Multe persoane care au făcut activitate comercială pe OLX au primit notificări de la ANAF, deoarece ar fi trebuit să-și plătească taxele. Acum, Fiscul intră într-o altă etapă: sunt vizați alți 8.000 de români.

ANAF - FiscFoto: Hotnews / Florin Barbuta

„De la începutul anului curent, a fost identificat un număr semnificativ de persoane fizice care au încasat sume de bani cu titlu de ramburs în conturile bancare personale, sume care pot constitui venituri nedeclarate din activități comerciale”, au declarat reprezentanții ANAF pentru HotNews.ro.

Din iunie 2023, ANAF a transmis notificări către aceste persoane, în vederea conformării voluntare, acestea fiind informate cu privire la obligațiile fiscale ce decurg în situația în care au obținut venituri din desfășurarea de activități comerciale și nu și-au îndeplinit obligațiile declarative.

Conform Fiscului, în prima etapă, 2.851 de persoane fizice au fost notificate în vederea conformării voluntare și îndrumate să depună formularul 212 - Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, urmând ca în etapa a doua să fie notificate încă aproximativ 8.000 de persoane fizice care au obținut venituri din trimiteri contra ramburs, încasate în conturile personale.

“În situaţia în care persoanele notificate nu își îndeplinesc obligaţiile fiscale, există posibilitatea de a fi supuse unor proceduri de control, respectiv de verificare documentară efectuată de inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală”, spune ANAF.

Reamintim că începând cu ianuarie 2023, a fost instituită declarația D395 privind declararea serviciilor de trimitere contra ramburs efectuate de către curieri, fiind depuse primele declarații informative, aferente lunii decembrie 2022.

O aplicație informatică pentru identificarea românilor care nu se conformează este aproape finalizată

Având la bază informațiile furnizate prin intermediul declarației D395, ANAF are în curs de dezvoltare o aplicație informatică menită să centralizeze și să analizeze datele primite, în mod automat.

ANAF a colectat și analizat date privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate în perioada 2017-2021.

Săptămâna trecută, HotNews.ro a scris că unele persoane fizice au primit notificare de conformare de la ANAF pentru că au avut venituri din vânzarea de produse pe site-uri precum OLX.

Cei care au primit o astfel de adresă de la Fisc trebuie să depună Declarația unică, fiind considerate venituri din activități independente.

În caz contrar, urmează să fie supuse controlului Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

„Nu vom lua în considerare persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului. Ne îndreptăm către persoanele care fac activitate comercială”, declara, recent, Teodor Alexandru Georgescu – director general Antifraudă.

Potrivit consultantului fiscal Cornel Grama, persoanele care nu se conformează se pot trezi cu o impunere din oficiu, iar pe lângă asta riscă să fie acuzate de evaziune.