Acțiunile băncilor înregistrează scăderi semnificative marți la BVB după ce o seară înainte ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că în pachetul de măsuri se află și o taxă specială pentru sectorul bancar.

Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Astfel, la ora 12:00, Banca Transilvania înregistra o scădere a acțiunilor de 2,52%, BRD de 3,15%, Patria Bank de 4,19%.

Ce a spus Marcel Boloș, la Digi24: „În ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, să nu uităm că o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale sau furtuna de profit. Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre ale UE. Decizia finală fiind a Coaliției, anunțul va fi făcut la momentul potrivit”.

Premierul Marcel Ciolacu a evitat să răspundă spunând: „veți vedea în 2-3 zile”.

Ministrul Boloș a dat de înțeles că se gândește la impozitul pe profit de 16% la care să se adauge 1% pe cifra de afaceri.

"Ne uităm pe taxa asta de 1% pe cifra de afaceri să evedem cum o integrăm în impozitarea băncilor. Minimul pentru plata impozitului să fie 1% din cifra de afaceri sau adiționăm la impozitul pe profit datorat", a spus marți.