Am avut o discuție cu domnul Boloș (ministrul Finanțelor n.r.). Ne-a ascultat, dar ecourile sunt aceleași. Toată lumea se plânge, toate industriile vin și își spun păsurile și încearcă să-și obțină avantajele pe când bugetul mare suferă dramatic și că ei sunt în postura de a alege dintre două rele, a declarat Călin Ile, președinte de onoare al Federației Industriei Hoteliere din România – FIHR.

Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Cele două rele sunt:

1. Să nu poată duce bugetul decât în acest deficit care îi blochează sursele de finanțare din PNRR și de la Comisia Europeană.

2. Să ajusteze taxarea în anumite sectoare, precum turism, IT, construcții, agricultură, accize. „E acea listă lungă pe care ați văzut-o fiecare dintre voi.”

„N-aș vrea să fie o luptă în care câștigă sectoarele care sunt mai vocale, mai influente și nu câștigă argumentele”, a spus Ile, în cadrul unei conferințe CLCC.

  • „Noi stăm să ascultăm părerile autorităților care au intrat în dificultate, dar când am semnalat de-a lungul timpului că se va intra în dificultate din această politică nu am fost ascultați.”

I-au zis lui Marcel Boloș că turismul este o industrie la limita riscului din punct de vedere al evaziunii fiscale.

„Orice creștere a taxării ar aduce pericole și mai mari și trebuie luate în calcul. Există riscul ca o bună parte din industrie să migreze, nu spre negru, dar gri cu siguranță”, a mai afirmat Călin Ile.

  • „Noi suntem convinși că o creștere a taxării se va regăsi în prețuri. Întrebarea este cât mai poate suporta consumatorul.”

„Putem să mai absorbim o creștere de taxe prin prețurile pe care le practicăm? Va restrânge consumul o eventuală creștere a tarifelor. În ce măsură, e greu de precizat. Aceste argumente le-am prezentat și ministrului de Finanțe. Nu știm care vor fi consecințele. Se discută în continuare în Coaliție”, a mai arătat președintele de onoare al Federației Industriei Hoteliere din România.

Citește și:

Ministrul Finanțelor a spus mediului de afaceri o poveste despre creșteri de taxe: teoria blidului sau a Bănuțului Văduvei

Variantele puse pe masă de PSD și PNL pentru a acoperi gaura bugetară. Unde se despart „viziunile” social-democraților și liberalilor și la ce s-au înțeles