Protestele la Ministerul Finanțelor și ANAF continuă pentru a treia zi consecutiv în această săptămână, conform sindicaliștilor Sed Lex.

Ministerul Finanțelor Foto: Inquam Photos / George Calin

Una dintre cererile angajaților este legată de egalizarea salariilor – „la muncă egală, salariu egal”.

Conform unor surse din Ministerul Finanțelor, în ANAF și Ministerul Finanțelor ar fi printre cele mai mici salarii pe funcții similare. De-a lungul ultimilor ani, prin diverse acte normative au fost introduse diverse măriri la celelalte instituții, acestea nefiind observate de opinia publică.

Nemulțumirea a pornit din faptul că la Ministerul Finanțelor se văd sumele distribuite către angajații din celelalte instituții.

1000 de angajați din Finanțe au dat în judecată statul și au câștigat. Astfel, au apărut diferențe salariale chiar și în interiorul MF – ANAF în teritoriu.

Acum există procese deschise de circa 19.000 de angajați. Așa cum au fost câștigate și celelalte, e posibil să se întâmple la fel și cu acestea, fiind considerată discriminare. Dacă Statul va pierde, ar urma plătească atât costurile de judecată, cât și sumele salariale din urmă.

Informațiile ne-au fost confirmate și de liderul de sindicat Sed Lex - Vasile Marica.

Marcel Bolos a semnat un protocol pentru egalizarea salariilor, dar nu ar fi făcut nimic în acest sens, ne-a spus Marica.

Conform documentului, consultat și de HotNews.ro, ministrul Boloș a semnat un proces verbal în care s-a angajat, printre altele, că:

1. Nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF și unităților subordonate.

2. Elaborarea proiectului de ordonanță de urgență, până la 21 august, pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești.

3. Înființarea unui Institut Național de Fiscalitate cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice.

Sindicatele se pregătesc acum de grevă generală.

UPDATE A fost declanșat conflicul de muncă

Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC, prin Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – organizaţie sindicală la care este afiliat, a hotărât declanşarea conflictului de muncă la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul Finanțelor şi instituțiile din subordinea acestuia, şi anume: Aparatul Propriu al Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală - ANAF (aparat propriu cu instituțiile din subordine: Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili - DGAMC și Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice – DGRFP-uri), Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor - ONPCSB, Oficiul Național Pentru Achiziții Centralizate - ONAC, Autoritatea Vamală Română - AVR, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc – ONJN şi Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar - ASPAAS.

"Conflictul de muncă a fost declanşat ca urmare a neidentificării şi neimplementării unor soluţii reale, concrete la revendicările salariaţilor. Mai exact, urmare a ȋntâlnirii cu Ministrul Finanțelor din data de 11.08.2023, au fost convenite unele aspecte consemnate ȋn procesul verbal încheiat în aceeași dată. ulterior ȋnsă aceste revendicări nu și-au găsit rezolvarea", se arată într-un comunicat al FNSA.

În consecinţă, FNSA a sesizat Ministerul Muncii despre declanşarea conflictului de muncă, a solicitat ca acesta să-şi exercite rolul de mediator prin organizarea procedurii de conciliere, conform legii, şi a transmis notificari privind declaşarea conflictului catre toate instituţiile menţionate mai sus.

"Menţionăm că în această perioadă salariaţii Ministerului Finanţelor şi ai instituţiilor subordinate acestuia participă la acţiuni de protest spontane, în care îşi arată nemulţumirea faţă de modul în care Guvernul României înţelege să le respecte activitatea, atât în ceea ce privește salarizarea cât şi al relaţiilor de muncă, protecţia împotriva abuzurilor, asigurarea unor condiţii de muncă decente şi a unei infrastructuri informatice performante", potrivit sursei citate.

  • "Cu toate acestea, finanţiştii îşi striga nemulţumirile pe perioade limitate de timp, încercând să nu perturbe activitatea instituţiei. Toate aceste semnale de alarmă au fost şi sunt însă ingnorate de către reprezentanţii Guvernului României, care în prezent refuză să-şi asume propriile angajamente".
  • "Prin urmare, nemaiexistând nicio speranţă că există cu adevărat intenţia de a soluţiona problemele cumulate în sistem, SindFISC, prin FNSA, a decis declanşarea conflictului de muncă la nivelul grupului de unități constituit din Ministerul Finanțelor şi instituțiile din subordinea acestuia."

"În cazul în care revendicările salariaţilor din finanţe, asumate spre rezolvare de către Ministrul Finanţelor în cadrul întâlnirii din data de 11.08.2023, nu vor fi solutionate, conflictul de muncă va urma toţi paşii legali pana la greva generală, aceasta din urmă având ca efect blocarea activităţii în sistemul de finanţe pe termen nelimitat", spune FNSA.

SED Lex Finanțe amintește că este la a doua săptămână în care se protestează în fața instituțiilor pentru susținerea revendicărilor de natură economică, profesională și socială:

  • egalizarea salariilor – la muncă egală, salariu egal
  • familie ocupațională distinctă în legea salarizării
  • elaborarea statutului finanțistului.

Vezi și:Cât câștigă angajații ANAF și Ministerului Finanțelor care amenință cu greva din cauza salariilor