei la benzină și motorină și reducerea unor facilități / Ce măsuri se discută săptămâna aceasta în Coaliție - surse