Guvernul Ciolacu vrea să taxeze ceva mai mult multinaționalele. Până aici nimic nou, doar că nu este clar pe cine vrea să lovească. Dacă firmele au făcut investiții și astfel nu au avut profit, ghinion. Vor fi lovite direct.

TaxareFoto: Mellimage | Dreamstime.com

Măsura propusă: multinaționalele cu cifra de afaceri mai mare de 50 milioane de euro să plătească 16% impozit pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.

Prima dată să ne aruncăm un ochi pe companiile care depășesc această cifră. Observăm că din ele fac parte pe zona de energie OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Engie, Electrică Furnizare, Hidroelectrica. Sunt doar câteva dintre ele.

Mai sunt și supermakerturile Lidl, Kaufland, Mega Image, Metro, Profi, Auchan, Carrefour.

Pe lângă cele de mai sus mai vorbim despre companiile de telefonie Orange și Vodafone sau alte corporații precum Ford ori Samsung, Coca Cola. Pe listă se află și Dacia.

Să luăm un exexmplu. Ne imaginăm că Guvernul va publica măsura în Monitorul oficial și firmele de mai sus trebuie să aplice.

*Nu menționăm care dintre ele pentru a nu face publicitate și nu este relevant

În cazul uneia dintre ele, în 2022 a plătit un impozit pe profit de circa 147,4 milioane euro la venituri de 2,97 miliarde euro. Să presupunem că la aceleași venituri va trebui să plătească 1%. Ar însemna 29,7 milioane euro, adică mai puțin. Dintre cele două sume, va plăti până la urmă impozitul pe profit, deoarece este mai mare.

Statul te taxează dacă faci investiții

La cealaltă extremă este un lanț de supermarketuri care a făcut investiții anul trecut, a modernizat magazine și a deschis unele noi. Așadar, nu a avut profit, deci nu a plătit 16% la stat. A încercat să câștige cotă de piață, doar se bate într-o piață concurențială. La o cifră de afaceri de 1,9 miliarde euro, va plăti 19 milioane euro. Pur și simplu nu mai merită să faci investiții în această situație, deoarece acestea vin cu un cost în plus.

Am găsit situații asemănătoare și la unele companii din energie.

Este foarte important ca Guvernul să facă o analiză înainte de a aplica o măsură pentru toate companiile pe ideea că toți sunt hoți. Pot fi omorâte investițiile. Asta pe lângă anumite efecte inflaționiste din faptul că acest cost suplimentar se poate transfera în prețuri.

Exportatorii vor fi loviți direct

La începutul anului se vorbea despre aceeași măsură, dar pentru companiile cu o cifră de afaceri de 100 milioane euro. HotNews.ro l-a intervievat atunci pe avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Discuția rămâne valabilă.

Dacă mai sus v-am dat exemple de companii care pot transfera costul către noi, există și unele care nu pot face asta.

Cine nu poate să transfere costul? Exportatorii!

„Ei concurează pe piețe unde nu există taxa asta. Pentru ei e un element de cost”, a explicat Biriș.

De asemenea, spune el, pe partea de producție industrială sunt așa-numitele manufacturing units.

“Adică sunt fabrici care aparțin unor grupuri, iar acestea nu prea sunt în piața liberă. Sunt integrați în grup și, practic, achizițiile lor sunt prin grup, că produc centralizat pentru toate fabricile, iar vânzările sunt la grup”, a precizat fostul secretar de stat.

  • Atunci când ai un manufacturing unit, pe regulile privind prețurile de tranfer tu nu ești lăsat să pui o marjă mare acolo. Ai marjă de 1% - 2% dar nu mai mult.
  • România are impozitul pe profit mai mic decât majoritatea țărilor din Vest. S-ar acuza că faci transfer de profit în România.

„Deci pe regulile privind prețurile de transfer, la manufacturing units marjele sunt mici. Astea au cifre de afaceri mari. Le lovești, că 1% este echivalent cu 16% pe o marjă de 6%. Ei n-au cum să aibă 6% marjă”, a mai arătat Gabriel Biriș.

Sursă foto: Dreamstime.com