Draftul cu numărul mare de creșteri de taxe vine și cu o modificare în privința sumelor care nu pot fi justificate sau nu au fost declarate.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Să presupunem că un doctor a primit cadouri de la pacienți sau un lăutar a încasat și nu a declarat sumele respective de bani de la o nuntă sau petrecere.

Când ANAF vede că își cumpără mașini scumpe, case etc., atunci îi întreabă din ce bani au cumpărat acele bunuri, deoarece din veniturile lor oficiale nu aveau cum să și le permită.

Așadar, inspectorii le calculează un impozit pe sumele nejustificate. În acest moment este vorba de 16%, dar conform draftului prezentat de HotNews.ro, dacă se va adopta măsura, ANAF le va cere jumătate din sumă plus accesorii.

Venim cu aceste exemple deoarece au fost câteva cazuri recente, conform informațiilor noastre, dar care nu au fost făcute publice.

În rest, Draftul este plin de prevederi cu privire la creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii, angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS (li se elimină excepția). La IT-iști se limitează facilitatea scutirii a impozitului pe venit la 10.000 de lei, taxă nouă la imobilele deținute, CASS la tichete de masă, taxare diferită la IMM-uri etc.